Published On: 10 Shkurt, 2016

Enciklopedia Britanike: “Pellazgët janë shqiptarët me famë”

Enciklopedia Britanike: ‘Pellazgët janë shqiptarët me famë’.


“Tek Homeri pellazgët janë fqinj të Trojanëve.., por në Këngën II (varg. 233) të Iliadës poeti e quan Zeusin që adhurohej në Dodonë të Epirit, Zeusin pellazgjik, gjë që dëshmon se edhe atje banonin dikur pellazgë, dhe në Këngën II (varg. 681) gjithë Thesalinë ose një pjesë të saj e quan “Argos Pellazgjik“.
11. KAPSALI (këshilltar arsimi) “Konkluzionet e gërmimeve në Akropol dhe tradita. Kazma,… udhëheqes i ndritur në gjurmimin e kohëve parahistorike, hodhi dritë mbi historinë e lagjeve të para të Akropolit duke zbuluar se edhe mbi këtë shkëmb të shenjtë jetoi dhe veproi një popull, qytetërimi i të cilit ishte i njëjtë dhe kaloi në të njëjtat faza me qytetërimin e atij populli, që u bë zot i Akropolit, i Tyrinthit dhe i Akropolit të Mykenës, që ishin qytetet më të dalluara të Greqisë akaike..
Sot e pranojnë pothuaj të gjithë që vendet më të vjetra të banuara edhe në Atikë ishin ato të pellazgëve, të degës më të madhe në numër ndër fiset parahelene, e cila kishte njohuri elementare qytetërimi.. Fisi parahelen barbarofon.. autokton i pellazgëve të Herodotit sot pranohet se ka paraekzistuar me të vërtetë dhe jo si një trillim i fantazisë. Skepticizmi superkritik, armik i traditës, u përkul dhe tradita e athenasve për pellazgët Kranaj.. për fisin e pellazgëve Aigialeas dhe të danaasvet si pasardhës të pellazgëve.. besohen sot si dëshmitarë plot besim të ekzistencës së tyre. I papërcaktuar mbetet vetëm vendi dhe koha e prejardhjes së tyre. (Enciklopedia e Madhe Greke – Pyrsos, vol. II, fq. 44).
Pellazgët (Ark.). Quhen kështu nga shkrimtarët e vjetër grekë banorët më të vjetër të vendit të tyre, dmth fiset parahelene, të cilat gjenden të shpërndara jo vetëm në Greqinë kontinentale dhe nëpër ishujt, por edhe nëpër brigjet e Azisë së Vogël, si edhe nëpër brigjet e Ilirisë, të Italisë dhe vendeve të tjera, gati në të gjithë bregdetin e pellgut të Mesdheut, duke formuar këshu një popullsi parahistorike të panumërt.
Origjina e këtij populli, djepi i tij i parë, gjuha e tij, dhe në përgjithësi qytetërimi i tij, kanë preokupuar dhe preokupojnë dijetarët specialistë të arkeologjisë parahistorike dhe të degëve të tjera të afërta të shkencës, por këta duke pasur parasysh edhe informatat e shkrimtarëve të vjetër mbi pellazgët, s’kanë arritur gjer më sot në pajtim midis tyre.
Informatat e shkrimtarëve të vjetër për pellazgët përmblidhen pothuaj në këto: “Tek Homeri pellazgët janë fqinj të Trojanëve.., por në Këngën II (varg. 233) të Iliadës poeti e quan Zeusin që adhurohej në Dodonë të Epirit, Zeusin pellazgjik, gjë që dëshmon se edhe atje banonin dikur pellazgë, dhe në Këngën II (varg. 681) gjithë Thesalinë ose një pjesë të saj e quan “Argos Pellazgjik“…
Gjithashtu Homeri pranoi se në Kretë banonin pellazgë (Odis. XIX, 177) të cilët nuk kishin të njëjtën gjuhë me fiset e tjera që banonin atje (eteokretasit, hydonet, doriejt). Tek Homeri, pra, pellazgët, gjenden të shpërndarë edhe në Greqinë kontinentale,edhe në Azi të Vogël e në ishujt grekë. Sipas Herodotit, burimi kryesor për ata që merren me problemin etnologjik të pellazgëve.., pellazgë ishin jonët dhe eolët, degë e të cilëve ishin akejtë dhe helenët, doriejtë..
Kështu, pellazgët autoktonë, stërgjyshër të grekëve, nuk janë një popull përrallor, por një popull, përrallat (mitet) dhe perënditë e të cilit nuk dallohen nga ato të grekërve, një popull që bashkë me grekët formoi një komb me anë të bashkëjetesës paqësore, të shkrirjes, të ndërrimit vetëm të emrit, siç dëshmon tradita për Danaun se pellazgjotët e Argolidës u quajtën prej tij Danaj”. (Enc. Madhe Greke, 19, 873-874).
12. LEFEVRE “Origjina helenike” (Paris 1893):” Përballë disa sulmeve… pjesa më e fuqishme e pellazgëve shkoi drejt Dodonës.. pastaj.. e lanë vendin. Një profeci e orakullit nga ana tjetër u rekomandonte të shtinin në dorë Italinë.. Kështu, para se të helenizohej dhe gjatë mjaft shekujve, bota greke, duke u përfshirë këtu Italia e Jugut, Daunia, Enotria, ka qenë pellazgjike. S’ka fakt më të vërtetë. Tani, nga vinin këta pellazgë kaq të shumtë në numër dhe vendosur në mënyrë të qëndrueshme ndërmjet Ballkanit dhe Kretes, ndërmjet Kalabrisë dhe Kapadekisë?
13. ELEFTHERIADHI (këshilltar juridik special orientalist, në veprën e tij “Greqia pelazgjike – Parahelenët”, Athinë, 1931): “Kështu, pra, sipas dëshmive të prera të të vjetërve, po ata popuj pellazgjikë, që banuan në vendet kryesisht greke, banuan shumë herët dhe shumë para luftës Trojane dhe në të gjithë Italinë, si edhe në Sicili, ku flitej dhe e njëjta gjuhë pellazgjike, shumë përpara dukjes së grekërve, edhe në vendet e tanishme greke, si edhe në Azi të Vogël, sikurse edhe në Itali dhe Sicili, dhe shtoj, dhe në gadishullin Iberik e në Afrikën e Veriut, si edhe në Francën meridionale dhe në shumë vende të tjera (faqe 123).
Dhe popujt pellazgjikë që banonin në gadishullin Iberik, në Francë, në Itali dhe në krahinat greke e në sa e sa vende të tjera ishin që prej fillimit kaq të shumtë në numër, saqë s’është nevoja të imagjinojmë, siç bëjnë Dionisi dhe të tjerët, vetëm një popull pelazgjik, i cili banoi në fillim në Peloponez dhe u çvendos pastaj vazhdimisht në vende të ndryshme, duke bërë kështu paprerë një jetë fort endacake, gjersa edhe ndërtimi i qyteteve të parë edhe qytetërimi i të gjitha vendeve të lartpërmendura u detyrohet pellazgëve, të cilët banuan me mijëvjeçarë të tjera nëpër vendet që kishin pushtuar (faqe 124).
Me këtë mënyrë, pra, pellazgët, përbënin një botë të re pellazgjike dhe bota greke, e formuar dhe e zhvilluar në kohë shumë të mëvonshme, përbën në të vërtetë një shkëputje dhe specializim, një veçanti dhe fazë të asaj bote origjinale të madhe dhe të ndritur (faqe 132). Kështu edhe greqishtja u formua në pjesën më të madhe dhe gati e tëra nga gjuha pellazge shumë e pasur..” (faqe 133).
14. E. ÇABEJ (Elemente të gjuhësisë dhe të literaturës shqipe – Tiranë, 1936): “Nuk do të mundim të kënaqim ata që edhe sot kanë besim të patundur në një origjinë pellazge të gjuhës sonë. Përkundrazi, është koha që, së paku në shkollë, të mos mbushen trutë e nxënësve me hipoteza të mjegullta të mesit të shekullit të kaluar”.
15. ENCIKLOPEDIA BRITANIKE (botim i 11-të, 1910-1911, vol. XXI, fq. 65) “Emri “Pelazg”, që përmendin shkrimtarët grekë, tregon një popull parahistorik, gjurmët e të cilit besohet se ekzistonin në krahinat greke..Qyteti i tyre (i pellazgëve) quhet Larisa, ka qenë i pasur, kurse ata (pellazgët) janë shqiptarët me famë”.
16. G. Sergi (Origjina dhe përhapja e trungut mesdhetar, Romë, 1896 – përkthim anglisht 1901): “Më në fund, karakteri i ndërtimit të murit të vjetër të Akropolit të Athinës (i cili është vepër e pellazgëve) është i njëjtë me atë të të gjitha veprave të ndërtuara prej tyre që nga Azia e Vogël dhe gjer në Spanjë (fq. 65)”.

 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. MUHAMED MAHMUDAJ thotë:

  UN NUK MUND TE JAP MENDIME PREJ STUDIUESI,POR ME PELQEN PA MASE KUR DEGJOJ QE KA AKOMA PATRIOTE,DHE STUDIUES TE DEVOTSHEM,QE GERRMOJNE AKOMA DHE NUK RRESHTEN SE KERKUARI PER PREJARDHJEN TONE.NUK DI SI T’JU FALENDEROJ ME KETA LAJME,APO ME KETA FSHEHTESIRATE CILET NE NUK DIJME ASPAK,THASH NE,PER POPULLIN E THJESHTE. ZOTI JU BEKOFTE QE NUK RRESHTENI SE KERKUARI.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(3) Nuk Pelqej(0)
 2. SINAJ FATOS thotë:

  Cabei ate mendim e ka shprehur me 1936.Ne vitet qe pasuan(45-85)shkencat shqiptare te historise(arkeologji,gjuhesi,etnografi) u levruan,u bene studime,u krahasuat studimet e deshmite arkelogjike me te fqinjeve dhe konkluzioni i sakte i ALBANOLOGJISE eshte se Shqiptaret jane pasardhes te Ilireve ,popullsi qe u krijua pas dyndjeve INDOEVROPIANE diku ne fillim e mesin e mijevjecarit te dyte( 1800 para krishtit) ne Ballkanin JP pra dhe ne shqiperi e Kosove,ne fillim si PROTOYLIRICYUM e me fillimin e e mijevjecarit te pare ILIRET e PASTER.Substrati ILIR,shvillimi i tij ekonomik,shoqeror zgjati deri ne pushtimin e sundimin romak,aty ne shekujt 3-4 te eres sone,dhe me gjithese nje pjese e madhe e ilireve(iliret dalmat,labeat e tj) u romanizuan si DAKET,pati nje berthame te forte YLIRYCIUM qe i rezistuan ne fillim romanizimit (shek 1-4) dhe me pas sllavizimit (shek 6-9-11)>kata jane Iliret Dardane,Iliret Adrianet,Enkelejte,Taulantet,Bylinet,e mbite gjitha Albanet ,qe i permend Ptolemeu sh 2,e qe i dhane emrin atdheut tone,pasaporta qe njihemi ne bote.Vazhdimesine Iliro shqiptare e kane shtjelluar dy kuvende te studimeve Ilire,dhe 2 a 3 konferenca mbi formimin e popullit shqiptar e gjuhes shqipe.Buda,Cabej,Xhuvani,Domi,Anamali,Frasheri,Islami,te dy Ceket e shume studjues te tjere te mbeshtetura mbi nje mase te madhe substrat e relike arkeologjike,e krahasime etimologjike,sidomos zbulimet ne Koman,te mbeshtetur e ne konkluzionet e studiuseve te huaj kane aritur ne konklusion se kultura e KOMANIT eshte tregusi i vazhdimesise Iliro shqiptare.Ne Koman u gjeten vare si te perjudhes ilire ashtu dhe te perjudhes se formimit te kombesise shqiptare(shek 4-3 para krishtit dhe shek (6-8 pas krishtit).Materjali i gjetur eshte i ngjajshem,i nje riti varimi,me te njejta thuajse aksesuar.VAZHDIMESIA ILIRO SHQIPTARE VEPER E ALBANOLOGJISE SHQIPTARE eshte mbeshtetur dhe nga shkenca historike boterore.Sa per tezat e origjines pellazge teza te mesit te shek 19-te,e qe ne vitet socialiste shpreheshin nga prof Spiro Konda,francezi Zahari Majan,jane hipoteza,jane ne sferen e miteve sic qe dikur miti i Trojes te shek xii para krishtit dhe u desh kazma e Shlimanit e te tjereve qe e pasuan qe e kthyen nga mit ne nje fakt historik.Shqiptaro iliret ashtu se dhe grekohelenet,si dhe franko galet e popujt e tjere te evropes se civilisuar,jne popuj indoevropian qe kane zbritur ne Evrope ne tri dyndje,e para 3000 deri 1000 vjete para krishtit,dindya e pare indoevropiane,e dyta dyndja EGJEANE 1100-900 para krishtit e dyndja kelte 600 para krishtit.Pellasget ky popull i lashte 5000-12000 vjete me pare jetonin ne brigjet e mesdheut sic e citon me larte artikulli,e qe keta pellasg qe jetonin ne brigjet mesdhetare te Frances,Turqise,Italise(fise pellasge kane jetuar e ne bregdetin shqiptar) ti japin emrin gjuhen kombin shqiptareve te sotem,duke mos lene as e nje gjurme te kujtures materjale,kjo ngjan si nje utopi,si nje pralle ne nje nate dimeri te eger te treguar nga gjyshja.Si perfindim vazhdimesia iliro shqiptare eshte e vertetuar shkencerishte.Iliret jane indoevropian,pellasget jane autokton.Iliret skane te bejne me pellazget,ata pellazge e po qe se kish ne dardani,liburni ne adrianet,enkelejte kaonet e tj u asimiluan u treten ne masen e madhe te popujve indoevropian e dhane substratin ilir.Ndaj behet gabim kur perdoret shprehja SHQIPTAROPELLAZGOILIRE.Shqiptaret jane pasardhes te ilireve,pellasget vec grimca historie,dhe onomastike asgjekundi nuk kane dhene pasaporten kombetare.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...