Published On: 31 Maj, 2016

Facebook-u i bëri “të gjithë” populistë!

Dren Dushi
Çuditja me arritjet e kombeve të mëdha dhe të zhvilluara është e pranishme gjithmonë te kombet e vogla, me arritje më të vogla, i tillë çfarë është edhe kombi ynë, i mbetur kështu për shkaqe të ndryshme historike të shkaktuara nga të tjerët, por pa dyshim, edhe nga vetja. Kombet e mëdha kanë bërë arritje të mëdha jo nga ndonjë pasuri materilale sa nga pasuria e tyre kulturore, pra mendësia dhe mënyra si i qasen jetës. Si shembull i mirë për këtë shërben edhe ngritja e shpejtë e Gjermanisë ndonëse u shkatërua masivisht nga bombardimet e aleatëve në Luftën e Dytë Botërore. Gjermanët nuk patën rrugë e fabrika, i kishin të shkatëruara, nuk patën pothuajse asgjë nga infastruktura, por ajo çfarë gjermanët kishin ishte kultura, mendësia, pra burimet njerëzore.
Por si u arritën këto burime njerëzore? A u arritën këto burime nga inati, xhelozia, mendjemadhësia, frika, dinjiteti i ulët, përtacia, interesi vetjak, egomania, mendja e ngushtë, popullizmi? Apo u arritën nga aftësia për t’ia dhënë dorën talentëve të kombit, dijetarëve, punëtorëve, nga aftësia për të dalë nga mendja e ngushtë etj? Përse vallë disa kombe kanë shumë gjenial në listat globale të gjenialëve, e disa kanë fare pak (për të mos thënë hiq)? Si është e mundur që një njeri si Qendrim Gashi, të mos marrë votat për t’u bërë deputet në një kuvend ku ka shumë deputetë që nuk dinë të lexojnë rrjedhshëm? A mos vallë popullësia e vendit tonë vuan nga një arsimim bazik, që fillimisht i’a mëson si duhen të respektohen e nderohen njerëzit në bazë të vlerave dhe jo në bazë të inateve dhe përkaktësive krahinore e rajonale? Aq më shumë që sot “elita” është “duke i’u përshtatur” shoqërisë së gjerë, në vend se kjo e fundit t’i përshtatet elitës!
Pa dyshim që arsimimi është bazë për ngritjen e një kulture e cila respekton talentët e kombit, para se t’i luftoj, para se t’i ulë, t’i përbuzë nga inati e xhelozia për ato që këtyre i’a ka dhënë natyra, që të bëjnë një hap tutje nga të tjerët. Kulturat e zhvilluara respektojnë shumë individin, respektojnë edhe më shumë individin që ka vlera shtesë, të arritura në masën më të madhe nga brumi gjenetik dhe talenti i lindur, dhe të kultivuara nga përvoja jetësore. Kjo është edhe arsyeja pse disa studentë të kombeve të vogla me kultura të cunguara arrijnë suksese shumë të mëdha te kombet me kultura të zhvilluara, sepse këta studentë, marrin vullnet shtesë për punë kur shohin që në kulturat e zhvilluara trajtohen me dinjitet, dhe respekt të madh. Në rrethet tona studentore, një student që dallon nga të tjerët (një talent), në rastet më të shpeshta nuk pëlqehet, madje edhe përbuzet. Njejtë ndodhë edhe me figura publike që dallojnë, edhe me politikanë që dallojnë, mbase këtu është edhe çelësi i daljes nga gjendja jonë e mjerë!
Kulturat e zhvilluara i kanë vënë në piedestal gjenitë e tyre, i kanë studiuar, dhe idetë e tyre janë bërë mendësi shoqërore, dhe shoqëritë e tyre kanë opinion më cilësor. Ata kanë ndryshuar kulturën e popujve jo vetëm brenda tyre, por edhe jashtë. Me se po merremi ne sot? Me facebook si mjet popullizmi për përfitime personale, me opinionin e shoqërisë sonë në tranzicion dhe me shumë defekte, po e mashtrojmë opinionin publik (sepse po i’a mësyjmë posteve politike e publike).
Facebook-u i ka bërë disa idiotë të kenë ndikim publik. Për të trajtuar këtë çështje ne duhet të sqarojmë një gjë elementare dhe shumë të rëndësishme, filozofi Artur Shopenhauer thotë që në mesin e njëqind njerëzve vetëm një mund të jetë i pajisur me shumë viryte dhe intelekt, andaj është shumë më i rëndësishëm opinioni i këtij “një” se i atyre “99”. Por facebook-u ndryshon këtë regull intelektual, e bën të kundërtën, pak a shumë, logjika e facbook është “të marrësh sa më shumë pëlqime” dhe pëlqimet duhet të merren jo duke promovuar ide (përshtatur) të “atij një” por të “këtyre 99”, pra, facebook-u i bën edhe intelektualët, apo njerëzit me virtyte shtesë, të bijnë pre e popullizmit, e “99-shit” apo e mediokritetit (kjo nuk bën të ndodhë). Kështu, disa “intelektual” (sepse intelektuali ka për detyrë të përmirësoj shoqërinë e jo të përfitoj nga shoqëria), tashmë janë të fokusuar në popullizëm, sepse sot mjet vlerësimi i atyre çka thua është bërë numëri i pëlqimeve në facebook, që vijnë nga shoqëria jonë që çuditet shumë nga arritjet e shoqërive me kultura shumë të zhvilluara.
Popullizmi është karakteristikë pikërisht e individëve të pa emancipuar, egomanëve, atyre që duan të përfitojnë nga shoqëria, jo t’a përmirësojnë, vlerësimet e këtyre idiotëve me ndikim në publik shpesh janë me qasjen “të gjithë e keni mirë, për aq sa unë përfitoj nga mashtrimi që po ju bëj duke ju thënë e keni mirë, ndonëse ju të dy palët po e shani e mallkoni njëri-tjetrin”.
Në këtë kohë popullizmi e facebook-u, shoqëria e gjerë është e vetmashtruar, sepse shoqëria e gjerë kurr nuk mund të jetë e vetëdijshme, pa kokat e tyre që quhen elitë, që quhen talente të shoqërive, të cilët duhet në ngrihen lartë siç kanë bërë kombet me kultura shumë të zhvilluara, kjo është edhe arsyeja që ata rekrutojnë intelegjencën me bursa e programe të ndryshme arsimore (intelegjencën që ne nuk e vlersojmë). Opinioni i të tjerëve (shoqërisë së gjerë) është bërë sot më i rëndësishëm se realiteti, se mos vallë shoqëria e gjerë po e njihka botën dhe rrjedhat shoqërore?

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...