Published On: 14 Maj, 2016

Faktori ndërkombëtar, regjimet despotike dhe mundësitë e ndarjeve të reja territoriale?!

 

Nga Skënder MULLIQI

Një ditë pas shumë kohësh u takova më një mik që moti nuk e kisha pa. Meqenëse ai ishte njeri që merret më shkrime, tema për politikën ishte e pa shmangshme. Biseduam për rrjedhat politike në Kosovë, në Shqipëri , në rajon dhe përgjithësht në Evropë . Ai ishte i mendimit që shtetet e dala nga ish -Jugosllavia , kështu si mini shtete që janë zor së mund të ekzistojnë për një kohë të gjatë.Çështja e  Bosnjës nuk është përmbyll më Marvjeshjën e Dejtonit, e cila marrveshje  duket së veq e ka ndalë luftën.Tri entitetet sa janë në përbërjën e Bosnjës nuk kan përspektivë  , ashtu siq nuk ka as Maqedonia më shumë krijesë artificiale, dhe Kosova.Duke komentuar së çka mund të bëhët më këto mini shtete të cilat kan probleme serioze ndëretnike ,politike dhe ekonimike,  ndamë mendimin së Republika Serbe  do të duhej ti bashkohët Serbisë , Maqedonia  të njeherë  të federalizohet , ndërsa Kosova të bashkohët  më Shqipërinë .Për të pasur stabilitet politik dhe sidmos ekonomik, do të formohet Kroacia e Madhe , ku do ti bashkangjitej pjesa kroate e Bosnjës, Serbia e Madhe në përbërjën e të cilës do të hynte Republika Serbe , dhe Shqipëria e Madhe në përbërjen e të cilës do të ishin  pjesa e Maqedonisë më shumicë shqiptare dhe Kosova.Duket së edhe Fuqitë e Mëdha të cilat diktojnë  politikën botërore ,gjithnjë e më shumë  janë duke kuptuar së ky është i vetmi realitet,  për tu  qetësuar gjendja politike dhe rrjedhat ekonomike  në rajon.BE-ja tashmë nuk është duke i hapur dyert e këtyre shteteve bash lehtë, ajo  në vend të zgjerimit  është duke preferuar realpolitikën.Rajoni ka më shumë së një shekull  që  e ka lën mbrapa shpërbërjën e përgjakshme të Jugosllavisë,ku u vranë dhe u larguan nga vatrat e tyre shekullore më mijëra njerëz. Ne vitin 2000 Millosheviqi  i takoi të kaluarës së hidhur. Mendohej së këto mini shtete do të ndjekin kursin e reformave të qensishme. Faktori ndërkombëtar I  ndihmojë këto mini shtete për rimkëmbjën nga flakët e luftës duke menduar së do të bëhën shtete funksionale . Në Maqedoni ndërkombëtarët më Marveshjën e Ohrit të vitit 2001 menduan së do të ndalen hasmerit shqiptaro-maqedonase. Kjo marrveshje pas shumë vitësh nuk po tregohet së ka pasur  efektin e vet. Ngjarjet dhe incidentet ndëretnike në FYROM  nuk pushuan kurrë. Nuk pushuan së në krye të shtetit Maqedon erdhen forcat retrograde dhe antishqiptare, të cilët jo rrallë edhe vranë shqiptarë të pafajshem. Në këtë shtet po edhe në shumë shtete  të  Ballkanit u instaluan  në pushtet njerëzit më mendësi  autoritare. Shovenisti Nikolla  Gruevski në Maqedoni, në Serbi Aleksandar Vuqiq një eksponent i çetnikut Vojsllav Sheshelit,në Mal  të Zi  autarku Millo Gukanoviqi. Në Kosovë gjithashtu gjatë këtyre viteve ishim dëshmitarë të instalimit në pushtet të njerëzve më mendësi të së kaluarës komuniste. Të gjithë këta udhëheqës shtetëror të shumë vendeve të Ballkanit kan deficit në demokraci , e cila e metë e madhe deri më tash nuk është duke i penguar vendet e BE-së. Duket së strukturat e burokratizuara  të Evropës kohën  e fundit nuk e kan hallin  demokratizmin e këtyre shteteve , sa e kan hallin që këta udhëheqës të janë më shumë lojal  karshi kërkesave të tyre. Në Kosovë për çka na intereson më shumë , njerëzit që janë ngjitur në pushtet po  kan shumë logjikë autoritare  që  bie ndesh më demokracinë dhe sisitemin pluralist.  Këta kan para pëlqyer ndarjët rajonale dhe ndarjët na baza  fisnore  .Edhe partitë politike  shumë kan ngjyrime të tilla, pastaj ende  janë  të pa  profilizuara, të ndikuara kryekëput  nga  liderët e tyre. Partitë politike të shteteve të rajonit, ashtu e dhe   në Kosovë  janë  parti  lideriste. Partitë lideriste janë treguar si parti të dështueme. E kam thënë  edhe më parë , së pas vdekjës së Tugjmanit dhe Izetbegoviqit  këto parti  kanë pësuar rënje pas vdekjës së tyre.Edhe në Kosovë kur vdiq  kryetari I LDK-së, Ibrahim Rugova , ky subjekt politik nga partia e parë ka rënë si e dyta që shumë kohë.Partitë lideriste nuk u treguan shumë efikase , sepse më kalimin e kohës këta lider më shumë  ngjajnë në sundimtarë  .  Nuk u treguan  efikas në drejtimin e subjekteve  të tyre, dhe as nuk u treguan të suksesshem  në qeverisjën më  vendin .Programet partiake më shumë  kan mbetur në letër. Liderët  janë ngritur mbi këto programe  duke marr çdo kompetencë. Po ndodhë krejt pas luftën që të votohen  imazhet, jo mendimet.  Po votohen liderët pa I shikuar së pari programet  politike.Këta  lider partiak  dhe shtetëror , na ofruan shpresa të rreme  në vend që të ofrojne programe konkrete zhvillimore. Kur flasim për profilizmin e tyre , sigurisht së  këta liderë kan dhënë  dëklarata kuturi  lidhur më këtë çështje madhore për secilin subjekt politike serioz. Tybe  as vet nuk e dinë së çfarë është e Majta e çfarëë eshtë e Djathta politike. Marrim shëmbullin e  PDK –së , e cila pa asnjë analizë  para prake është proklamuar parti e krahut  të djathtë , edhe pse krejt struktura  e saj është e majtë.Këtë janë  defekte të mëdha  të cilat reflektojnë pa dyshim keq si mbrenda vet subjektit,  por  ashtu reflekton keq edhe në shtetëndërtmin e vendit.Edhe një e keqe tjetër e partive lideriste është së ata që po  bëhën  anëtar të këtyre partive ,po  bëhën  më shumë në bazë të liderit , e jo programit apo të përcaktimit të saj politik. Unë mendoj së edhe nga ky kënd duhet shikuar dështimet e deritashme në secilin plan  të jetës.Pastaj, aq më keq kur në krye të këtyre partive politike janë instaluar  përsona të cilët  nuk kan përgatitje profesionale .Shtetet  Perëndimore në vendin e tyre nuk konvertojnë demokratë më njerëz të tipit  autokratik dhe nuk improvizojnë njerëz  në krye të shtetit më  biografi  kriminale apo ultranacinalsitë .Krimi  dhe korrupcioni janë bër pjesë e jetës  , që këtë të fundit Obama e cilësoi si  të rrezikshme   siq është  terrorizmi. Ato udhëheqje shtetërore të cilat janë bër pjesë e përfitimeve përsonale , janë të interesuara  që ta manipulojnë sa më shumë që është e mundur më  masën.Kanë  për qëllim edhe të sugjestionimit karshi  popullit.Më mjeshtri  kamuflohen nën  petkun e dëmokratit .Ata  janë  treguar refuzues të mëdhenj karshi realizmit të kërkesave të popullit. Këta nuk e durojnë konkurrencën partiake e as shtetërore,I  deshirojnë afër veti  sahanlëpiresat  dhe zvarranikët.Mu për atë edhe I kemi punët keq në të gjitha sistemet e jetës.Për ta ruajtur  një copë pushtet po e bien në pyetje edhe  sovranitetin dhe tërsinë territoriale të vendit. Nese ndërkombëtaret e kan zgjedhur solucionin e njerëzve të dëgjueshem në rajon,  ndoshta  edhe janë  duke  menduar për plane tjera gjeostrategjike dhe gjeopoltike  në rajon . Kosova  dhe shiptarët nuk do ta marrin  hisën e askujt .Mini shtetet  e dala nga ish-Jugosllavia po kan telashe  të mëdha të ekzistimit dhe funksionimit si shtete normale .  Kjo edhe  mund të lidhet më faktin  e  lejimit të  këtyre  udhëheqjeve  më shumë  despotike në rajon,  dhe mos stabilitetit politik të nivelit të duhur…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...