Published On: 27 Dhjetor, 2015

Ekonomi, HEC-et me koncesion, investimet arrijnë 1.1 miliardë euro

Investimet në 102 hidrocentralet e përfunduara tashmë dhe për 73 të tjera që janë në proces arrijnë në 1.1 miliardë euro.
Sipas të dhënave të detajuara nga Agjencia e Burimeve Kombëtare Natyrore (AKBN), duke filluar prej vitit 2002 deri më sot janë firmosur 173 kontrata koncesionare për ndërtimin e 502 hidrocentraleve me kapacitet 2117 Mw dhe prodhim vjetor 9159 Gwh, prej të cilëve 102 HEC-e kanë përfunduar. Fuqia e instaluar e tyre është 275 MW dhe investimet kanë qenë 24.4 miliardë lekë.
Sipas situacionit të gushtit 2015, të dhënat e AKBN tregojnë se, për 73 HEC-e puna është në proces dhe vlera e investimit e raportuar është 127 miliardë lekë me një fuqi të instaluar 636.7 MW.
Vlerën më të lartë në këto investime e zë kontrata koncensionare me Statcraft për HEC-et në lumin Devoll që aktualisht është në proces ndërtimi.
AKBN raporton se kanë leje për tu ndërtuar edhe 327 objekte HEC-esh. Investimet e planifikuara janë 161 miliardë lekë për një fuqi të instaluar 1205 MW.
Territori hidrografik i Shqipërisë ka një sipërfaqe prej 44.000 km2 ose 57% më shumë se territori i saj. Shqipëria ka 8 lumenj kryesorë: Drini, Buna, Vjosa, Semani, Mati, Shkumbini, Ishmi dhe Erzeni. Lartësia mesatare e territorit hidrografik të Shqipërisë është rreth 700 m mbi nivelin e detit.
Prurja mesatare shumëvjeçare e rrjedhjes së përgjithshme të lumenjve është rreth 1.245 m3/sek. Për shkak të veçorive morfologjike, Shqipëria është shumë e pasur në lumenj. Më shumë se 152 lumenj dhe përrenj, formojnë përfundimisht 8 lumenj të mëdhenj, që rrjedhin nga juglindja drejt veriperëndimit, kryesisht, drejt bregdetit Adriatik.
Situacioni i investimeve në HEC-e deri në gusht 2015
Hidrocentrale në prodhim energjie 102
Fuqia totale e vendosur 275.3 MW
Prodhimi total i energjisë 1.201.2 Gwh
Investimi sipas kontratës koncesionare 24.452.546.120 lekë
Hidrocentrale në ndërtim 73
Fuqia totale e vendosur 636.7 MW
Prodhimi total i energjisë 2.384.8 GWh
Investimi sipas kontratës koncesionare 127.351.756.652 lekë
Hidrocentrale që nuk kanë filluar ende punimet ndërtimore 327
Fuqia totale e vendosur 1.205.4 MW
Prodhimi total i energjisë 5.573.7 GWh
Investimi sipas kontratës koncesionare 161.610.016.045 lekë
(burimi AKBN)
/Marre nga revista Monitor/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...