Published On: 13 Mars, 2016

Erisa Terolli, e përzgjedhura për bursën e “Google”-it

Nga Anxhela Devole

Quhet Erisa Terolli dhe është studente e vitit të dytë të doktoratës në universitetin “La Sapienza” në degën e informatikës. Ajo është zhvendosur në Itali prej një viti e gjysmë për të ndjekur doktoraturën. Pjesa më e madhe e ditës së saj i përkushtohet studimeve, punës dhe në fundjavë, aktiviteteve sociale dhe çlodhëse. Përmes “Skype”-it, Erisa tregon për “Shekulli”-n në mënyrë të detajuar, dëshirën për të ndjekur studimet për informatikë, se si arriti të fitonte bursën e “Google”, por në të njëjtën kohë i sugjeron të gjitha vajzave që të provojnë një eksperiencë të tillë, një eksperiencë që ndodh vetëm njëherë në jetë, pasi është fantastike, duke pasur kështu edhe mundësinë për të vizituar edhe zyrat qendrore të “Google” në Londër.

Si u bëre pjesë e fushës së Informatikës, që nga pasioni deri te shkollimi?
Që e vogël kam qenë shumë e pasionuar pas matematikës dhe olimpiadave të matematikës. Mbaj mend që më pëlqente shumë ose të luaja me shoqet e lagjes ose të zgjidhja ushtrime olimpiade. Edhe gjatë viteve të gjimnazit më ka pëlqyer shumë matematika, edhe fizikën e kam pasur qejf, por e para ka qenë më tepër pasion. Duke qenë se babi është ekonomist, jam rritur me frymën që ekonomiku është një degë shumë e mirë, duke pasur edhe një shembull në familje. Por vitin e fundit kur isha në gjimnaz filluan të gjithë të më thoshin se, informatika është degë e së ardhmes, degë e bukur që ka shumë lidhje me matematikën. Çuditërisht edhe babi më shtynte që të zgjidhja informatikën dhe kështu vendosa. Nuk kisha asnjë ide se çfarë ishte informatika dhe çfarë bëhej në këtë degë. Kam filluar studimet pa ditur asgjë. Nuk e di, kjo ishte rruga që duhet të ndiqja ndoshta (qesh). U regjistrova në universitet, për inxhinieri kompjuteri. Normalisht, kur kam filluar nuk kam ditur asgjë mbi informatikën dhe fillimi ka qenë shumë i vështirë, sepse duke pasur shokët e klasës që ishin marrë prej vitesh me informatikë, të futesh në një fushë të re është e vështirë. Më kujtohet që, te provimi i parë isha shumë dobët dhe te ai mini-test kam ngelur. Isha mësuar gjithmonë me nota shumë të mira, dhe ishte një goditje e fortë për mua. Në atë moment vendosa që kjo është dega ime dhe duhet të filloj të punoj dhe ta dua këtë degë. Kështu që fillova të punoj shumë dhe po ashtu ta dua shumë informatikën, duke kuptuar se sa e gjerë është dhe mundësitë që të jep, apo çfarë të bën që të bësh ti për t’i ndihmuar njerëzit e tjerë. Dhe kjo është shumë e rëndësishme për mua. pastaj u diplomova në vitin 2013 dhe më vonë jam zhvendosur në Itali.

Përveç faktit që nuk kishe njohuri mbi informatikën, si ndiheshe kur djemtë dhe vajzat e klasës ishin më të përparuar (theksoj djemtë, pasi ata janë më të dhënë pas kësaj fushe)?
Duke qenë se në gjimnaz kam qenë ndër nxënëset më të mira, në një gjimnaz vetëm me vajza (qesh), kur shkova në universitet ishte e re për mua të shikoja që kishte persona të tjerë më të avancuar, sidomos djemtë. Djemtë janë më të pasionuar, pasi për një sërë arsyesh vajzat tremben nga informatika dhe këtë e kam ndier vetë. Të duket paksa si fushë mashkullore, sepse ne kemi frikë që të eksplorojmë, të kontrollojmë se si funksionon. Në fillim mësova me idenë që nuk mund të pranoja dot të dilja keq me mësime. Me kalimin e kohës kam filluar që të kuptoj bukurinë dhe rëndësinë e saj.

Po në lidhje me konkursin e Google-it, si u bëre pjesë e tij? Ku konsiston kjo bursë?
Bursa quhet “The Google Anita Borg Memorial Scholarship” dhe është një bursë për nder të shkencëtares Anita Borg, e cila ka qenë një prej shkencëtareve e fushës kompjuterike më të famshme femra. Ka lindur në vitin 1949 dhe fatkeqësisht është ndarë nga jeta në vitin 2003. Gjatë gjithë karrierës së saj, i është dedikuar teknologjisë, që të rriste sa më shumë numrin e femrave në këtë fushë. Ajo hodhi iniciativën 50 me 50 deri në vitin 2020, që sipas idesë së saj deri në vitin 2020 të arrihen raporte të barabarta midis femrave dhe meshkujve në këtë fushë. Gjatë karrierës së saj ka ngritur dy institute për motivimin e femrave në fushën teknologjike, por në vitin 2003 me ndarjen e saj nga jeta në mënyrë të papritur karriera e saj brilante u ndërpre dhe në vitin 2004 “Google” mundësoi një bursë me emrin e kësaj shkencëtareje, si gjithmonë duke i qëndruar besnikë idesë së saj për të motivuar femrat, femrat që studiojnë shkencat kompjuterike, elektronikë ose informatikë apo çdo fushë tjetër që ka lidhje me teknologjinë. Normalisht, unë kur isha në Shqipëri nuk kisha asnjë informacion që jepeshin bursa të tilla nga kompani të mëdha, por kur erdha këtu, supervizori im i doktoraturës më tha që ka një burse të tillë, të sugjeroj të aplikosh sepse ke mundësi të pranohesh. U mundua të më motivonte, pavarësisht se konkursi ishte shumë i vështirë, ai më tha se ke shumë shanse të pranohesh. Dhe normalisht në fillim është edhe ai skepticizmi që unë do konkurroj me vajzat nga universitetet më të mira të botës, por gjithsesi i dërgova dokumentet ku përfshihej një CV, lista e notave, një letër reference nga profesori yt i doktoraturës dhe gjëra të tilla. Gjithmonë kur futesh në një konkurs e ke atë shpresën dhe dëshirën për të fituar, dhe pas disa muajsh kur inxhinierët e “Google”-it kishin bërë përzgjedhjet më njoftuan që kisha fituar. Normalisht ishte një gëzim shumë i madh.

Kur u njoftuat se kishit fituar?
Lajmin e kam marrë në qershor të vitit 2015.

Sa e vlerësuar ndihesh nga kjo kompani e madhe, duke qenë se je pjesë e tyre tashmë?
Normalisht bursa është shfaqur edhe te faqja zyrtare, është një vlerë totale prej 7 mijë euro që t’i japin që ti të kesh mundësi të paguash shkollën ose për shpenzimet e tua personale dhe je pjesë e një komuniteti global të të gjithë bursistëve të “Google”-it, je gjatë gjithë kohës në kontakt me ata për mbështetje, zhvillim në karrierë ose mundësi të tjera, internship ose punë në të ardhme.

Në fushën tuaj, Shqipëria a ka njohur zhvillim?
Mund të them që ka njohur, normalisht sepse ne nuk kemi pasur fare teknologji, por dua të them se ka shumë probleme, sidomos departamente e informatikës sepse mundësitë që të ofrohen në këto fusha janë më të pakat se vendet e tjera të Evropës. Normalisht që na duhet shumë, shumë punë dhe njerëz më të specializuar në këto fusha, por normalisht që ndryshime ka dhe në të ardhmen do të jetë edhe më mirë.

Ti a do të ishe e gatshme të vije në Tiranë dhe të jepje kontributin tënd në këtë fushë?
Normalisht unë e kam pak pikë të dobët Shqipërinë dhe sa herë gjej mundësinë dua të kthehem, dhe kur vij, shokët dhe shoqet që kam këtu më thonë: “Po çfarë do bësh në Shqipëri?” Por unë vërtetë e dua Shqipërinë dhe do të më pëlqente të kthehesha një ditë sepse aty është vendi im dhe kontributin dhe vlerësimin më të madh mund ta marr vetëm aty. Mund të jesh shumë më tepër e suksesshme në një vend të huaj, por është e rëndësishme që atë gjë që di ta bësh më mirë, ta bësh për vendin tënd, njerëzit e tu.

Ke bërë një plan se si do të vazhdojë karriera jote në këtë fushë në të ardhmen?
Normalisht, bashkë me një pjesë të bursistëve, pasi nga Evropa, Afrika dhe Lindja e Mesme u fituan 40 bursa. Domethënë, bota është ndarë në 5 pjesë dhe nga secila pjesë fitohen 40 bursa dhe 200 në të gjithë botën. Kemi ndërtuar një program që i ndihmon vajzat se si të krijojnë aplikacionin e parë android. Kjo platformë është e përkthyer në 6 gjuhë, midis tyre edhe gjuha shqipe dhe të gjitha vajzat shqiptare që duan, mund të futen aty dhe të mësojnë sesi mund të ndërtohet një aplikacion në android. Sa i përket karrierës, qëllimi im është të përfundoj me sukses doktoraturën. Pasi të mbaroj doktoraturën, do më duhen edhe të paktën dy vite të tjera dhe kam dëshirë të ndjek një post-doktoraturë në një universitet tjetër akoma më të mirë.

Ju po flisni për doktoraturën dhe për gjëra që kanë lidhje me karrierën. Po për martesëmendoni?
Njeriun e zemrës e kam gjetur, jam e fejuar dhe të fejuarin e kam në të njëjtën fushë të doktoraturës. Kemi marrë vendimin që do të ndjekim karrierën, dhe duke qenë se jemi në të njëjtën fushë e kuptojmë njëri-tjetrin dhe është më e lehtë.

Një mesazh për të rinjtë e pasionuar pas informatikës?
Mesazhi kryesor është që të praktikohen shumë sepse çdo gjë arrihet me punë dhe duhet gjithmonë ta krahasojnë veten me studentët e universiteteve në botë sepse në Shqipëri niveli ndoshta mund të jetë pak i ulët në krahasim me universitetet e tjera dhe vetëm duke e krahasuar veten me këta studentë do të munden që ta zhvillojnë sa më shumë veten, që të jenë vërtetë cilësorë. Padyshim gjë shumë e rëndësishme që dua të them është se për fitimin këtyre bursave, qoftë te kompanitë e mëdha, nuk vlen vetëm CV-ja apo notat e mira, por edhe kontributi që ti jep në këto fusha dhe shoqërinë që ke për rreth. Një shembull shumë i thjeshtë, është e rëndësishme që të ndihmojnë studentët më të vegjël që janë ose aspirojnë të hyjnë në këtë fushë, të bëjnë aktivitete jo vetëm mësimore por edhe sociale që gjithë atë potencial që kanë ta vënë në shërbim të të tjerëve, sepse për çdo lloj burse dhe jo vetëm për bursa, është shumë e rëndësishme ana sociale, sa i gatshëm je të sakrifikosh veten për të ndihmuar të tjerët.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...