Published On: 19 Qershor, 2016

“Epni Çezarit atë që i takon Çezarit!…”

 

Nga Tanush Kaso

DEKLARATË
Gjatë Luftës së Dytë Botërore, qarqet shoviniste greke nga Jugu dhe ato serbo-malazeze nga Veriu, futën në Shqipëri frymën përçarëse të diferencimeve klasore, duke ndezur kësisoj luftën ideologjike vëllavrasëse midis shqiptarëve. Atë që nuk e kishin arritur ndër shekuj, armiqtë e Shqipërisë e realizuan në emër të ideologjisë marksiste-leniniste dhe të “internacionalizmit proletar”. Numërohen mbi gjashtëmijë shqiptarë atdhedashës, të vrarë për motive politike, me gjyq dhe pa gjyq, gjatë luftës dhe më pas, nga komunistët.
Me fillimin e “proceseve demokratike” në vendin tonë, Kuvendi i Shqipërisë miratoi njëzëri më 30 shtator 1991, Ligjin Nr. 7514, me të cilin i shpallte të pafajshëm ish të dënuarit politikë nga regjimi komunist, duke përfshirë edhe të pushkatuarit për motive politike. Trashëgimtarëve të tyre, të cilët u persekutuan egërsisht gjatë regjimit stalinist të Enver Hoxhës, iu njohën të drejtat themelore njerëzore të mohuara për një gjysmë shekulli, si: punësimi sipas aftësive, strehimi në kushte normale jetese, shkollimi me përparësi brenda e jashtë shtetit, kthimi i pronave dhe i pasurive të grabitura, etj.. Ky ligj, që synonte rehabilitimin dhe integrimin e kësaj shtrese të shoqërisë, fillimisht nisi të zbatohej. U dha njëfarë dëmshpërblimi në “letra me vlerë”, ndërkohë që jeta e humbur e njeriut të pafajshëm pati një vlerësim tepër minimal. Disa prej të rënëve nga plumbat e komunistëve u nderuan me titullin “Martirë të demokracisë”. U dhanë edhe disa të drejta studimi universitar brenda vendit… Pastaj, krejt papritmas, ky proces u ndal. Madje u kthye në kah të kundërt. Filluan të nderohen e të dekorohen vrasësit komunistë. Të pushkatuarve pa gjyq nga komunistët për motive politike, iu hoq e drejta e dëmshpërblimit. Bijtë e bijat e tyre, si edhe të afërmit, nisën të shihen përsëri me sy armiqësor nga ish-komunistët, të cilët e kishin dhe e mbajtën pushtetin, duke u veshur me petkun e rremë demokratik, “sapër sy e faqe të botës”.
As ligji i cituar më sipër “Për Pafajësinë”, as ai numër 7748, datë 29.07.1993 “Për Statusin e ish të Dënuarve dhe të Përndjekurve Politikë nga Sistemi Komunist”, as edhe ligje të tjera. formale, të mëvonshme, për gjoja dëmshpërblimin dhe integrimin e kësaj pjese të shoqërisë, nuk kanë gjetur zbatimin e duhur as sot e kësaj dite.
Gjaku i derdhur kundër diktaturës komuniste dhe për një Shqipëri demokratike, të bashkuar e të përparuar, nuk është vlerësuar fare nga pushtetarët ish-komunistë. Ende nuk janë gjetur vendvarrimet dhe eshtrat e shumë të ekzekutuarve dhe të vdekurve ndër tortura, ndonëse për këtë kanë treguar interesim edhe disa organizata ndërkombëtare. Janë disa mijëra dëshmorë të lirisë pa varre. Presidenti aktual i Republikës së Shqipërisë, nuk pushon së dekoruari ish-kolegët e tij ushtarakë të diktatorit Hoxha. Ndërsa kërkesave të Shoqatës sonë, për nderimin e disa figurave të shquara në luftën kundër komunizmit, ai i përgjigjet me një heshtje mospërfillëse, që tregon urrejtjen e tij klasore të trashëguar. Ky Kryetar i shtetit, që është njëkohësisht edhe Kryetar i Këshillit të Lartë të Drejtësisë, ia lejon vetes që të mos zbatojë as ligjin për kthimin e përgjigjes zyrtare të kërkesave të qytetarëve dhe të shoqatave të ndryshme.
Nën shembullin e tij, veprojnë edhe pushtetarët e tjerë, të cilët nuk marrin mundimin t’u përgjigjen kërkesave tona të ligjshme dhe jetike: për dëmshpërblimin, punësimin, kthimin e pronave, gjithëpërfshirjen në jetën shoqërore e politike, etj..
Ata që kanë kapur frenat e pushtetit e të Drejtësisë, duket se kanë vendosur të luajnë me durimin tonë. Në të vërtetë, gjatë këtyre 25-vjetëve ne jemi treguar shumë të matur e të duruar. Nuk kemi vepruar, as në ato raste kur shteti është rrëzuar dhe armët kanë qenë sheshit. Sepse kemi besuar tek ligji dhe te drejtësia. Po edhe sepse nuk është në edukatën tonë vetëgjyqësia dhe hakmarrja personale. Kemi shpresuar në vendosjen e shtetit ligjor në Shqipëri, ashtu si në Evropë.
Por, me sa duket, nuk ka gjasa që në vendin tonë të realizohen këto, sa kohë që ligjin e bën “Mafia e kuqe”. Në këto kushte, nuk na mbetet tjetër alternativë, veçse pushtetarëve hajdutë e rrugaçë, t’u përgjigjemi me gjuhën dhe mjetet e rrugës. Ne nuk do të vetëdigjemi! Por, do t’i bashkohemi deri në vetësakrifikim, çdo lëvizjeje mbarëpopullore, për ndryshime themelore, për vendosjen e Drejtësisë shoqërore e të Demokracisë së vërtetë në Shqipëri. Për të arritur këto objektiva, po qe e nevojshme mund të përdoret edhe “dhuna demokratike”, si ajo e hedhjes së shtetarëve të korruptuar në kazanët e plehrave.
Historikisht është provuar se askush nuk largohet vullnetarisht nga kolltuku i pushtetit. Dhe sapër “zgjedhje të lira e të ndershme” në Shqipëri, nga përvoja e deritanishme, asqë mund të mendohet se do të realizohen tani për tani. Kështu që mbas 25-vjetëve pritjeje e durimi proverbial, ne nuk do të vazhdojmë të qëndrojmë si dele të urta, nën kërrabën e çobanëve të pushtetit. Thirrja e jonë e fundit, drejtuar uzurpatorëve të pushtetit, është që t’i japin fund lojës me durimin tonë: “Epni Çezarit atë që i takon Çezarit!…”
NGA MBLEDHJA e
Shoqatës së Trashëgimtarëve të të
Pushkatuarve Politikë të Shqipërisë
Tiranë, 13.06.2016 Kryetari: GJOÇ GJOÇI
(Firma dhe vula)
Shënim.- Kjo Deklaratë iu dërgua:
– Presidentit të Republikës së Shqipërisë, z. Bujar Nishani
– Kryetaritr të Kuvendit të Shqipërisë, z. Ilir Meta
– Kryeministrit të Republikës së Shqipërisë, z. Edi Rama
– Avokatit të Popullit, z. Igli Totozani
– Përfaqësisë së Këshillit të Evropës në Tiranë
– Përfaqësisë së OSBE-së në Tiranë
– Ambasadorit të SHBA, z. Donald Lu
– Ambasadës së Gjermanisë
– Ambasadës së Francës
– Ambasadës së Polonisë

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...