Published On: 23 Qershor, 2016

Egot e sëmura të kastës në pushtet

 

Nga Skënder MULLIQI

 

Në shtetet Perëndimore pakënaqësitë qytetare karshi padrejtësive në punë, ose gjetiu nuk heshten. Atje protestohet për gjera të ‘vogla” në krahasim më shtetet e sa po dala nga sistemi komunist  apo të cilat gjinden në fazën e tranzicionit. Nese pushteti në vendet e zhvilluara ndryshon diçka jo shumë në favorin e të punësuarëve , pa vonuar shfaqën protestat në forma të ndryshme deri të realizimi i kërkesave të tyre. Tek ne për  padrejtësi  shumë  të mëdha së qanë  kokën askush. Punë dhënësit kur të dëshirojnë i largojnë nga puna, e jo qe vjen në shprehje ndonjë protestë. Edhe ata që punojnë në sektorin shtetëror hidhen si lecka nese nuk janë të dëgjueshem karshi pushtetarëve   ose njerëzve të  para politikës.

Punësimi  kryesisht po bëhët sipas qelësit partiak pa marrë para syshë  kualifikimit ose dijës.Këta pushtetarë   e kan pru gjendjen ashtu që nuk po ka mundësi as të protestohet , nga lodhja më këtë gjendje të mjerueshme, ku punëtoret nuk mund ti lidhin dy skajët .  Ligji i punës nuk po gjën zbatim , dhe  nuk kemi ndonjë reagim  nga organet relevante shtetërore.Sindikatat ekzistojnë sa për sy e faqe , më mirë mos të ekzistonin  fare. Kosova e vogël është bërë vend i numrit rekord të atyre që po kërkojnë punë .Pushteti në Kosovë nuk po punon  për tu siguruar  atyre kushte minimale për ekzistencë .Në vendët demokratike gadi që nuk ekziston pushtet, i cili nuk kujdesët për të gjitha kategoritë shoqërore.Tek ne drejtësi nuk ka. Oligarkët kan krijuar gjithë komforin për vete, duke filluar nga veturat më të shrejta, shtëpitë më  luksoze, para të vjedhura më bollëk , e shumë çka tjeter.

Në anën tjetër kemi ende njerëz të cilët po jetojnë si n ë mesjetë më shtëpi të prishura ku dëperton shiu dhe të ftoftit, ku po  depërtojnë sëmundjet dhe vdekjët  e para kohshme .Kata oligarkë të pa ngopur  më mjeshtri   dhe më rrena po e pasivizojnë pjesën dërmuse duke ua pamundësuar  ti kërkojnë të drejtat e tyre legjitime .Po e eksploatojnë këtë popull  si  në feudalizmin e hershem.Po e manipulojnë dhe shantazhojnë në forma të ndryshme . Këta tiranë po e gllabërojnë mundin dhe djersën e popullit.Gjithmonë mbrendia po   është e njejtë vetëm së po i  ndryshojnë modalitet për të kamufluar mirë dhe për ta mbajtur situatën nën kontroll.  Lufta e kësaj klase politike nuk po zhvillohet për prosperitet dhe mirëqenje,  po luftojnë më  të gjitha forcat për ti forcuar  pozicionet  që i kan në pushtet.Ligji vetëm në letër është i barabartë për të gjithë , e faktikisht po është krejtë  ndryshe. Ndikimi i oligarkëve  është i madh mbi organet e drejtësisë dhe në gjyqësor. Kështu po ndodhë edhe në çdo pore të jetës.

Kapitalizmi nuk është sistem për të plaçkitur dhe vjedhur. Që të krijohet ambient jo apsolut do duhet të kemi organe gjyqësore të shëndosha ,  të kultivojmë krejt tjetër të kulturë të  punës. Sidomos kur bëhët fjalë   për kulturën e punës   kemi mbetur shumë  mbrapa. Jeta është margjinalizuar, dhe  gjithë ajo që dinë  të punojnë kjo klasë sunduese  politike është pazari  për kulltuqe  si dhe  për  ti kënaqur egot e tyre të sëmuara…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...