Published On: 20 Gusht, 2016

Etruskët janë prova e kulturës Pellazge

Lufta e Trojës është pasqyruar më detaje në pjesën më të madhe të Artit Etruskë. Pasqyrat etruske, edhe shumë vepra të tjera arti, e kanë marr motivacionin nga Lufta e Trojës. Përqindja e këtyre veprave është aq e madhe sa që duket jo si një version i huaj- siç janë grekët për etruskët (të huaj) – por si një pasqyrim i jetës së etërve të tyre.
Për ne shqiptarët këto vepra kanë shumë rëndësi pasi, ashtu siç e ka provuar albanologu J.G von Hahn, ‘Bërthama Pellazgjike gjendet në trinin Iliri – Epirë – Maqedoni edhe skajet perëndimore të saja fillojnë në Etruri’.
Në anën e pasme të kësaj pasqyre etruske shfaqet kjo skenë të cilën unë, si njohës i Homerit, do ta interpretoj me detaje ekskluzivisht për lexuesit tanë:


Nga e majta në të djathtë kemi EKTUR-TELTIPUN-AKLE. Akili me Hektorin janë të armatosur rëndë edhe në duarët e majta mbajnë nga një mburoj me shenjën e kryeperendis pellazge DIELLIN = Madhështorin = Divin. Teltipun është Ea (AJAX) nga emeri i të jatit të vetë, Telamonit, qe sipas Etruskëve quhet Teltipun, kështu që përshkrimi na çonë tek dyluftimi mindis Ajaksit dhe Hektorit duke kujtuar kështu Iliadën kur ‘ Apolloni me Athinan vendosën që të dyluftonin dy emra të dëgjuar në mënyre që të mbyllej dita e përgjakshme që ndodhi fill pas zemerimit te Akilit. Athinaja e pyet “se si mundë ti japim fundë kësaj dite të përgjakshme dhe Apolloni i përgjigjet:

“Vrullin e egër ti ndezim Hektorit kalëluftues
që të ftoj burrërishtë të ndeshet vetëm për vetëm më një Argës
të ndeshen të dy në luftë të egër të goditen me shtiza
edhe Argësit argjendarmatosur nga sedra e tyre
do vendosin dike që me Hektorin të ndeshet “

Homeri Iliada XVI 38-42

Bisedën mindis Perëndive e dëgjoj Elenoi, djali i Priamit, i cili ju afrua vëllait , Hektorit, edhe i tregoj dëshirën e Perëndive për të ndaluar luftën në këtë ditë të përgjakshme. Dy luftimi ishte pregatitur me qellim që të mbyllej dita e përgjakshme, ndaj edhe Perëndit kishin vëndosur që të ktheheshin në shqiponja edhe të fluturonin mbi qiell duke i ruajtur që të mos vriten.

“Hektora, djali i Priamit i pakrahësuar që ke njohurit e Divit
Do ta dëgjosh edhe zërin time them, se më ke edhe vëlla
Vëri Trojanët të ulen, vëri edhe Argësit të gjithë të ulen
Pastaj ti të ftosh burrërishtë më guximtarin e Argësve
Të përballeni të dy në luftën e egër të shtizagoditeni.
Nuk është e shkruar që vdekja të të marrin tani edhe të vritesh
Zë të tillë dëgjova, nga të pavdekshmit, të më thonë në veshë”

Homeri, Iliada XVI 47-53

Hektori veproj po kështu, kërkoj dyluftimë me më trimin e Argësve. Argësit u trëmbën edhe askush nuk guxonte ti dilte Hektorit në dyluftimë,atëherë Menelau doli përpara edhe i quajti frikacakër ,duke kërkuar që të ndeshej ai vetë me Hektorin por Agamëmnoni e ndërpreu duke i thënë:
“I respektuar Menelae, e humbe, edhe nuk të shkonë tyja
një çmënduri e tillë, bëj durimë sado që të jesh i pikëlluar
edhe mos kërko të hapësh luftë me më të mirin se ti
djalin e Priamit Hektorin, të cilin të gjithë e kanë frikë
Edhe Akili dridhet kur e shikon të ndeshet në luftën e nderit
edhe përse llogaritet shumë më i fortë se ty”

Homeri Iliada XVI 109-113

Pikërishtë këtu ndodhemi në punimin e mësipërm sepse nga ana e Argësve u hodhë me short edhe i ra Ajaksit = Eas, të ndeshej me Hektorin, Iliada XVI 175-199. Vreni Ean, Ajaksin Pellazgë me qeleshen e sotë mbajtur nga shqiptaret i cili vështron Akilin si për të na treguar trimërin e Eas i cili po guxonte të dilte në dyluftimë përpara më trimit të Argësve.
Për tu përmëndur edhe për tu studiuar më hollësishtë janë mburojat e dyluftuesve të cilat mbajnë sipër tyre simbolin pellazgë të DIELLIT.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...