Published On: 10 Tetor, 2016

Ekskluzive: Protestë e Qeverisë Shqiptare kundër akteve të Qeverisë Serbo-Kroato-Sllovene në Veri të Shqipërisë

 

Delegacioni shqiptar 
Hotel de Russie
Nr 87 Paris

Gjenevë 6 Gusht 1921


 

Shkruan: Cezar Ndreu

Gjatë Konferencës së Paqes delegacioni shqiptar ku në atë kohë Qeveria shqiptare kishte ngarkuar ish Kryetarin e Vatrës Fan Nolin, t’ia dërgojë këtë telegram Këshillit të Sigurimit në Gjenevë 6 gusht 1921, si kundërpërgjigje të një ankesë që qeveria serbe kishte bërë në Këshillin e Sigurimit për shtetin shqiptar se gjoja shqiptarët na kishin qenë zjarrvënës.

Këtu përmendet Halit Lleshi i jati i Haxhi Lleshit si ish Major i ushtrisë serbo – kroato – sllovene, në një përplasje me forcat shqiptare.

Kush ka lexuar kujtimet e Ismil Strazemirit e di se këtu bëhet fjalë për përplasjen e forcave dibrane në luftën e Lanë Lurës 1921.

Në atë kohë Elez Isufi me dibran ishin në mbrojtje të territoreve shqiptare të kufijve të hartës së 1913-ës.
Elez Isufi kishte përballë Halit Lleshin i ardhur nga forcat serbe në Dibër.

Dibranët dhe Elez Isufi e fitojnë betejën prej 4-5 muajshe të Lanë Lurës dhe me 31 Dhjetor 1921 çlirojnë Peshkopinë dhe u drejtojnë viseve të tjera shqiptare duke larguar çdo këmbë të ushtarit serb nga trojet shqiptare – Gostivar, Kërçovë-Tetovë deri në Strugë (Kujtimet e Ismail Strazemirit).

“Ironia e fatit” ishte se: – I biri i Halitit, Haxhiu – pas 1945 u bë Kryetar i përjetshëm i Kuvendit të shqiptarëve gjatë regjimit komunist

Familja e Elez Isufit, ju nënshtrua përndjekjeve, vrasjeve internimeve për rreth pese dekada!

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...