Published On: 3 Tetor, 2016

Fajmilja e dëshmorit: “Na mashtroi Ramadan Muja”

Na tha se po na bënë me strehë mbi kokë, e në fakt po na bënë qiraxhi të Komunës, thotë i zhgënjyer një familjar i një dëshmori i cili nuk dëshiron të identifikohet. Në dokumentin kontratë për qiradhënie (që posedon Gazeta e Re) që u është shpërndarë këtyre familjeve ka absurde si, dhënia e qirasë nuk ka afat, ndërsa kontrata mund të vazhdohet në heshtje. Nuk  përcaktohet as shuma e qirasë, që thuhet se do të jetë e vogël.

Në lajmin, botuar me 20.07.2013 në web faqen e komunës  për ndarjen e banesave për familjet e dëshmorëve thuhet “Kryetari i Komunës Prof Dr Ramadan Muja, ndjehej i emocionuar dhe theksoi se shumë familje po nderohen për bijtë e tyre që ia falën lirisë së Kosovës. Kjo ngjarje, është edhe më madhështore, sepse po bëhet në prag të festave kombëtare të 28 nëntorit”. Asnjë fjalë nuk u tha se këto çelësa jepen me qira dhe objekti vazhdon të mbetet të Komunës, dhe i kthehet asaj nëse ajo vendos kështu.

Një familjar i një familjeje të dëshmorit shprehet i zhgënjyer me kontratën e Komunës. “Na kanë mashtruar, në asnjë rast nuk na kanë thënë se banesat po na jepen me qira, por na u tha se po nderohet gjaku i dëshmorëve” tha ai për Gazetaere.com. Një tjetër familjar i dëshmorit thotë se do të bëhen bashkë për ta kundërshtuar këtë formë të qiradhënies, por ai beson se do të zgjidhet siç thotë ai problemi pa pasur nevojë të ndërmerret ndonjë hap radikal.

Kuvendi Komunal i Prizrenit – Drejtoria për punë dhe Mirëqenie Sociale, përgjegjëse për administrimin e objektit të banesave me qira si qiradhënës, me nënshkrimin e kryetarit të Komunës Ramadan Mujës u ka shpërndarë familjeve të dëshmorëve “kontratë për dhënien e banesës më qira jo profitabile”.

Ndër të tjera në këtë kontratë në pikën katër të nenit katër thuhet se “Qiramarrësi është i detyruar që me përfundimin e afatit të kontratës, ta dorëzojë pronën në gjendjen që e ka pranuar”. Kjo fjali përfundon me pikë dhe fillon fjalia tjetër me shkronjë të madhe. “Kurdo që të kryhet dorëzimi”.

Në nenin 6 të kontratës , “thuhet qiradhënësi e jep ndërsa qiramarrësi e merr me qira banesën prej PA AFAT, duke filluar prej datës” pastaj është një vize e gjatë, pas saj presja dhe shkruan “me mundësi vazhdimi…”

Edhe më interesante është fjalia në vazhdim  “në heshtje e pranojnë vazhdimin e kontratës”.. Tekstualisht neni shtatë thotë “ Kontrata përtërihet nëse pas kalimit të afatit të caktuar në kontratë ( familja e dëshmorit  pyeten cilin afat) palët në heshtje e pranojnë vazhdimin e kontratës, e cila në këtë rast do të vlerësohet si e pa afat.

Në rast të përtëritjes së kontratës në mënyrë të heshtur apo me pëlqimin e ndërsjellë të palëve, rritja e çmimit të qirasë nuk mund ta kalojë vlerën e inflacionit të deklaruar nga Banka Qendrore e Kosovës. Në nenin dhjetë Komunës i jepet e drejta që ta shkëputë kontratën, nëse qiramarrësi i shkel kushtet e kontratës. Si në çdo dokument tjetër në fund thuhet për çdo mosmarrëveshje, atë e zgjidh gjykata.

Drejtoresha e Punës dhe Mirëqenies Sociale Sherife Balaj në një emision në Televizionin e Prizrenit thotë se qiraja e përfituesve të banesave kolektive është një shumë simbolike, që ata mund ta përballojnë dhe nuk është për këtë vit.

Ajo e pranon se është një kontratë dhe thotë ajo brenda asaj kontrate shpjegohet gjithçka dhe banesa jepet në këtë formë që të mund të kontrollohen nga Komuna.

Në pyetjen pse nuk ua keni treguar asnjëherë këtë detaj familjeve të dëshmorëve Balaj thotë se kështu është planifikuar nga  Ministria dhe Komuna. Drejtoresha nuk e di as shumën e qeras dhe nuk e di se ajo nuk është përcaktuar në kontratë. “Nuk kam informacione për shumën e qeras, këto gjëra janë të shkruara në kontratë mund ti ketë të shkruara aty dhe kjo është e përcaktuar me ligj” tha Balaj. /Gazetaere.com

e-punuar-1dokument-3e-perpunuar-2

Sponsored by Revcontent

Interesante

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...