Published On: 26 Korrik, 2016

Ekonomia e Seksit – Freud vs Reich

(Pjesa e dytë)

Nga Mr.Sc. Blerta Haxhiaj

 

Wilhelm Reich përpunon dhe zhvillon teknika të ndryshme eksperimentale që sjellin zbulimi e një natyre bioelektike të seksualiteti dhe ankthit, të cilat këto funksione janë funksione të organizmit të jetës duke operuar në drejtime të ndryshme – shtrirja e kënaqësisë dhe tkurrja e ankthit. “Formula e orgazmës e cila drejton kërkimet e ekonomisë së seksit është : tension mekanik – ngarkim bioelektrik – shkarkim bioelektrik – relaksim mekanik; “. Procesi i ekonomisë së seksit operon ekskluzivisht nga një perspektivë e kushteve europiane e cila drejtohet në katastrofe. Supremacitë e shume diktaturave janë të paragonuara me sëmundjet psikike të masave Europiane të cilat nuk ishin të aftë të elaboronin asnjë formë të demokracisë, ekonomikisht, nga ana sociale apo psikologjike. Wilhem Reich referon se ekonomia e seksit  nuk ka të bëje më parti politikë apo organizate të tille apo ideologji, thjesht koncepti të ngatërron.

Funksioni i orgazmës veçanërisht është në kontekstin profesional – shkencor dhe kulturor – politik. Pushteti social i ushtruar nga njerëzit, përmes njerëzit për njerëzit vjen nga një ndjenjë natyrore për  jetën dhe respekti për performancës e punës. Ky pushtet presupozon që masat punëtore duhet të bëhen psiqikisht të varura dhe të afta të përmbushin përgjegjësitë ekzistenciale dhe racionale të jetës së tyre. Të nënshtrosh një mase neurotike dhe irracionale, është të implementosh një higjiene mendore, ku së pari duhet sterilizuar nga fillimi për të përmbushur me atë që kërkon programi dhe programueset. Një demokraci fillestarë nuk mund të përballojë një masë të tillë neurotike. “Bota është 100 mijëra vite e vjetër dhe do të ekzistojë për shumë shekuj që do të vijnë. Jeta është në lëvizje konstante dhe kurrë nuk kthehet prapa. Jeta rritet gjithnjë e më shumë komplekse dhe koha e saj po shpejtohet, një pionier i ndershëm më punën time në fushën e shkencës dhe do të vazhdojë. Nga të gjitha anët jeta është e rrethuar më vështirësi. Dhe kjo na vë ne nën obligim.” Një nga shpikjet e W.R është kutia orgonë e cila termi i saj vjen nga ‘orgazëm’ dhe ‘organizëm’ – për një energji kozmikë të cilën ai thotë që e ka zbuluar që të tjerët i referohen “Zot” – apo energjia orgone, …Një nga thyerjet ne tabutë e psikoanalizës ishte gjatë seancave të dëgjimin duke masazhuar pacientin distrofik që të çlirojë muskujt dhe duke u ulur përballë pacientit (jo anash).Pacienti është shtrirë në poltron, psikoanalisti qëndron pas ti. Nëse është e mundshme, pacienti nuk duhej të kthente kokën prapa. Duke shikuar prapa pacienti e shikonte psikoanalistin si një rezistencë. Pacienti nuk ishte i afte për asociacione të lira, ngurtësohej, nuk ishte e supozuar të shtypte çdo gjë që i vintë në mendje. Ishte e supozuar të tregonte çdo gjë mirëpo asgjë ndodhi. –  “E di Njeruc se si do ta ndjente veten një shqiponjë nëse do të ngrohte vezë pule? Në fillim ajo do të kujtojë se ngroh vezë shqiponje e do t’i ushqeje që të rritën. Ato që dalin nga ngrohja nuk janë gjë tjetër veçse zogj pule. E dëshpëruar shqiponja vazhdon të besojë se zogjtë e pulës një ditë do të bëhen shqiponja. Por jo, ne fund bëhen vetëm pula që kakarisin. Kur shqiponja e kupton, lufton ashpër që të mposhtë tundimin për të shfarosur të gjithë zogjtë dhe pulat llafazane. Ajo që e mban është një shpresë e vogël, shpresa se ndoshta një ditë midis pulave të shumta llafazanë e budallaqe të dalë një zog shqiponjë që do të rritet si ajo, që duke fluturuar lart do të shkojë shumë herë më larg për të kërkuar botë të reja, mendime të reja dhe mënyra të reja jetese.” (Reich Wlhelm “Degjo Njeruc “ fq -76) – Kjo është kritika me metaforike kundër psikoanalizës, duke mundësuar të ngrihen metoda dhe mundësi të reja në domenin e njeriut.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...