Published On: 14 Shtator, 2016

Ekspozita unike e Toni Qopit në Arbnesh të Zarës

 ekspozitaplus
Sylejman Morina

Toni Qop, elektrotekniku nga Bohinji i Sllovenisë, sivjet kishte hapur edhe një ekspozitë në hapësirat e bibliotekës së qytetit të Zarës dega në Arbnesh, (07.07.2016 – 20.07.2016) në të cilën kishte paraqitur gjenealogjinë e disa familjeve arbneshe. Kjo është ekspozita e dytë e hapur në Arbnesh. Ekspozitën e parë Toni e kishte hapur më 2014, për të cilën kemi shkruar gjerësisht atëherë, kur ishte mirëpritur nga arbneshët. Ai pas një pune shumë të madhe që nga viti 1996 duke mbledhur shënime e fakte, vendos që ato mos të mbeteshin në kompjuterin e tij, por të publikohen: Atëherë z. Qop ishte shprehur: “Kam menduar që kjo punë duhet të dal në dritë, që ta shohin edhe të tjerët, ndoshta ata do të më ndihmonin me shënime që diçka të përmirësojë e diçka të plotësoj”. Ekspozitën e kishte hapur sivjet edhe në Rijekë të Kroacisë, për nderë të shpalljes së pavarësisë së Republikës së Kosovës me ftesë të kryetares së Bashkësisë Shqiptare të Rijekës, znj. Ermine Lekaj. Ekspozita ishte pritur shumë mirë nga të pranishmit.

ekspozitdy

Kësaj radhe z. Qop e pyetëm se ku qëndron dallimi mes ekspozitës së këtij viti me atë të vitit 2014?
“Në ekspozitën e tanishme kam arritur ta pasurojë me më tepër emra të rinj, të cilët i kam gjetur, e më së tepërmi te trungu i familjes Nikpali”. Një projekt i tillë i mundimshëm i realizuar individualisht, i cili kërkon energji dhe kohë, durim kosto financiare realizohet nga z Qopi, pa kurrfarë mbështetje financiare e institucionale. Por , me një vullnet të madh, gjithherë i gatshëm për të gjurmuar në arkiva shtetërore e kishtare.
Isha i interesuar të dija sa kohë ka harxhuar në këtë projekt. Toni lidhur me kohën e realizimit të ekspozitës u përgjigj kështu: “Nuk mund të them sa kohë kam harxhuar, por nëse diçka punohet për kënaqësinë personale ajo do të ishte një imtësi”. Brenga e Tonit ishte diku tjetër, si të sigurohen shënimet, ky ishte problemi më i madh për të. Kur kthehemi prapa e mungojnë shënimet ose librat e amzës, janë të palexueshme ose janë jo të plota”. Megjithatë në realizimin e këtij projekti e ka përkrahjen e pa kursyer të bashkëshortes së tij dhe fëmijëve të tij. Në hapjen e ekspozitës në Arbnesh, e kanë ndihmuar Lucija Nikpali dhe Dr. Serdjo Dokoza.

ekspozitatre
Lidhur me përshtypjet nga kjo ekspozitë e pyetem inxhinierinë e elektroteknikës, arbneshin z.Emilio Vukić, familja e të cilit është ndër familjet e rralla që e flet gjuhën arbnishte, me vëllezërit e tij dhe miqtë e tij arbnesh. “Ekspozita e Toni Qopit e ka paraqitur trungun familjar të disa familjeve arbneshe: Duka, Musapi, Nikpali, Vladoviqi, Krstiqi, Kotlari, Marshani, Kalmeta, Peroviqi, Qurkovici, Mateshiqi, Bajlo, Stipçeviqi si dhe fotografi nga vendi nga kanë ardhur të parët tanë”.
Pastaj Emilio tregon për mbajtjen një tribune të hapur lidhur me ekspozitën, në të cilën kishin marrë pjesë shumë diskutues, të cilët me diskutimet e tyre konstruktive e kishin madhështuar ekspozitën. “Duhet pranuar se kjo punë madhështore e z. Qop, lë një përshtypje të veçantë për të gjithë të pranishmit, për një punë të këtillë është dashur shumë kohë dhe sakrificë dhe mbi të gjitha dashuri e respekt ndaj të gjithë paraardhësve të arbneshve, për [ka duhet një falënderim i veçantë për z. Qop. Ai me veprën e tij i ka ndihmuar arneshët ta kuptojnë dhe ti njohin rrënjët e tyre që ta dinë, kush janë dhe nga kanë ardhur.
Projektin e tij z.Qop do ta vazhdoj. Slloveni këmbëngulës dhe i përkushtuar premton se nuk do të ndalet pavarësisht se nuk ka përfitime financiare, vullneti është ai që e shtynë në gjurmimin e trungujve të familjeve arbneshe, të cilëve i përkiste edhe stërgjyshja e tij.
Ekspozita e Qopit, thotë z. Emilio, se në hapje nuk kishte shumë pjesëmarrës, por kjo ishte për shkak të faktit se ajo ishte hapur në një kohë të papërshtatshme, kur njerëzit ende nuk ishin kthyer nga pushimet dhe plazhi. Mirëpo, të interesuarit kishin pasur kohë që ta vizitojnë ditëve të tjera.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...