Published On: 19 Mars, 2016

Është e tmerrshme dhe e papërballueshme

Intervistë me sekretarin e Kryqit të Kuq në Dardanë, humanistin Rexhep Morina

 

– Njeriu shpirtin human nuk e fiton, ai lind shumë herët

 

Intervistoi: Ramiz DERMAKU

 

 Njeriu shpirtin human nuk e fiton, ai lind shumë herët, këtë ndjenjë e fitova nga prindërit të cilët ndihmonin ( në kohën e tyre ) familje të tëra në fshat e më gjerë.

 1. Rexhep Morina na tregoni për lexuesit e Gazetës www.shqiptari.eu dhe portalit informativ “Zemra Shqiptare, kush është Rexhep Morina?

 

 1. MORINA:Historia e çdo populli ka data që i obligojnë gjeneratat e reja të ndalen dhe ti hedhin një sy të kaluarës , për të parë se nga erdhëm?, ku jemi dhe? dhe ku  po shkojmë ne?  Çfarë rruge kanë bërë ata.., dhe ç’farë rruge duhet të bëjmë ne sot? Populli ynë edhe pse ishte i ndarë (pa dëshirën e tij), i maltretuar, i rrahur, i shtypur, i burgosur e i vrarë .., ai nga gjiu i tij nxori koka të afta, intelektualë të denjë, atdhetar e patriotë, humanist.., të cilët i dolën – e po i dalin edhe sot, zot popullit dhe Atdheut, e disa prej tyre  për ta shpëtuar një pjesë të popullsisë  (nga skamja e cila i kishte kapluar) ata i vunë vetit detyrë që të sakrifikojnë çdo gjë pra edhe jetën Ata humanistë gjatë punës së tyre u ndeshën  me sfida të shumta , e ca prej tyre e  paguan edhe me jetë. Në mesin e shumë aktivistëve, humanistëve padyshim se është veprimtari dhe humanisti, Rexhep Morina, nga fshati Topanicë Komuna e Dardanës. Rexhepi rrjedhë prej një familje të mesme fshatare por e djegur për Lirinë dhe çështjen kombëtare shqiptare. Shkollën fillore ( 4 – klasë) e kreu në vendlindje, ndërsa 4 -ra – të tjerat në fshatin Koretin Shkollën e mesme e kreu në Dardanë, e Shkollën e Lartë Ekonomiko Komerciale në Pejë. Që nga mosha e fëmijërisë Rexhepi, e urrente regjimin serbosllavë, shumë i ri e kuptoi gjendjen e vështirë ne të cilën jetonte populli shqiptarë, e kuptoi se gjendja politike dhe ekonomike keqësohej për çdo ditë. Sa ma tepër që rritej edhe më   tepër i shtohej urrejtja ndaj armikut. Që nga mosha rinore tek veprimtari e humanisti,  Rexhep Morina, vërehej një karakter i fortë shpirtërorë kryengritës dhe kurrë nuk u gjunjëzua para regjimit serbo-çetnikë. Në shkollë Rexhepi ngjalli admirimin e arsimtarëve patriotë e sfidoi ata që i shërbenin regjimit serbo sllave, të cilët në vend se ti vlerësonin  aftësitë e nxënësve, ata vlerësonin lojalitetin e nxënësve ndaj regjimit. Atdhetari Rexhep Morina, aktivitetin e tij humanitar e atdhetarë e filloi që nga bankat e shkollës së mesme (kl. 2-të). Ai tani e kishte kuptuar mirë gjendjen e mjeruar ne të cilën jetonte populli shqiptarë në Kosovë dhe trojet tjera etnike. Ai së bashku me disa shokë filluan të grumbullojnë ndihma për ti ndihmuar të varfrit, mbanin mbledhje në shtëpinë e tij, bisedonin për shkeljen e lirisë dhe të drejtave të njeriut, për planprogramet shkollore te mbushura me sllavizëm, për padrejtësitë në punësim që u bëheshin  shqiptarëve, për dhënien e bursave dhe kredive nacionaliteteve tjera e jo shqiptarëve. Tani shtëpia e tij në Topanicë ishte shndërruar në një depo ku tuboheshin gjërat ushqimore; mielli, vaji, kripa, sheqeri, veshmbathje; Pallto, pantallona, këpucë ..,  detergjente, dru për djegie, barëra, mjete amvisnie…, etj. Mirëpo, nuk shkoi shumë kohë dhe UDB-ja ,serbo – sllave (e ndihmuar nga shqiptarët i kishte ra në gjurmë Rexhepit, dhe e përcillte çdo lëvizje të tij ). E ftonin në biseda të shpeshta informative, e pyesnin e provokonin e dikur edhe ushtronin dhunë ndaj tij. Mirëpo ,sa më tepër që shtohej dhuna e presioni ndaj Rexhepit,  tak ai edhe më tepër shtohej urrejtja ndaj regjimit. Sulmet dhe përdorimi i forcës ndaj Rexhepit , në vend se ta largonin Rexhepin nga aktivitetet, tek Rexhepi shtohej vullneti për tu marrë me grumbullimin e ndihmave i përkushtohet çështjes sonë. Gjatë takimeve të mbajtura në shtëpinë e tij në Topanicë, Rexhepi, me shokë bisedonin për  çështjen e punësimit të shqiptarëve  ku shkelej ne mënyrë drastike Konventa Ndërkombëtare e Punës dhe ajo e Organizatë së Kombeve të Bashkuara për Refugjatë. Organet e sigurimit duke e parë vendosmërinë dhe kokëfortësinë e Rexhepit,i shpeshtuan “bisedat informative” dhe përdornin edhe forcën. Është interesantë se Rexhepi, gjatë marrjes në pyetje nga organet e sigurimit serb, jo që nuk frikësohej por ua thoshte hapur të gjitha padrejtësitë, që iu kishin bërë e po i bëheshin edhe sot, popullit shqiptarë. Ne ditët më të vështira kur shqiptari për një fjalë goje rrihej, burgosej e dënohej me vite, Rexhepi tubonte ndihma si bleta mjaltin.  Pasi e arrestuan.., organet e sigurimit serbë në Dardanë, ushtruan dhunë të shfrenuar ndaj tij.

 

Vini nga një familje e mesme shqiptare, por e djegur për lirinë dhe çështjen kombëtare?

 

 1. Morina:Po prindërit e mi ishin të përndjekur nga regjimet serbo-sllave që nga lufta e dytë,  para se unë të vija ne këtë Botë. Nëna ime ishte marr nga ushtria serbe(në atë kohë.., thonin se ishin Bullgarë..,por ne të vërtetë ata ishin serbë të kamufluar) nga fshati Topanicë, (i morën  50 gra dhe i dërguan në fshatin Domorovc, fshatë i banuar me shki. Mirëpo, nëna ime me shoqet e veta ishin trimnesha, të forta dhe atdhetare kurrë nuk iu nënshtruan në asnjë moment regjimit barbarë serbo çetnik. Pas disa dite organet e sigurimit nënën time do ta arrestojnë edhe më vonë Nëna do të lirohet. Gjatë marrjes së nënës ne pyetje ata kërkonin nga nëna tu tregoj se ku ndodhen kaçakët, ishte akuza se ajo, po i mbron Kaçakët. Nëna ishte shumë punëtore, trimëreshë dhe asnjëherë nuk pajtohej me regjimin e atëhershëm. Çdo herë ishte nën përcjelljen e organe të sigurimit  serb, disa herë e kishin maltretuar dhe nga nëna ime kërkonin edhe armë. ., të cilat si posedonte. Si masë ndëshkuese ndaj saj familjes sonë disa herë na e morën edhe grurin nga hambari, djathin nga fllaniku dhe prodhime tjera bujqësore ,me qëllim që ta nënshtronin, por ajo  kurrë nuk u gjunjëzua. Shumë shpesh nëna na i tregonte. Ato fjalë të nënës i kamë të freskëta akoma edhe sot. Prandaj kur i kujtoj ato fjalë sikur unë gjejë forcë dhe energji që akoma më tepër të angazhohem ne mënyrë që amanetin e nënës dhe të   popullit ta realizoj me sukses. Ato fjalë të arta kanë hyrë në zemrën time dhe mua nuk më lënë të qetë.

 

Kur e filluat aktivitetin humanitarë dhe çka ju shtyri?

 

 1. Morina: Njeriu shpirtin human nuk e fiton, ai lind shumë herët, këtë ndjenjë humaniteti e bamirësie e fitova e trashëgova) nga prindërit e mi.

 

E fitova nga Prindërit e mi gjatë asaj kohe ndihmonin shumë familje skamnore. Që nga shkolla e mesme kam filluar të merrem me humanitet ia fillova tu ndihmoja shokëve në shkollë, si dhe duke organizuar aksione humanitare, pastaj isha aktivist në komisionin solidar në fshat, e më vonë në nivel komunal, ku i ndihmuam të gjitha familjet skamnore që kishin nevojë. Shih librin e Enver Ajvazit “SOLIDARITETI“ 1990-1999. Sfidë e veçantë ishte kur  u themelua KRNE (Këshilli Republikan për ndihma emergjente) ku kryesia e LDK-se dega në Kamenicë me kryetar Emin Krasniqin më zgjodhën sekretar për ndihma emergjente. Gjatë kësaj kohe grumbullonim ndihma nga të gjitha fshatrat e komunës si dhe  qyteti, të cilat ndihma grumbulloheshin në shtëpinë time dhe nga aty i shpërndanim në tërë territorin e Kosovës ku kishte nevojë. Ndihmat shkonin në Drenicë në Suharekë në Prishtinë, Gjilan dhe në zonën e Karadakut. Po e tregoj vetëm një rast; Unë me Sejdi Kurteshin nga Koretini, kishim mbushur një kamion përplot me ndihma të ndryshme të cilat ishin të dedikuara për në Prekaz, ne duhet të shkonim deri në Graboc. Në rrugën kryesore na ndaluan policia serbe ( ishin mbi 20 policë.., disa e hapen shatorin e kamionit dhe e panë se çka kishim në te, mirëpo ..,Zoti na ndihmoj dhe ata na liruan.., pa na maltretuar! Kjo ishte e pabesueshme dhe akoma edhe sot  s‘mund të besoj, po fati ishte në anën ton. Në Graboc, na pritën shumë mirë rinia e fshatit. Ndihmat duhet të dërgoheshin në Prekaz në rrugët e shkurta përmes maleve.

 

 1. Rexhepi na tregoni diçka për historinë e Kryqit të Kuq në Dardanë; Kur filloi punën, në ç’farë kushte.., etj?

 

 1. Morina:Kryqi i Kuq dega në Kamenicë ka funksionuar edhe para lufte, deri në vitet e nëntëdhjeta është udhëhequr nga shqiptarët dhe serbët Në vitet e nëntëdhjeta regjimi serb i largoj të gjithë shqiptarët nga ky objekt, mbesin vetum serbët të cilët punonin për largimin e shqiptarve nga trojet e veta. Me mbarimin e luftës në muajin Korrik kemi hyrë në objektin e Kryqit të Kuq në Kamenicë, me vendosmërinë tonë dhe me ndihmën e KFORI-t Amerikan i kemi larguar udhëheqësit serb nga ky objekt.  Objekti ka qen i shkatërruar  dhe i mbushur me materiale te ndryshme nga serbët si dokumente të ushtrisë serbe etj. Ne ato dokumente ua kemi dorëzuar  arkivit të komunës. Punën ne e kemi fillu me 28 qershor në zyrën e Pensionistëve të komunës të cilët na liruan falas një dhomë e cila ishte shumë e përshtatshme për neve, gjatë kësaj kohe kemi  konsoliduar stafin e degës, në fillim kemi punuar 4 veta të gjithë aktivist të Këshillit për ndihma emergjente; si Imer Ismajli, Ramadan Berisha dhe Agim Surdulli. Menjëherë kanë fillu të na vizitojnë delegacione të ndryshme nga Kryqi i Kuq Ndërkombëtar të cilët interesoheshin për gjendjen e popullsisë së Kamenicës. Ne me këmbëngulësi kërkonim nga Federata e Kryqit të Kuq, që të na ndihmoj në renovimin e objektit të Kryqit të Kuq. Dhe ne ia arritëm qëllimit. Pra fituam një donacion nga Federata e Kryqit të Kuq dhe Gjysmëhënës së Kuqe në vlerë prej 22 mijë Dm markave Gjermane dhe ne krijuam kushte renovuam objektin (ndërruam çatinë e objektit, betonuam dyshemetë i lyem  muret vendosëm orienti të reja dhe krijuam kushte të mira për punë. Pas këtij momenti filluan dhe të na vijnë ndihma të ndryshme nga donator të ndryshëm të cilat ishin të mirëseardhura për popullatën e komunës tonë.

 

 

Gjatë kësaj kohe keni patur  momente të hidhura por edhe të mira?

 

 1. Morina:Ne në degën e Kryqit të Kuq në Kamenicë punojmë që nga mbarimi i luftës, kemi filluar me 28 – qershor, ishte nji vazhdimësi e punës sime që kisha në Këshillin Emergjent Republikan, se të gjithë udhëheqësit e Këshillit Republikan ishin edhe aktivist apo punëtor të Kryqit të Kuq të Kosovës. Kështu me kryetarin e Kryqit Kuq të Kosovës  z.Jusuf Dedushaj  edhe gjatë luftës kishim takime, ndihmat që i grumbullonim në komunën tonë i dorëzonim në Prishtinë dhe vende të ndryshme të Kosovës ku kishte nevojë.

Në fillim kishim vështirësi deri sa i identifikuam familjet e vërteta skamnore, sepse të gjithë shprehnin  dëshirën që të marrin ndihma. por për të gjithë nuk kishte.

Momente shumë të mira ishin atëherë kur na vinin ndihma nga donatorë të ndryshëm sepse ne na shtoheshin  shpresat sepse kishim me çka ti ndihmonim familjet e varfra skamnore.

Momente shumë të vështira ishin  dhe mbeten për ne kur nuk kemi mundësi që ti ndihmojmë njerëzit në nevojë e ata jan të shumët edhe pse jo sa mbas luftës. 

 

 

Si e ndieni veten, apo thënë shkurt si i përjetonit momentet, kur me sytë (shihnin) e veshët tuaj, dëgjon se disa familje shumë shpesh ndodh të mos të kenë  bukë për të ngrënë?

 

 1. MorinaKjo është e tmerrshme dhe e papërballueshme për mua, nuk isha i mësuar që të shoh  skena të rënda dhe u shqetësohesha mjaft edhe në shtëpi nuk mundesha të flija i qetë.

Mirëpo ne kemi bërë e po bëjmë edhe sot përpjekje maksimale  që ti evitojmë këto skena trishtuese e rrëqethëse. Shumë here kam marr miell dhe gjëra tjera ushqimore nga familja ime  dhe ia kamë dhuruar familjeve të varfra.

Njiherit kam bër të pamundurën  që të gjejmë donator të ndryshëm me qëllim që këto familje të jetojnë apo edhe të kenë në sofrën e tyre së paku gjërat elementare për jetë.

 

 

 1. Morina, në mesin e shumë të maltretuarve në Kosovë ishit edhe ju?

 

R.Morina: Ndaj meje sigurimi serb ka fillu që nga demonstratat e Marsit  e Prillit ( 11, 26, 1 e 2 Prill të vitit  1981. Në demonstratat e vitit 1981, unë isha mjaftë aktiv. Në vitin 1981 familjen time e vizitoi i pa ftuar punëtori i sigurimit shtetërorë, Selim Brosha, i cili kërkoi nga babai im që mua  të ma  tërheq vërejtjen., duke i thënë se djali i juaj nuk është i rehatshëm po mirret me aktivitete nacionaliste. Unë nuk u lajmërova te ai dhe pas nji kohe ai (me shokë)më ftuan në bisedë informative në Gjilan. Në pyetje më mori inspektori i sigurimit  Daut Morina. Edhe këtë sfidë duke e parë rrezikun që më kanosej mua,  u detyrova të largohem nga shtëpia dhe të emigroj në Zvicër pasi atje e kisha edhe vëllaun shkova  në Zvicër, dhe atje e  fillova aktivitetin tim deri  ne vitet e nëntëdhjeta. Atje unë iu bashkëngjita Lëvizjes, dhe si detyrë mora shpërndarjen e pamfleteve, trakteve, merrja pjesë aktive në protesta  e demonstrata që mbaheshin në diasporë.

 

Na tregoni kur u kthyet në Kosovë, ç´farë detyra more nga ilegalja?

 

 1. Morina:Unë fillova të shpërndaj pamflete edhe në Kosovë pikërisht në Kamenicë me nji shokë timin ( i cili dëshiron që mos tia përmendi emrin. Ne s’bashkuudhëtuam nga Zvicra, dhe pasi u çlodhëm  i shpërndamë pamfletet në tërë qytetin dhe u kthyem për në Zvicër. Këto janë ndoshta cikërrima cikërrima (është hera e parë që po i publikoj), në vitet e 90-ta,u ktheva nga Zvicra dhe duke e parë qytetarët angazhimin tim më kyçen në kryesi të LDK-së dhe menjëherë më zgjodhën kryetar të nëndegës së LDK-së në Topanicë. Të nesërmit më thirren në bisedë informative inspektori Moma dhe Naser Shevelli, duke mu kërcënuar se pse jam zgjedhur kryetar.., a nuk pat ma të mirë se ti.., a e din ti, se ke përgjegjësi, e ofendime të llojeve të ndryshme. Ju thash se këtu jam nuk jemi duke punuar ilegalisht gjithçka po shihet dhe do të punojmë deri në fund kështu. Kurrë nuk u ndalën bisedat informative  Nuk u ndërprenë kurrë bisedat informative (mbi 23 here vetëm ato që i kamë të shënuam kam qenë në biseda informative sa i mbaj mend unë shpeshherë edhe maltretime ka pasur, po Në vitin 1996 ( muaji qershor) më morën me pretekst se kam armë në Gjilanë, inspektori Ramadan Sermaxha me Sashen  dhe më maltretuan deri në alivanosje. Në shtëpi posa erdha shokët e mi flijuan nji dash me qëllim që trupi im  të futet në lëkuren e Dashit se isha jashtëzakonisht i rrahur e sidomos këmbët dhe duart ishin  ajura te mavijosura nga mshuarjet e panumërta të çetnikëve serb. Krimineli  Moma Trajkoviq dhe Naser Shevelli  më ndiqnin hap pas hapi.., dhe në çdo aktivitet që zhvillonim në fshat apo e komunë.., më ftonin dhe më ofendonin  por nuk hezitonin edhe më maltretonin, ofendonin.., por unë vazhdoja punën edhe pse  maltretohesha, ne e  kryenim  punën  tonë. Gjatë viteve të 97-98 ishim në vlugun e aktiviteteve  për grumbullimin e ndihmave për zonat e rrezikuara si dhe për nevojat tona në komunë humaniteti i qytetarëve ishte i jashtëzakonshëm. Fshatarët dhe qytetarët sikur bënin gara se kush po jepë më shumë ata nuk pyesnin.., sa duhet me dhënë.., por bënin gara se cili po jep më shumë. Në shtëpinë time vazhdimisht mbanim takime dhe i koordinonim punët me qytetar  dhe fshatar për grumbullimin e  ndihmave nga tereni, të gjithë aktivistët e fshatrave u angazhonin për grumbullim dhe i dorëzonin e ndihmave në depo tek unë, të cilat ndihma menjëherë shpërndaheshin në zonat e luftës. Me 10.05.1999 tërë  qyteti dhe të gjitha fshatrat ishin të rrethuara me paramilitarë dhe ushtar serb, të cilët e pritnin momentin që ti sulmonin fshatrat shqiptare. Me  11- maj, çdo fshat ose u bastis detalisht ose i larguan qytetarët nga fshati..,  që serbët, paramilitarët serbë më lehtë të vjedhnin gjithçka që shinin përpara. Planet serbe nuk u realizuan se intervenimi i NATO-s ishte i ashpër, deshti zoti dhe ne  shpëtuam nga likuidimet. Nji ditë më vonë dëgjuam se shokët tanë që punonin me neve në Këshillin Emergjent jan vrarë; si Ismail Ismaili.

 

 

A jeni të pajisur me mjetet e nevojshme , dhe a jeni të gatshëm që në çdo moment të ju epni ndihmë atyre që kërkojnë ndihmën tuaj, a keni rezerva?

 

 1. Morina:Po ne kemi objektin e Kryqit Kuq, i cili posedon dy zyre për punë, dy depo për ushqim dhe rroba, kuzhinën, banjat, sallën për ligjërime dhe disa kthina në kulm , objekti ka ngrohjen qendrore, kemi m automjetin mjaftë të mirë që na e dhuroi EULEX-i. Ndihmat që na afroj Kryqi i Kuq Ndërkombëtar për 350 familje i kemi na shpërndarë pa asnji problem dhe shumë shpejt.

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...