Published On: 2 Maj, 2016

755 të mitur të pashoqëruar nga Kosova kërkuan azil në BE

EUROSTAT ka bërë me dije se të paktën 755 të mitur nga Kosova kanë kërkuar azil në shtetet anëtare të Bashkimit Evropian, ku 745 prej tyre në Hungari, si dhe 10 të tjerë në Slloveni gjatë vitit që lamë pas.

Kurse, të paktën 480 fëmijë nga Shqipëria të pashoqëruar kanë kërkuar azil në vendet e BE-së.

Në dokumentin e publikuar bëhet me dije se numri më i lartë i tyre është në Britaninë e Madhe, ku numri i azil-kërkuesve minorenë shqiptarë është 455. Vende të tjera në të cilat fëmijët janë regjistruar si të pashoqëruar janë Luksemburgu ku numri i tyre është 15 dhe Irlanda me 10. Megjithatë, kjo shifër mund të jetë edhe më e lartë pasi Eurostat ka publikuar vetëm shifrat për grupet e shtetasve që zënë tre vendet e para në të gjitha vendet anëtare të BE-së për nga numri i kërkesave.

Në terma të përgjithshëm shifrat janë alarmante, në kushtet kur në total numri i fëmijëve të pashoqëruar është 88.300.

Kjo shifër është disa herë më e lartë se ajo e regjistruar përgjatë viteve të shkuara. Eurostat komunikon se 91% e të miturve që kërkuan azil në 2015 ishin djem dhe vetëm 9% prej tyre ishin vajza. Prej tyre, 50.500 i përkisnin moshës nga 16-17 vjeç.

Rre th 51% e fëmijëve që aplikuan ishin nga Afganistani, duke shënuar kështu edhe numrin më të lartë për nga shtetësia, përcjell ksp. Pas tyre vijnë sirianët me 16%, fëmijët nga shteti afrikan Eritrea me 6%, irakianët me 5 %, etj.

Ndërkohë, shtetet që kanë pritur më shumë të mitur kanë qenë Suedia me 35.300, e ndjekur nga Gjermania me 14.400, Hungaria me 8.800, Austria me 8.300 etj.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...