Published On: 1 Maj, 2016

Enigma e “Masakrës së Monopolit” ku u vranë 30 tetovar, akoma vazhdon

Urim Hasipi

Kanë kaluar 72 vjet që kur në Tetovë u vranë qindra banorë të këtij qyteti dhe fshatrave përreth nga aradhat partizane. Në opinion flitet e përflitet për këtë ngjarje, por deri më tash enigma nuk është zbuluar. Janë të paktë ata historian që janë marrë me këtë çështje, ndërsa edhe vetë ata që janë marrë janë pesimist se njëjta do të ndriçohet deri në fund. Historiani Vebi Xhemaili, shprehet se kërkimet kanë qenë dhe janë të vështira për të identifikuar të gjithë me emra dhe mbiemra. Vetë ai ka arritur të zbulojë emrat e rreth 30 personave të vrarë në atë masakër. “Sipas statistikave, në këtë Monopol janë mbajtur rreth 12 mijë shqiptarë të rrethinës së Tetovës, për të cilët partizanët dyshonin se janë nacionalistë dhe kanë luftuar për bashkimin me Shqipërinë dhe se ata njerëz duhet të burgosen dhe vriten. Edhe pse unë jam marrë shumë gjatë me këtë çështje, kam mbajtur edhe një konferencë kushtuar kësaj masakre, megjithatë rezultate definitive nuk ka, sepse mungojnë dokumentet e asaj kohe. Flitet për një numër të madh të vrarëve, disa flasin për vrasjen e 1200 personave, por ky numër në bazë të analizave nuk del dhe numri që unë kam arritur ta konstatoj sillet rreth 200 persona të vrarë. Por, fatkeqësisht nuk kam arritur t’i identifikoj gjithë me emër dhe mbiemër. Pra, në bazë të kërkimeve që kam bërë me emra dhe mbiemra dalin diku rreth 30 vetave, por tjerët nuk i kam gjetur në mungesë të dokumenteve të asaj kohe”, thotë historiani Vebi Xhemaili. Ai dyshon se UDBA i ka zhdukur dokumentet e masakrës, ndërsa zbardhja e kësaj mizorie është borxh për ata që janë vrarë pa asnjë faj në atë kohë. “Unë edhe sot e kësaj dite them se Monopoli i Tetovës kullon akoma gjak, sepse u kemi borxh atyre që janë vrarë, të cilët janë vrarë pa pikë faji dhe vetëm pse janë shqiptarë. Bëmë përpjekje për të bërë një monument, por politika e asaj kohe maqedonase u ngrit në këmbë. Kërkuan që të më arrestojnë, duke thënë se bëj propagandë të rrezikshme, kinse duam të ringjallim Ballin Kombëtarë”, sqaron, ndër të tjera, profesori dhe historiani Xhemaili. Ai nuk është i kë- naqur me rezultatet e deritanishme që janë bërë që kjo masakër të ndriçohet. “Për këtë vepër gjatë kohës së komunizmit nuk flitej fare dhe partia komuniste, përfshi edhe komunistët shqiptarë e promovonin vetëm luftën partizane, kurse bashkimin kombëtarë që e kërkonin shqiptarët, ata, pra komunistët, e quanin vepër tradhtare. Prandaj kjo ngjarje ka ngelur në errësirë. Por, tash kemi mundësi dhe apeloj që të gjithë ata që kanë njohuri apo kanë emra që janë vrarë, të na njoftojnë. Nuk jam i bindur se tërësisht mund ta zbardhim, por deri diku, 90 për qind, mund të arrijmë, pasi ata u vranë, sepse kërkonin bashkimin kombëtarë dhe ua kemi borxh këtë “, theksoi Xhemaili. Që nga viti 2004 e këndej është ndërmarrë një iniciativë për vendosjen e një monumenti në ish objektin e Monopolit në Tetovë, kushtuar masakrës së ndodhur 70 vite më parë. Megjithatë, kjo iniciativë assesi të jetë- sohet, edhe atë për dy arsye. Njëra është mungesa e mjeteve për monumentin, kurse arsyeja e dytë është mos-pasja e një leje adekuate për vendosjen e së njëjtës. Njëri prej nismëtarëve për vendosjen e Pllakës përkujtimore për nder të atyre që u masakruan në Monopolin e Tetovës në vitin 1944, profesori universitarë Vebi Xhemaili, shprehet se nisma që është ndërmarrë para 12 viteve, ka ngelur pa u realizuar dhe e njëjta nuk është jetësuar për shkak të mungesës së mjeteve materiale dhe lejes adekuate. Është vendosur vetëm një konstruksion betoni, por nuk është vendosur graniti i cili kushton diku rreth 4 mijë e 600 euro. Politika as në atë kohë e as në këtë kohë nuk është dakord ende që të vendoset e njëjta për hir të atyre dëshmorëve që kanë rënë në Monopolin e Tetovës”, thotë historiani Vebi Xhemaili. Ndryshe, në ish objektin e Monopolit të Tetovës, dyshohet se janë ekzekutuar shumë shqiptarë pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, por deri më sot kanë ngelur vetëm fjalët për këtë ngjarje, ndërsa misteri se çka ndodhi në të vërtetë ende nuk është zbardhur. Sipas historianëve, ndonëse godinat e stacionit të monopolit të duhanit në Tetovë nuk nxinin më shumë njerëz, sipas dokumenteve arkivore, në datat 20-21 nëntor 1944, aty u vendosën 700 deri 800 shqiptarë të pafajshëm. Ndërkaq, autoritetet ushtarake të këtij kampi brenda dy-tri ditëve patën përpiluar një listë të gjatë të djemve dhe burrave, të cilët duhej të linin kampin kinse do te dërgoheshin në frontin kundër gjermanëve. Shumë prej shqiptarëve e kuptuan këtë manovër, por çdo kundërshtim paguhej me jetën ndaj edhe heshtën. Rreth një kilometër larg nga kampi në fjalë, në datën 23 nëntor 1944, u pushkatuan rreth 300 djem e burra të fshatrave të Tetovës. Deri më sot nuk është bërë asnjë hulumtim që do të dokumentonte këtë tragjedi./Koha/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...