Published On: 19 Janar, 2016

Është koha që amatorët e politikës të zëvendësohen me profesionistët

Vështrim

Nga Skënder MULLIQI

Nëse një strukturë politike ka punuar gabimisht për shumë vite sigurisht së nuk ka çka na sjellë të re edhe në vitin vijues .Këta njerëz në pushtet nuk dëshirojnë të dëgjojnë askënd. Edhe ky fillim vit nuk solli asgjë të re në skenën tonë politike. Gjithçka po shkon në stilin e vjetër nga  struktura politike në pushtet. Dy vozhdët  e saj Hashim Thaçi dhe Isa Mustafa dhe të ndëgjueshmit e tyre  kanë filluar më gjahun e tyre së si të ripozocionohen në pushtet. Ata po dëshirojnë ta përvetësojnë  pozita të reja pushtetare, duke i hedhur qytetarët edhe më shumë në s’kam dhe mjerim social. Sikurse Qeveria ashtu edhe Parlamenti janë mbushur më parazitë dhe gjuetarë të  mirë  të gjahut  sa herë  që atyre u vie rasti. Dhe, aq me keq kur në Qeveri dhe Parlament  janë ulur këmbë kryq shumë njerëz të përfolur për krim të organizuar dhe korrupsion. Këta janë duke vepruar thua së në vitin që lam pas nuk ka ndodhur ama bash asgjë. Këta janë një grup i njerëzve të pa arsimuar politikisht , një grup njerëzish të sprovuar për hajni , një grup oligarkësh të cilët janë mësuar që të përvetësojnë materialisht dhe politikisht. Tashmë është pru në rrezik edhe sovraniteti i Kosovës. Ne, nuk po  lëmë mbrapa  vetëm një vit të humbur , por edhe shumë vite të tjera. Secili vit që po vjen në vend të përparimit, po bëhet edhe më i vështirë për qytetarët e Kosovës. Jo vetëm që po thellohet mjerimi social, por masovikisht po braktiset atdheu nga pa perspektiva e krijuar . Është koha që amatorët e politikës të zëvendësohen me profesionistët. E kjo do të duhej të bëhet paraprakisht në të gjitha partitë kryesore politike , për të mirën e gjithmbarshme. Ne Kosovë   po thuaj të gjithë  “idiotët” e tipit të Dostojevskit   janë inkuadruar në politikë. Jo që politika është profesion human dhe profesion i njerëzve elitare në kuptimin e plotë të fjalës, të cilët  primare i kanë interesat e përgjithshme. Ne Kosovë këta amatorë të politikës po sillën si zotër. Këta në vend  të mendojnë për shtetndërtim dhe mirëqenie  po mendojnë për ripozicionimet e reja  duke ruajtur pushtetin absolut më çdo kusht. Qytetarët nuk ishte dashur ta parapëlqejnë rolin e vështruesit në gjithë këtë që po ndodhë në kurrizin e tyre dhe me votat e tyre. Zaten ky pushtet dhe çdo pushtet tjetër absolut e para pëlqen dëgjueshmërinë qytetare. Jeta pasive politike  po bën që të mbeten në skenën tonë politike aq gjatë këta  politikanë të tipit autokratik. Kjo oligarki politiko-financiare po na dëmton  edhe në planin afatgjatë, duke instaluar të rinia jonë logjikën e keqe të pasurimit mbrenda natës, dhe të instalimit  të logjikës mafioze politike. Në të gjitha sistemet do të duhej të bëhen ndryshime kualitative , në mënyrë që ta çmontojmë logjikën e keqe profitere. Të hartojmë plane strategjike afatgjate për ndryshimin e gjendjes në mënyrë kualitative.

Të bëhet një rioraganizim krejt tjetër edhe në sistemi arsimor  të këtij vendi. Që shoqëria të jetë e qytetarëve, nevojitet që ata punët ti marrin në dorën e tyre, duke stopuar të gjitha demagogjitë dhe demagogët. Është koha që secili individualisht të angazhohemi për më shumë dije dhe më shumë kulturë para së gjithash, për të bërë hapat e duhur në normalizimin e gjendjes politike dhe të rrjedhave ekonomike të dobëta. Kur të lirohemi nga të gjitha paragjykimet së vetvetiu bëhet mirë, atëherë edhe mund të presim në rezultate konkrete pozitive. Atëherë edhe bëhemi vetvetja , pa pasur nevojë që dikush tjetër të na dikton së si duhet punuar për shtetndërtim. Kosovës i duhen forcat të reja  kreative politike , të cilët në mënyrë kritike do ta analizonin botën rreth tyre.  Kosova më njerëzit të cilët nuk punuan mirë, më ata të cilët nuk e kanë ruajtur dinjitetin dhe moralin politik, është ngopur tashmë  së tepërmi…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...