Published On: 22 Gusht, 2016

Ekskluzive – Pero Čavar: Ahmet Krasniqi na mundësoi ta marrim kazermen “Kaniza” pa shkrepur asnjë plumb

Gjykata Ushtarake në Karlovac
(Procesverbal i dëshmitarëve)
Para dëgjimit të dëshmitari është paralajmëruar se duhet ta thotë të vërtetën dhe të mos heshtë asgjë. Ai është paralajmëruar për pasojat për dhënie të dëshmisë së rreme dhe për të drejtën që të mos përgjigjet në pyetjet me të cilat do ta ekspozonte veten ose një të afërm me turp të rëndë, humbje të konsiderueshme materiale ose ndjekje penale.
Pas kësaj dëshmitari ka dhënë informacionin e mëposhtëm personal:

sef_krasniqi

Përgatiti: Sefedin Krasniqi

Emri dhe mbiemri, emri i babait: Pero Čavar
Profesioni dhe vendi i banimit: ushtarak, Zona Operative Karlovc.
Vendi i lindjes dhe moshës: xxxxx
Marrëdhënia me të pandehurin dhe të dëmtuarin: nuk ka lidhje familjare as ngatërresë.
Dëshmitari ishte paralajmëruar se në bazë të nenit 238 të KPP-së nuk është i detyruar të dëshmojë, por deklaron,
Është paralajmëruar edhe në kuptimin e nenit 229 dhe 231 paragrafi 2 të KPP-së dhe thotë:

– Unë kam qenë oficer i JNA-së me graden kolonel përpara fillimit të kësaj lufte dhe isha komandant i garnizonit Gospiq si dhe komandant i divizionit. Krasniqi ka qenë komandant brigade dhe gjithashtu komandant i kazermës ”Kaniža”, por pasi ai ishte vartës i imi një kohë të gjatë kemi punuar së bashku dhe kemi bashkëpunuar, prandaj e njoh mjaft mirë.
– Në faktAhmet Krasniqi ishte i vetmi oficer me të cilin kam mundur të kontaktoj normalisht gjatë luftës dhe në bazë të njohurive dhe vlerësimevetë mia, ishte oficeri më pozitiv në Gospiq në favor të autoriteteve të reja kroate. E di se ishte i lidhur me Ante Kariç (tash i ndjerë v.j. dhe Tihomir Orešković dhe i ka përpluar planet për sulmin ndaj kazermës ”Kaniža” që kishin menduar ta kryejnë trupat kroate. Unë e di se në atë grup ishte edhe Jurkovici, i cili tani është në Gospić. E di se në rastin e sulmit të ushtrisë kroate në kazermen ”Kaniza” duhej të merrnin pjesë tre oficerë nga kazermat tjera të APJ-së si dhe 25 ushtarë, me qëllim të forcimit të njësisë në sulm për t’i dobësuar ata që do të merrnin pjesë në mbrojtje. Për shkak të rrethanave ka marrë pjesë vetëm një nënoficer dhe vetëm 10 ushtarë. Megjithatë edhe pse ka marrë pjesë një numër më i vogël sesa ishte parashikuar, kazerma është marrë me lehtësi nga ushtria kroate.
– Gjithashtu e di që Krasniqi ishte vazhdimisht i përcjellur dhe përgjuar nga organet e sigurisë, prandaj edhe unë nuk kam mund për shkak të një sjellje të tillë të organeve të sigurisë që vetëm për vetëm të flasim ose ka qenë e mundur të arrihet vetëm në momente të rralla, sikur për shembull kur udhëtoja për në Zagreb, ia dilja ta marrë me vete edhe kur nuk ishte fare e nevojshme, vetëm që të mund të bëjë kontakt me të. Pastaj, e di mirë se Krasniqi me makinen e tij private i ka transportuar ushtarët e vet nga kazerma e tij për në Karlobag, dhe kështu ai me të vërtetë iu ka ndihmuar të ikin nga APJ-ja. Në një moment i gjithë Gospići u bllokua, sidomos ne që ishim në kazermat e APJ-së, dhe askush nuk mund të hynte ose të dilte nga kazermat, por Krasniqi edhe në një situatë të tillë jo vetëm që guxonte të vijë para kazermes, por edhe të futej brenda. Është e vërtetë se tashmë e kishin trasnferuar në Rijekë, megjithatë, në Gospić vinte me pretekstin se kishte nevojë të kujdesej për gjërat që i kishte ende në banesë në Gospić. Dhe, në një rast hyri në kazermë ku ishim shumë oficerë dhe për shkak të situatës, sepse e kishin përcjellur oficerët e sigurimit, as atëherë nuk mundëm të flasim, aq më tepër, një oficer i sigurimit pati kërkuar arrestimin e tij aty për aty. Unë nuk kam rënë dakord dhe i kam lutur që arrestimi i tij mos të bëhet në prezencën e një numri kaq të madh njerëzish, pasi që mund të bëhej në Rijekë. Kur Krasniqi më pas u largua nga garnizoni, isha i bindur se do të shkojë në kazermën ”Kaniža”. Kam pasur frikë se aty do të arrestohet dhe e kam lajmëruar oficerin Pražić, i cili ishte në krye të detyrës, që Krasniqi të ndalohet në hyrje në kazermës, për t’ia pamundësuar hyrjen në oborrin e saj, për çdo rast, të dalë të përshëndetet me të, por mos t’i lejohet hyrja sepse kam pasur frikë se mund të arrestohej. Përndryshe kjo bllokadë ka zgjatur për një kohë dhe Krasniqi ka ardhë disa herë. Është e vërtetë se Krasniqi kurrë nuk më ka thënë pse vinte, por siç kam thënë më lartë, ardhjen e justifikonte për punë personale, por unë personalisht kam qenë i bindur se ai vinte tek unë, që në një farë mënyre të më nxirrte jashtë nga ky bllokim. Për shkak të rrethanave, më vonë nuk kam pasur rast të flisja me të.
– Dua të theksoj edhe një gjë. Krasniqi ishte komandant i një kazerme ku kishte një sasi të madhe të armëve dhe municioneve të të gjitha llojeve me fuqi shkatërruese të madhe. E di se njerëz nga vende të ndryshme kanë ardhë për të kërkuar për armë për nevoja të çetnikëve. Sa di unë, Krasniqi nuk e ka dhënë as edhe një armë, dhe nëse ka ndodhur ndonjë mungesë e armatimeve personalisht më ka informuar dhe më ka kërkuar në një farë mënyre mbulesë. Mundësitë kanë qenë të tilla saqë ka mundur të pranojë njerëz, mendoj çetnikë, në kazermë edhe brenda kazeremës dhe t’i armatosë së paku 300 veta sepse gjithçka e ka pasur në kompetencë në kuadër të autoritetit të tij dhe urdhrave nga komanda e lartë, sepse na ishte dhënë urdhëri ta pranojmë në ushtri çdo person që kishte vendosur të kyçet në APJ, ta armatosim dhe ta ngarkojmë me detyrë. Pavarësisht nga këto mundësi nuk ka marrë as nuk e ka armatosur as edhe një person të vetëm. Gjithashtu, e di se Ahmet Krasniqi thjesht ishte i urryer nga oficerët e sigurisë dhe praktikisht nga të gjithë zyrtarët serbë në garnizon. Të gjitha këto flasin për mënyrën e sjelljes së tij, në atë kohë, në lidhje me autoritetet kroate.
– Është e vërtetë, pasi po më pyetni se kazerma “Kaniza” ka kaluar në duart e autoriteteve kroate, pa zbrazur asnjë plumb dhe krejt duke iu falënderuar Krasniqit.
– Pasi po më pyesni, përgjigjem që e njoh edhe Ante Vlajinićin, e di se ai ka punuar në Shtabin e MT për Gospiç dhe se Krasniqi ishte në kontakt, por unë nuk e di në hollësi deri në çfarë mase. Përndryshe Vlajinić ishte një njeri shumë i disponuar në favor të Kroacisë (tekst i palexueshëm) nuk kam pasur kontakte personale. Unë e di se armët e MT për Likë, për Gospiç, Gračac, Lapac dhe T. Korenicë nga të cilat përbëhej Zona kanë qenë të vendosura në kazermen “Kaniza”. Të gjitha këto armë pasi u mor kazerma ”Kaniža’ ‘ ranë në duart e ushtrisë sonë – Ushtrisë Kroate.
– Në fund, do ta përsërisja, Krasniqi nga këndvështrimi im ishte shumë pozitiv me sjelljet e tij në prag të fillimit të luftës dhe ishte në favor të autoriteteve të posa zgjedhura kroate. Detajet tjera nuk di dhe rreth tyre nuk mund të flas.
– Kjo është e gjitha çfarë pata për të thënë.

– Diktimin e procesverbalit e kam përcjellë, nuk kam nevojë ta lexoj. SHQIPTARI.EU

Në vazhdim gazeta online Shqiptari.eu do ta botojë dëshminë e Anton Vlainićit

 
Displaying 4 Comments
Have Your Say
 1. Mal Uka,

  Fatkeqësisht, nga askush nga përsonat që i keni cekur nuk më kanë çuditur aq shumë sa tradhtia e Adem Demaçit. Nëse nuk ka mundur ta ndalojë vrasjen (për të cilën e ka ditur) ka mundur deri sot të thotë së paku vetëm një fjali, që nuk është pajtuar me vrasjen e Ahmet Krasniqit, por s’e ka pyetur askush. Por, për marren e Zotit, në vend të kësaj, Demaçi për t’i ikur temes për Ahmet Krasniqin, sa herë iu ka paraqitur nevoja, me zjarr e ka sulmuar dhe rënduar Tahir Zemajn. Edhe më keq, kur ia publikuan fotografitë me Tahir Zemaj në Gjermani, tha janë fotomontazhe !!! Pastaj doli pronari i lokalit dhe e demantoi.
  Edhe Bukoshi e ka ditur, por e ka lejuar vrasjen e Ahmet Krasniqit, sepse Mejdani, Nano e Klosi nuk do ta linin më të pushojë në vilën e Enver Hoxhes. Ndërsa vrasjen e ka organizuar, për turpin e Zotit, me shumë kujdes, sipas Mero Bazes, shteti Shqiptar,.
  Shqiptari.eu në shkrimet e veta e ka dhënë edhe emrin e vrasësit me pagesë, i cili thuhet se ishte Dritan Avllaj.
  Të tjerët që i ke cekur kanë qenë argatë të këtyre tre personave të apostrofuar. Përndryshe, Ahmet Krasniqin, njerëz me nofka e panofka e kanë vra çdo vit nga pesë a gjashtë herë duke arsyetur vrasjen gjoja që i kishte tradhtuar kroatët dhe e luftonte UÇK-në. Asnjëra nuk ishte e vërtetë.
  Sa i përket kroatëve dhe Luftës atdhetare, siç i thonë ata, Ahmet Krasniqi, duket qartë nga deshmitë e vetë kroatëve sesa u ka ndihmuar. Publikimi i deshmive ende vazhdojë, përkundër faktit se do gjakprishurve po u pengojnë. Ahmet Krasniqi, dua të jem i qartë, ishte kundër formimit të brigadave shqiptare të veçanta apo shqiptaro- kroate, në stilin e Brigadës Maqedono-Kosovare, gjatë LDB, sepse konsideronte që shqiptarët do të dergoheshin të parët në front. Kjo është deshmuar në disa raste në Kroaci edhe pse ende heshtet. Madje ka raste edhe më drastike ku shqiptarët janë shitur nga 2000.-DM dhe këtë e kam thënë në një shkrim të më hershëm duke ia cekur edhe emrin personit, i cili për ta fshehur aktin e turpshëm e sulmonte Ahmet krasniqin në shtyp, pas luftës së Kosovës. Përndryshe, Ahmeti nuk ishte kundër kyçjes së shqiptarëve në Ushrtinë Kroate, në të cilën do të kyçej edhe vetë, me pëlqimin e gjeneralit Martin Shpegel. Por, Shpegeli ra nga pozita, pasi e pati spiunuar djali motres dhe kjo është dhënë tretpërdrejt në televizion.
  Për fund, siç kam kërkuar edhe më parë, kërkoj edhe sot që Bedri Islami ta publikojë deshminë e Mensur Kosumit se ku kishin luftuar Fehmi Lladrovci dhe Ahmet Krasniqi kundër njër-tjetrit : « Ahmeti duke mbrojtur kazermen Kanizha në llogari të serbëve e Fehmi Lladrovci duke sulmuar në llogari të kroatëve » !
  Sulmet ndaj Ahmetit nga kasta marksiste-leniniste-enveriste-titiste e LPK-së nuk është ndalur kurrë.
  Është e vërtetë që është zbehur shumë pas dekorimit të Ahmetit nga Presidenti i Republikës së Shqipërise, Bujar Nishani, i akordoi më datën 13/02/2015, nr. dekreti 8954 Ahmet Krasniqit (pas vdekjes) Dekoratën “Gjergj Kastrioti Skënderbeu” me motivacionin: “Intelektual elitar, i dëshmuar me publikime të rëndësishme profesionale, por edhe artistike. Oficer madhor, kërkues shkencor i teorisë dhe i praktikës në artin e luftës. Njëri nga ideatorët dhe projektuesit e bërthamave të strukturave të para institucionale ushtarake. Ministri i parë dhe themelues i Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës.”
  Për këtë akt shumë domethënës është pak të falënderohet Flamur Gashi-Ambasadori i shqiptarëve.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(6) Nuk Pelqej(1)
 2. Përshëndetje Mal Uka,

  S’pari po konsideroj që emri dhe mbiemri juaj janë të vërtetë sepse nofkave nuk u përgjigjem. Sidoqoftë, kam lexuar disa herë komente tuat dhe kanë qenë konstruktivë.
  1. Këto nuk janë deshmi të ribotuara, por në shqip janë për herë te parë. Ka pasur diçka në version të shkrurtuar. Këto i kam pas përgatitur më herët, por i kam ruajtur për këtë përvjetor të Ahmetit. Tash e 17 vjet mundohem së paku për përvjetoret e tij të bëj një shkrim, pasi i zënë me punë nuk kam mundur t’i shkojë gjithmonë në Tiranë për t’ia vizituar varrin.
  2. Kush ka ngritur padi do ta kuptojnë të gjithë nëse ata që do t’i përcjellin këto ditë publikimet te Shqiptari.eu, por edhe te Lajm.co. Pas deshmive do ta publikojmë edhe kush ka ngritur padi dhe pse. (Vetëm një gje element po e jap sot). Ahmetin nga Burgu i Beogradit serbët e kishin dërguar në front në Sallavoni. Aktakuza ishte hartuar nga serbët në bazë të nenit 121, të APJ, i cili parashihte burgosje.
  3. Baza e padisë ishtin regjistruimi disa pamje nga TV Novi Sad, të Ahmetit ne Tenje (Sllavoni) ku ishin granatuar disa shtepi nga serbët dhe të gjitha ato shtepi kanë qenë të shqiptarëve por TV Zagrebi i ka shfytezuar si deshmi për agresion nga Serbia. Dhe këtë dukje të tij, e kanë shfrytëzuar dy kroatë që kanë dashur pas çlirimit të bëjnë karrier në Policine Sekrtete Kroate. I di edhe emrat e mbiemrat e tyre.
  4. Ahmeti, në burgun e kroatëve ka qenë shumë pak, sepse në bazë të deshmive të këtyre kroatëve, sidomos të Dr. Drazen Jurkovic, kryetari Tuxhman ia ka falur denimin prej 2 vitesh të shqiptuar nga Gjykata Ushtaraake e Karllovcit. Këtë e kam thënë disa herë.
  5. Paditësit e Ahmetit ishin edhe serbët edhe kroatët por nuk e denuan as nuk e vranë, sepse e dinin që do ta vrasin shqiptarët (gjak prishurgjak e perzier) siç i kanë vra të gjithë patriotët shqiptarë deri tash.
  Rëndësia e publikimit dhe ruajtjes ne fund ne arkivat e Kosovës është sepse çohetn do karaxhozë dhe pas 100 vjete e akuzojnë qysh po e akuzojnë Skenderbeun!
  6. Pikërisht, pse shqiptari eshte konsideruar mish për top në ato luftëra, Ahmet Krasniqi, ka qenë kundër inkuadrimit të shqiptarëve në Kroaci, e sidomos të oficerëve shqiptarë. Të gjithë e dinë. Këtë ia ka thënë edhe të ndjerit Tomë Berisha.
  7. Është edhe një komandat jabanxhi i Zhilividës, Mensur Kosumi , që e ka imagjinuar një sulm të kazermes Kaniza nga Fehmi Lladrovci në anën e kroatëve dhe Ahmeti duke luftuar në mbrojtje, në anën e serbëve… !!! Këto ia ka thënë « komandantit » të Adem Jasharit, Bedri Islamit që rrinte në Gjermani dhe e komandonte Adem Jasharin në Prekaz-Drenicë !
  8. Mendimin tënd thuaje kur të duahs Mal Uka. Tash apo në fund të gjotha publikimeve.

  Sefedin Krasniqi

  Përgjigjiuni
  Pelqej(10) Nuk Pelqej(2)
  • Mal uka thotë:

   Porosija e juaj inderuar Sefe ,qe ne fund te fejtonit ta shprehi
   mendimin eshte edhe e pranueshme edhe e justifikueshme.
   Nuk ma zen per te madhe nese Une per ket pervjetor qe
   djege e ngrite dhembje te zemrat shqipetare Kam pritur qe vrasjes
   se kolonelit te ndergjegjejes kombetare Ahmet Krasniqit ti
   ofrohen me fakte e skjarime njerzit e kontaktit me te
   Si Baca Adm Demaq mazomokeqi, Bujar Bukoshi me mbledhesit e
   puplave te tre perqinshit Halil Bic brisku i vrelles qe ta rruej
   e pastroj ate grime ftyre e mos te flet boshnjaqe qe tmos merret
   vesh si e zavendesoj Kolonel Krasniqin Dhe sa e deformoj strategjine e tij!??E permende djalin e Zenel GishtTullumit te
   Migjenit! Komandantin e Komandantve, Thunrakun partizan pa kane
   Bedri Islam Sugjukuspeciallcin me thunra thishe te punuar ne
   me fatosa te kllozet politikes Magjup Mejdanqe! Po Edhe
   Turreci Ibrahim Kelmendi qe jep toke babe per vrasesin e
   kolonelit Bile nte thoshte se ka dhane pare te vendlindjes
   qe ethej me thi si thinesha e jovanit ne thark te dobrilles!
   Pra i nderuar Sefe ,Shkijt thonin po bjen shi gjithkah veq
   ne karagujevc te zazastaves Jo!Se pse ruhet serbska zastava mos
   te lasget se smund te teret kurr!

   Përgjigjiuni
   Pelqej(7) Nuk Pelqej(0)
 3. Mal uka thotë:

  i NDERUAR sefedin Krasniqi, Me kurreshtje dhe plote kujdese i kam
  lexue shume deklarata te oficerve kroat per vlersimin e kolonelit
  Ahmet Krasniqi ! Por me intereson kush ngriti padi qe te burgoset
  Ahmet Krasniqi ? Cfar baze kishte padija ? Sa kohe u ndodh ne burgun
  e kroatve Ahmet Krasniqi ? Paditesit e Ahmetit A mos ishin jojaslet
  e armates serboqetnike ? Dhe per krejt ne fund i nderuar Sefedin,
  Ku e shef rendesine qe tani te flitet per Angazhimin e te ndjerrit
  Kolonel Ahmetit ne ato lufta ku shqipetari eshte konsiderue si
  mish pewr qene apo shnjester per top ! Pra pse dhe ku e shef rendesine e ribotimerve te deklaratave ? Pasi teme pergjigjesh
  do e shprehi mendimin tim ! Perpara me rrespekt te falenderoj!

  Përgjigjiuni
  Pelqej(12) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...