Published On: 2 Shkurt, 2016

Eurostat: Pamja e hartës së Europës do të ndryshojë, ja si pozicionohet Shqipëria

Migrimi mund të kompensojë popullsinë në plakje të BE-së, por për disa vende, rënia e popullsisë është ende e pashmangshme në dekadat e ardhshme…

Teksa të dhënat e raportit të Eurostat sugjerojnë se vendet kryesore të zhvilluara të Europës do të pësojnë rënie të numrit të popullsisë, ku në krye të listës qëndron Gjermania, vendet e Ballkanit si Shqipëria do të ofrojnë tjetër panoramë në vitet e ardhshme, ku rritja e popullsisë do të vazhdojë për shkak të arsyeve natyrore.

Të dhënat tregojnë se Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina dhe të tjera vende të rajonit si Mali i Zi dhe Maqedonia do të vijojnë rritjen e popullsisë, ku si arsye e vetme e kësaj tendence citohen faktorët natyrorë, ndërsa Kosova nuk përmendet.

Ndërsa vende si Serbia, Kroacia kategorizohen te grupi i vendeve që nga arsye natyrore si rënia e fertilitetit, përhapja e sëmundjeve etj. do të pësojnë rënie të popullsisë.

Një sërë vendesh të Bashkimit Europian, si Belgjika, Danimarka, Spanja,Luksemburgu Mbretëria e Madhe do të kenë një rritje të popullsisë, që ndryshe nga vendet e ballkanit nuk do të vijë për shkaqe natyrore, por si rrjedhojë e migracionit neto.

Projeksionet sugjerojnë se vende si Greqia, Portugalia, Bullgaria, Sllovakia dhe Letonia do të mund të shohin një rënie drastike të 1/3 së popullsisë deri në 2080, ndërsa Lituania do të pësojë rënien më të madhe proporcionale të popullsisë (37.4 për qind) në mesin e shteteve të BE-së.

Nga 2080, popullsia britanike mund të arrijë më shumë se 85 milionë, ndërsa Gjermanisë do t’i bjerë popullata nga 80 milionë në 65 milionë, bazuar në të dhënat e raportit më të fundit të Eurostat.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...