Published On: 27 Dhjetor, 2015

Fajtori kryesor për aksidentet në komunikacion mbetet njeriu

Shumë aksidente e persona të vdekur në rrugët e Kosovës. Mos përshtatja në kohë, shpejtësia e pakujdesia janë shkaqet kryesore që gjenden në statistikat e institucioneve përgjegjëse. Rrallë herë ndodh të konstatohet se ka pasur probleme në një rrugë të caktuar. Zakonisht fajtori mbetet faktori njeri.

Por, dikush ka dalë dhe po shikon rrugët e shenjat e komunikacionit, e po i quan si të palejueshme dhe të rrezikshme për jetën e shoferëve.

Blerim Gashi, instruktor, i cili punon edhe në verifikimin e aksidenteve rrugore në Itali, thotë të ketë gjetur shumë parregullsi në komunikacionin rrugor në Kosovë. Madje sipas tij, nga krejt ky sistem i ndërtimit të rrugëve dhe shenjave të komunikacionit rrjedhin edhe aksidentet, transmeton ksp.

Duke treguar për rregullat që përbëjnë shiritin ndihmës në një rrugë, Gashi ndalet tek hyrja e Prishtinës dhe tregon për parregullsitë që, sipas tij, janë pjesë e ndërtimit të kësaj rruge.
“Këtë shiritin ndihmës këtu përpara e kemi me gjerësi jo të mjaftueshme për rregulloren evropiane që e përcakton komunikacioni. Ky shirit duhet të jetë me një largësi të mjaftueshme të sigurisë, këtu nuk e shoh atë siguri sepse është një largësi ku nuk i përmbahet rregullores evropiane. Nuk e di kush e ka vendosë këtë sistem të kësaj rruge, por me këtë punë që është bërë këtu, është një rrezikim i madh për popullatën dhe turizmin e Kosovës që ka kjo rrugë”, thotë ai.

Derisa në këtë rrugë kufizimi i shpejtësisë është 100 kilometra në orë, Gashi thotë se kjo është një shpejtësi shumë e lartë për një rrugë si kjo që frekuentohet nga një numër i madh i njerëzve.

Sipas tij, rruga lidhëse nuk është e mjaftueshme për marrjen e shpejtësisë prej 100 orë, pasi që sipas rregullores, shoferit nuk i mjafton ky shirit. Ai thotë se ky shirit ndihmës nuk përputhet me karakteristikat e kësaj rruge.

Ai u ndal edhe në fshatin Llapushnik, përkatësisht në rrugën Prishtinë-Pejë, tek nënkalimi, që sipas tij, ky plan i shenjave në rrugë i shtyn shoferët të shkaktojnë aksidente.
Sipas Gashit, probleme të mëdha në Kosovë paraqesin edhe tabelat me shenjat paralajmëruese, shumë prej të cilave, sipas tij, nuk janë të vendosura sipas rregullave.

Komunikacionin aktual në Kosovë, Gashi e sheh si shumë shqetësues dhe shkaktar të shumë aksidenteve. Sipas tij, shumë rregulla të vendosura nuk janë në përputhje me rrugën në të cilën gjenden, e shumë tabela të vendosura në rrugë nuk posedojnë kriteret e nevojshme. Kështu sipas tij, rregullat e vendosura nuk janë modele të marra në vendet evropiane.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...