Published On: 26 Shtator, 2016

Ekspozimit të duhanit po i vije fundi

Januz Jashari, nuk e ka ndërmend që ta ndalë tymin e duhanit. Ai cigaren e pi tani e  10 vite, të cilën e  blenë në markete, kioska, e në rrugë nga shitësit ambulantë. Jashari thotë se cigaret në shumicën e marketeve kanë qenë të ekspozuara gjatë blerjes.

“ Gjatë gjithë kohës duhanin e kam ble në këso markete. Normal që shihet edhe ka qenë i ekspozuar”, ka thënë ai.

Por ato Jashari, dhe qytetarët e tjerë të Kosovës cigaret mund t’i blejë ne rrugë vetëm deri në fillimin e vitit të ardhshëm.

Kjo ngase Ministria e Shëndetësisë është duke i përgatitur paketimet e standardizuara të duhanit, shkruan Gazeta Fjala.

Pa logo, ngjyra e informata provuese dhe me një paketim një-ngjyrëshe, standard për të gjitha llojet, Kosova po synon që të zvogëlojë numrin e personave që pinë duhan dhe të vetëdijësojnë qytetarët për rrezikun që shkakton ky konsum, veçanërisht të rinjtë.

Kompanitë e duhanit detyrohen për standard

Në një prononcim për Gazetën Fjala, zëdhënësi i Ministrisë së shëndetësisë, Faik Hoti ka thënë se pas miratimit të udhëzimit do të fillojë edhe miratimi i kampanjës.

“Paketimet e standardizuara sipas këtij UA, pritet të implementime vitin tjetër. Pra udhëzimi sivjet, ndërsa pas miratimit, duhet të ketë një periudhë të ndërmjetme, gjatë të cilës kompanitë e duhanit duhet të përgatiten teknikisht për implementimin e pakove me vërejtje të kombinuara (fotografi dekurajuese për duhanin)”, ka thënë Hoti.

Sipas tij këto paketime të reja do të ndikojnë në lënien e duhan pirjes dhe dekurajimit të të rinjve për të filluar duhanpirjen.

“Është një masë efektive, dhe në përputhje të plotë me politikat efikase të kontrollit të duhanit dhe Konventën Kornizë të OBSH-së për Kontrollin e Duhanit”, thotë Hoti.

Për gjashtë muaj 199 inspektime

Që prej janarit e deri në qershor të këtij viti Inspektorati Shëndetësor ka kryer 199 inspektime duke gjobitur 4 menaxherë institucionesh me nga 500 euro dhe pesë punëtorë shëndetësore me nga 50 euro.

Ndërkohë, prej hyrjes në fuqi të Ligjit për Kontroll të Duhanit e deri në fund të vitit 2015,Inspektorati Shëndetësor kishte kryer 564 inspektime, duke shqiptuar 8 dënime: 3 për institucione shëndetësore në vlera prej 3000 eurove dhe 5 për personelin shëndetësor.

E ndërkohë që edhe policia e Kosovës ka kryer asistime në ndihmë të inspektoratit sanitar për zbatimin e ligjit.

Në baze të inspektimeve PK vetëm për 5 muajt e parë të këtij vitit ka shqiptuar 11 gjoba, në 6 asistime të inspektorëve.

Ndërkohë që rajoni në të cilin më së shumti janë shqiptuar gjoba mbetet Gjilani. Në ketë qytet janë shqiptuar 7 gjoba, si dhe në Ferizaj ku janë shqiptuar 4 gjoba të tjera.

E prej hyrjes në fuqi të këtij ligji, në Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë janë pranuar mbi 600 denoncime për subjekte të ndryshme në komuna të ndryshme të vendit lidhur me shkeljet e ligjit.

Kosova ka miratuar ligjin për kontrollin e duhanit në vitin 2013.  Brenda një viti, duhani vret rreth 5.4 milionë njerëz në botë, apo në çdo 6.5 sekonda vdes një person për shkak të sëmundjeve të lidhura direkt me duhan-prijën./GazetaFjala/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...