Published On: 20 Janar, 2016

Fahredin Spahija besnik i ecjes Rugoviane

Rugova-fs

Xhevat Rexha

Në dhjetëvjetorin e vdekjes së ish-presidentit Ibrahim Rugova, do të hapet një ekspozitë e veçantë. Xhevat Rexhaj Kjo ngjarje kulturore, që i kushtohet presidentit Rugova, realizohet nga artisti i fotografisë, Fahredin Spahija. Kjo ekspozitë është ndryshe nga ato që më parë ka bërë autori, meqë përbëhet nga fotografitë dokumentare. “Ekspozita realizohet për hir të figurës së padiskutueshme intelektuale dhe politike të Rugovës”, ka thënë Spahija. Hapja bëhet nesër, më 21 janar, në orën 14:00, në ambientet e Bibliotekës Kombëtare. Fahredin Spahija pos që është një ndër mjeshtrit e artit në trojet shqiptare ai është dhe një frymëmarrës i filozofisë rugoviane. Gjithnjë ishte dhe mbetët në ecje të asaj rruge ku vlerat çmohen, e Fahredin është i çmuar, përndryshe vëllau i Fahredinit i ndjeri Faruk Spahija ishte bashkudhëtar dhe bashkëpunëtor me dekada i Presidentit Rugova. Fahredin Ibrahim Spahija, artist i fotografisë, u lind me 4 prill 1960, në fshatin Dvorcë të Shkupit (Maqedoni). Shkollimin fillor (1975) dhe të mesëm (1978) e kreu në Mitrovicë. Akademinë e Arteve-drejtimin e grafikës e kreu ne Prishtinë (1984). Magjistraturën në degën e dizajnit grafik (përgatitja e librit) me temën Trilogjia e Ismail Kadaresë (tri vepra), e mbrojti në vitin 2006. Nga viti 2006 është kryetar i Shoqatës së Artistëve Aplikativë të Kosovës (SHAAK). Nga viti 2007 është anëtar i Bordit Artistik në Galerinë e Ministrisë së Kulturës të Kosovës. Punon në Universitetin AAB të Prishtinës si profesor i fotografisë artistike në Akademinë e Arteve dhe si profesor i fotografisë mediale në Fakultetin e Komunikimit Masiv. Prej korrikut të 2009 është në krye të Galerisë së Arteve të Kosovës. Ekspozitat kolektive në vend dhe në botë Prej vitit 1984 deri në vitin 1989 në të gjitha ekspozitat kolektive të Klubit të Artistëve Figurativë të Mitrovicës. 1999 në Sallonin e Nëntorit, Prishtinë 2001 në ekspozitën shitëse humanitare kushtuar invalidëve të luftës dhe fëmijëve bonjakë, Prishtinë 2001 në ekspozitën „Dita e Prishtinës“, Prishtinë 2001 në ekspozitën Ndërkombëtare të Fotografisë „Gjon Mili“, Prishtinë 2001 në Sallonin e Nëntorit, Prishtinë 2002 në ekspozitën „Flaka e Janarit“, Gjilan 2002 në ekspozitën tematike „Portreti“ Prishtinë 2002 në ekspozitën „Dita e Prishtinës“, Prishtinë 2002 në ekspozitën Ndërkombëtare të Fotografisë „Gjon Mili“, Prishtinë 2002 në Sallonin e Nëntorit, Prishtinë 2002 në ekspozitën e artistëve figurativë të Mitrovicës, Mitrovicë 2003 në ekspozitën „Flaka e Janarit“, Gjilan 2003 në konkursin ndërkombëtarë të fotografisë „Marubi“, Tiranë 2003 në konkursin kombëtarë të Galerisë së Arteve për nderë të 125 vjetorit të Lidhjes së Prizrenit 2003 në ekspozitën „Dita e Prishtinës“, Prishtinë 2003 në Sallonin e Nëntorit, Prishtinë 2004 në ekspozitën „Flaka e Janarit“, Gjilan 2004 Ekspozita 100 artistë, Prishtinë 2004 në ekspozitën „Dita e Prishtinës“, Prishtinë 2004 në ekspozitën Ndërkombëtare të Fotografisë „Gjon Mili“, Prishtinë 2004 në ekspozitën për nderë të KFOR-it, Prishtinë 2004 në Sallonin e Nëntorit, Prishtinë 2004 Ekspozita gjithëkombëtare e organizuar nga Shoqata e Artistëve të Maqedonisë, Gostivar 2005 Ekspozita „Flaka e Janarit“, Gjilan 2005 Galeria e Arteve e Kosovës „Gjen 79“, Prishtinë 2005 në konkursin ndërkombëtarë të fotografisë „Marubi“, Tiranë 2005 në ekspozitën „600-vjetori i Skënderbeut“, Prishtinë 2005 në ekspozitën kushtuar Skënderbeut dhe Nënës Terezë, Zvicër 2005 në ekspozitën „Dita e Prishtinës“, Prishtinë 2005 në ekspozitën „Salloni i Nëntorit“, Prishtinë 2005 në ekspozitën „600-vjetori i Skënderbeut“, Shkup 2005 në ekspozitën gjithëkombëtare e organizuar nga Shoqata e Artistëve të Maqedonisë, Gostivar 2005 në ekspozitën Ndërkombëtare të Fotografisë „Gjon Mili“, Prishtinë 2006 në ekspozitën Ndërkombëtare të Fotografisë „Gjon Mili“, Prishtinë 2006 Bienalin e Dizajnit ne Galerinë e Arteve te Kosovës. 2007 ekspozita ndërkombëtare e arteve vizuele në Granada të Spanjës. 2007 ekspozita e arteve te shtypura-formati i vogël LASEDRA ne Sofje te Bullgarise 2007 në ekspozitën Ndërkombëtare të Fotografisë „Gjon Mili“, Prishtinë 2007 ekspozite ne Galerinë e Ministrisë së Kulturës bashke me fotografen franceze Silvie Branger. 2007 ekspozita „Kosova-shtet i brishte“, arti modern i Kosovës, Manchester, Britani e Madhe. Shpërblimet 2001 Çmimi vjetor i Artistëve Figurativë dhe Aplikativë të Kosovës, Prishtinë 2003 Çmimi i parë për fotografi në ekspozitën „Flaka e Janarit“, Gjilan 2003 Çmimi i parë për fotografi në ekspozitën “Dita e Prishtinës”, Prishtinë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...