Published On: 18 Prill, 2016

Ekskluzive: Brenda bunkerëve të Prishtinës – por a mund të strehoheni aty në raste emergjente? (Foto)

  • Prishtina ka 6 strehimore publike por asnjëra nga to nuk e kryen funksionin për të cilin janë destinuar. Aktualisht, ato u janë dhënë në shërbim kompanive publike dhe organizatave rinore. Në Komunën e Prishtinës, megjithatë thonë se në rast nevoje strehimoret mund të lirohen brenda 24 orësh. Gazeta Express sjell historikun dhe fotografitë e strehimoreve të ndërtuara në kohën e Jugosllavisë

Javën e kaluar Komuna e Prishtinës, kishte testuar alarmin emergjent të qytetit. Alarme të tilla lëshohen vetëm kur ka raste rreziku, e që në këto raste popullata, ishte dashur të drejtohej drejtë strehimoreve të vendit. Por, në Prishtinë nuk mund të ndodhë një gjë e tillë, pasi që strehimoret e destinuara për qytetarë janë në shfrytëzim të kompanive.

Në kohën e ish- Jugosllavisë, kryeqyteti i Kosovës, Prishtina ishte njëri ndër vendet që pati zhvillim të madh infrastrukturor. Dy prej strehimoreve më të mëdha që u ndërtuan në vitin 1984. Tani, 32 vite më pas, strehimorja e Ulpianës dhe ajo e Bregut të Diellit, shfrytëzohen nga Hortikultura e Prishtinës, kurse të tjerat nga organizatat rinore.

Gazeta Express ka siguruar projektin e strehimores së Ulpianës, në të cilën figurojnë edhe vulat dhe emrat e arkitektëve dhe inxhiniereve të cilët kishin projektuar planin e strehimores së Ulpianës.

Në këtë projekt kanë marrë pjesë 7 arkitektë – vetëm njëri prej tyre shqiptar.

Arkitektët: S.Scepanovic, A. Visnjic, P. Pavlovic, D. Denisenko, B. Kujundzic, S. Spahiu (Sali Spahiu), S. Pecanin, ndërsa inxhinier ishte Lj. Stajkoviv.

Ndryshe, arkitekti Sali Spahiu në vitin 1975 ishte i ngarkuar me planifikimin e qytetit të Prishtinës. Ai gjithashtu ishte pjesë e Institutit Urban të  Arkitekturës dhe Dizajnit në Prishtinë.

Spahiu i ka thënë Gazetës Express se ai kishte mbikëqyrur punën e arkitektëve dhe teknikëve në atë kohë, ndërsa tani insiston se këto strehimore duhet të vihen në përdorim të qytetarëve, sepse sipas tij, secili vend duhet të ketë strehimoret për mbrojtje të popullatës në raste rreziku.

Me urdhëresë të J.B.Tito dhe Armatës Popullore Jugosllave, gjatë kohës së Luftës së Ftohët në midis viteve 1949 – 1980 u ndërtuan 26 strehimore të mëdha.

Në Serbi 7, Bosnje e Hercegovinë 6, Kroaci 5, Slloveni 3, Mal të Zi 3, Maqedoni 2 dhe 1 në Kosovë në  lagjen e Ulpianës, mirëpo edhe shumë të tjera u ndërtuan nëpër podrumet e ndërtesave për nevojat e personelit ushtarak dhe politik të kohës.

Për 35 vjet në pushtet, Tito, sipas pohimeve të eprorëve ushtarakë, ka investuar rreth 85- 90 miliardë dollarë. Disa ekspertë të Armatës Popullore të Jugosllavisë thonë se ishin 900 miliardë dollarë, mirëpo një pjesë e borxhit kthehej me arin dhe mineralet tjera të “Trepçës dhe taksapaguesit edhe shqiptarë”.

Disa nga qytetet që kishin bunkerë nëntokësorë me tërë infrastrukturën e nevojshme për mbajtjen e armatimit ishin Zhelava, Konjica, Visi etj. Këtu mund të strehoheshin mbi 10 mijë njerëz, aeroplanë lufte, nëndetëse, anije etj.

Ndryshe Zhelava, dikur aeroporti më i pajisur i Jugosllavisë i vendosur në thellësi të maleve Peshevica në afërsi të Bihaçit (sot Bosnje dhe Hercegovinë), llogaritej si njëri nga aeroportet luftarake më të fuqishme në Europë. Aty ishin investuar 4 miliardë dollarë që të sigurohet në rast të sulmeve eventuale nga ana e Bashkimit Sovjetik. Aeroporti zyrtarisht ka qenë i hapur më vitin 1968.

Në Kosovë një e tillë ishte edhe në Kodrën e Goleshit, afër aeroportit civil, ku ishin tre vendosur deri në 32 aeroplanë luftarak, 22 nga ata të llojit Mig 21. Këtë vend rusët e mbajtën nën kontroll pas hyrjes së NATO’s.

Qytete të ngjashme nëntokësore, Jugosllavia i ndërtoj në Irak për liderin Saddam Hussein, në Libi për Muammar Gaddafi, në Etiopi për Haile Selassie dhe pasardhësit e tij.

Kryetari i Arkitektëve të Kosovës, Valdet Osmani thotë se Prishtina ka dështuar në të gjitha aspektet, duke përfshirë edhe ndërtimet e reja dhe ofrimin e sigurisë për qytetarët.

Sipas Osmanit, në atë kohë ka qenë obligative që në secilin objekt publik të ketë edhe strehimore për popullatën.

“Përpos strehimoreve të ndërtesave, kishte edhe strehimore në të gjitha lagjet e Prishtinës, duke përfshirë lagjen e Lakrishtës dhe Ulpianës, por edhe lagjet e tjera”, ka thënë ai për Gazetën Express.

Por, tani realizimi i strehimoreve për popullatën në Kosovë është i pamundur shkaku se infrastruktura nuk është adekuate.

Shefi i Sektorit për Emergjencë në Komunën e Prishtinës, Ibush Kelmendi, ka thënë se sipërfaqja totale e strehimoreve publike është 1749 metra katrorë, të cilat gjenden në lagjen Ulpiana, përkatësisht në rrugën “Qamil Bala” dhe në rrugën “Mehmet Gradica”.

“Një nga këto strehimore i është dhënë për shfrytëzim një organizate rinore, ndërsa dy të tjerat i mirëmban  NK ”Hortikultura”, thotë ai.

Kelmendi thekson se strehimoret publike mund të bëhen të përdorshme brenda 24 orëve dhe se ato inspektohen rregullisht nga zyrtarët e sektorit për Mbrojtje dhe Shpëtim.

“Strehimoret janë në shërbim për qytetaret nëse paraqitet nevoja për strehim të përkohshëm”

Për këtë çështje për Gazetën Express ka folur edhe redaktori i Televizionit të Prishtinës në atë kohë, Bashkim Ramadani, i ka përcjellë detajisht zhvillimet e kohës së ish Jugosllavisë.

Ramadani tregon se në strehimoren e Ulpianës gjatë demonstratave është përdorur  për të ruajtur armatimin e ushtrisë serbe.

“Strehimorja në lagjen Ulpiana ishte ndërtuar kinse për qytetar por në të vërtet ajo mund të zinte vetëm udhëheqësit e lartë dhe oficerët që banonin në 2 ndërtesa banimi te rrethi i tashëm i spitali”, ka thënë Ramadani.

Strehimorja e Ulpianës është e ndërtuar në 632 metra katrorë. Ajo ka dy hyrje kryesore dhe dy dalje rezervë. Në të gjenden edhe 6 dhoma të ndjenjës me 184 metra katrorë. Strehimorja përbënë edhe 4 wc për femra dhe meshkuj, dhomën e dekontaminimit, dhomën e mbetjeve fekale, dhomën ku mbahet ushqimi, uji, dhomën e pajisjeve, dhomën e filtrimit dhe para filtrimit.

Por arkitekti Osmani akuzon Komunën e Prishtinës dhe Ministrinë e Mjedisit se kanë dështuar në sigurimin dhe futjen obligative të strehimoreve, në raste të vërshimit, tërmeteve, zjarrit apo ndonjë rasti tjetër emergjent.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...