Published On: 13 Mars, 2016

Ekskluzive: Zgjedhja Thaçit president për herë të dytë në Gjykatë Kushtetuese! Diaspora kërkon ta shemb

 

Të pakënaqur me procesin e zgjedhjes së Hashim Thaçit president i Kosovës, nuk është vetëm opozita. Procesi i diskutueshëm dhe mungesa e autoritetit moral, të Thaçit dhe veçanërisht kërcënimi që ai mund të përballet me akuza për krime nga Gjykata speciale, dhe me këtë diskreditimi jo vetëm i tij, por edhe i Kosovës ka shqetësuar ekspertë të së drejtës, intelektuale dhe atdhetarë, të cilët kanë reaguar duke iu drejtuar me një kërkesë të veçantë të tyre ndaj Gjykatës Kushtetuese të Kosovës, që ta shemb Thaçin kjo, nga pozita e Presidentit.
Ankesa është mbështetur veçanërisht në vendimin e Gjykatës Kushtetuese në rastin Pacolli. – SHQIPTARI.EU
Në vijim është ankesa e plotë:
Në kujdesin e Kryetares së Gjykatës Kushtetuese të Kosovëes Mr. sc. Arta Rama-Hajrizi

Landa:
Mosrespektimi i kushtetushmeris’ se zgjedhjes se presidentit t’Republikes se Kosoves me 26 Shkurt 2016 nga kuvendi i republikes se Kosoves, ne vazhdimsi t’interpretimit t’dhan’ tashm’ ne rastin pararendes t’zotnis’ Pacolli ne vitin 2011.
• Mbeshtetun ne vendimin e Gjykatës Kushtetuese t’Republikës së Kosovës, ne lidhje me pytjen e kushtetushmeris’ se zgjedhjes se zotnis’ Pacolli ne postin e presidentit t’republikes se Kosves, t’dates 30 Mars 2011 (STlTUflONAL COURT Rasti Nr. KO 29/11 Parashtrues Prishtine, me 30 mars 2011 Nr. ref.: OM 108/11 Sabri Hamiti dhe deputete te tjere te Kuvendit te Kosoves Vleresim i kushtetutshmerise te Vendimit te Kuvendit te Republikes se Kosoves Nr.04-V-04 Lidhur me zgjedhjen e Presidentit te Republikes se Kosoves te 22 shkurtit 2011 30 mars 2011);
• Nanvizum piken 85 te t’njajtit vendim si ma siper nga institucioni ne fjal’ si ma posht’ vijon:
• «85. Lidhur me kete, Gjykata veren se lidhur me numrin e votave qe kerkohet per zgjedhjen e Presidentit te Republikes se Kosoves, neni 86-4 i Kushtetutes siguron se PreSidenti i Republikes se Kosoves do te zgjidhet me dy te tretat(2/3-at) e “votave te te gjithe deputeteve” te Kuvendit, qe do te thote se te gjithe 120 deputetet duhet te votojne, minus ata deputete te ciIet kane marre leje nga Kryetari i Kuvendit, dhe kandidati i cili merr 80 ose me shume vota nga votat e te gjithe deputeteve Cne raundin e pare dhe te dyte) do te zgjidhet. Vetem nese nuk arrihen dy te tretat e shumices, mbahet raundi i trete. Neni 27 i Ligjit per deputete dhe neni 27-4 i Rregullores se punes se Kuvendit, permban formulim identik te fjaleve: “dy te tretat(2/3) e votave te te gjithe deputeteve te Kuvendit.”
(http://www.gjk-ks.org/repository/docs/gjk_ko_29_11_om_shq.pdf)
• Nanvizum gjithashtu nenin 112 t’kushtetutes se republikes se Kosoves t’kapitullit t’VIII-te t’saj, ne lidhje me percaktimin e Autoritetit te padiskutushem se gjykates kushtetuse (Gjykata Kushtetuese-Parimet e Përgjithshme):
“1. Gjykata Kushtetuese është autoriteti përfundimtar në Republikën e Kosovës për interpretimin e Kushtetutës dhe përputhshmërisë së ligjeve me Kushtetutën.”
• E randsishme me u theksu qi qeveria e Republikes se Kosoves, asht’ e ndergjegjsume per rolin e autoritetit t’padiskutushem t’gjykates ne fjal’, pertej vendimit t’dates Prishtine, si dhe per mbarvajtjen e zgjedhjes se presidentit, bazum ne vendimin perkates t’saj me 1 prill 2011 Nr. ref.: SQ 111/11 SQARIM AKTGJYKIMIT Rastin Nr. KO 29/11 Sabri Hamiti dhe deputete te tjere Vleresimi i kushtetutshmerise te Vendimit te Kuvendit te Republikes se Kosoves, Nr. 04-V-04, te 22 shkurtit 2011, lidhur me zgjedhjen e Presidentit te Republikes se Kosoves. Sqarimet e kerkuara per Vendimin e shumices, te 30 marsit 2011. (http://www.gjk-ks.org/repository/docs/aktgjykimi_ko_29_11_shq.pdf)
• Mbeshtetun ne transkriptin e kuvendit t’Republikes se Kosoves t’dates 26 Shkurt 2016-te, ne lidhje me zhvillimin e seances se jasht’zakonshme t’zgjedhjes se presidentit t’republikes se Kosoves. (http://www.kuvendikosoves.org/common/docs/proc/trans__2016_02_26_11_6334_al.pdf)
• Si ma siper nanvizohet qi ne sall’ kan’ ken t’pranishem veçse 104 deputet’: (Konstatoj se në sallë janë të pranishëm 104 deputetë. Andaj, fillojmë me punimet e seancës plenare me këtë rend dite …)
• Bazum ne traskriptin e masiperm si dhe ne transmetimet e drejtperdrejta t’mediave dhe masmediave t’republikes se Kosoves, seanca asht’ nderpre ne kundershtim me praktiken e saj, riperseritun precedentin Pacolli, per t’cilin asht’ dhan’ vlersimi nga gjyakta ne fjal’;
• Vlersum, se kanditati i dyt’ per president i republikes se Kosoves, si vler’ e randsishme e normave demokratike ne themelin e nji shteti demokratik’, asht’ dalun ne sken’ veçse disa dit’ para dates se seances se jasht’zakonshme ne fjal’ qi difton ma se kiart’ rolin e tij thjesht mulus, vlersum si i till ne precedentin Pacolli. (Kanditati i dyt’ ne Fjal’ nuk asht’ vetprezantu, por e kan’ zgjedhun, marrun kjo ne konsiderat’ nga deklarimet publike t’nankryetarit t’kuvendit t’Republikes se Kosoves si dhe t’kryesis’ ne lidhjen http://klankosova.tv/veseli-hashim-thaci-i-vetmi-kandidat-per-president/)
• Mbeshtetun gjithashtu ne raportin e senatorit Dick Marty t’Asambles parlamentare t’kshillit t’Evropes.
(http://www.swissinfo.ch/fre/le-conseil-de-l-europe-adopte-le-rapport-marty/29329996);
• E randsishme t’nanvizohet, qi i individi paresor i marrun ne shkak ne kte rapport asht’ personi i zgjedhun ne seancen e jasht’zakonshme t’dates 26 Shkurt, Hashim Thaçi (http://www.lemonde.fr/europe/article/2010/12/17/kosovo-les-faiblesses-du-rapport-sur-les-trafics-d-organes_1454470_3214.html)
• Marrun ne konsiderat’ dhe vendimi i kuvendit t’Republikes se Kosoves per krijimin e Gjykatës speciale, që do të merret me krimet e supozuara të supozuara të UÇK-së, t’dates 03 Gusht 2015-te (http://www.kuvendikosoves.org/common/docs/proc/trans__2015_08_03_21_6095_al.pdf);
• E randsishme t’merret ne vlersim dhe imazhi mediatik negativ qi do perhapet mbi vlerat morale liridashese dhe çliruse t’popullit autokton t’Kosoves nga pushtimi kolonialist dhe genocidal serb, pas fillimit t’punimeve t’gjykates ne fjal’, ne rast’ t’nji thirrjeje te t’pandehurit principal t’raportit ne fjal’ t’naltpermendun (Askush nuk asht’ i mbrojtun nga imuniteti i ushtrusit t’mandatit t’besum apo t’zgjedhun, perball’ akuzes se krimeve ndaj njerzimit ose t’luftes,,,)
(http://www.courrierdesbalkans.fr/le-fil-de-l-info/crimes-de-guerre-au-kosovo-pas-d-immunite-pour-hashim-thaci.html?var_mode=calcul)
• E randsishme per vleren e saj morale ne perputhshmeri dhe me akuzat e masiperme asht’ qi t’merret nga gjykata edhe precedenti i ngjashem me personin e njajt’ parashikum t’marr’ ushtrusin e presidentit t’Republikes se Kosoves, zotnin Hashim Thaçi, ne lidhje me akuzen qi i asht’ ba atij nga organet e hetimit dhe t’prokuroris’ se rrethit Tiran’ t’Republikes se Shqiperise, ne vrasjen e gazetarit Ali Ukaj ne Korrik t’vitit 1997 (Referenc’ dalja ne shtyp e organeve hetuse ne Tiran’, t’cilat kan’ vlersu per pa’aftsin’ psikiatrike t’zotnis’ Hashim Thaçi);
• Marrun ne Konsiderat’ edhe daljet mediatike, qi ardhja e tij ne pushtet veçse do sjelli edhe mosrespektimin e vendimit tjeter t’gjykates kushtetusse t’24 dhjetorit 2015-te ne lidhje me krijimin e asosiacionit t’komunave me shumic’ serbe si rezultat i marrveshjes kundershtuse t’25 Guhtit 2015-te lidhja e bashkngjitun
(http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=232001#.VtJqhs_HWTs.facebook);

(Per efektin e vlerave morale dhe perputhshmeris’ se ushtrusit t’perfasusit te t’zgjedhurit t’popullit, ju vam’ ne dijeni, qi si shoqni civile ne rolin e mbrojtsit t’drejtave t’njeriut kena depozitu pran’ organit t’EULEX-it ne gushtin e vitit 2010-te ne lidhje me vrasjen e masiperme ne fjal’, ku i marruni ne shkak’ pincipal asht’ i zgjedhuni ne fjal’ per ushtrusin e presidentit t’ardhshme Zontis’ Hashim Thaçi, pretendum i qujtun i till’. Perpos sinjalimit ton’ asht’ e rndsishme edhe pergjigjja e dhan’ nga kryt e misionit ne fjal’ n’at’ koh’ zotnis De Kermambon, pjes e bashk’ngjitun.)

Keshtu qi, bazum ne mosrespektimin e vendimit t’Gjykates Kushtetuse te Republikes se Kosoves ne rastin e precdentit Pacolli si dhe ne vlerat e shkeluna morale dhe pasojat e imazhit trondites t’republikes se Kosoves ne t’ardhmen e afert, kerkojm’ nga Gjykata Kushtetuse rishqyrtimin e kushtetushmeris’ se seances se jashtzakonshme t’Kuvendit t’Republikes se Kosoves t’dates 26 Shkurt 2016-te per zgjedhjen e presidentit t’Republikes se Kosoves t’qujtunit Hashim Thaçi.
Me respekte reciproke.
Ermira Qerimi/Kondo
Kryetarja e levizjes pans-shqyptare t’diaspores «Pellazgjia»
1, rue de Bretagne
67300 Schiltigheim-France
tel: 0033(0)3,69,81,02,82
courriel: ermira,qerimi@orange,fr

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...