Published On: 20 Janar, 2016

Edhe TVSH do të mblidhet me koncesion

Ajo që flitej prej kohësh është pranuar nga Ministri i Financave. Shkëlqim Cani u tha sot gazetarëve se, edhe mbledhja e Taksës mbi Vlerën e Shtuar do të jepet me koncesion tek një kompani private. Me koncesion do të jepet edhe sistemi elektronik i tatimeve. Ministri tha se së shpejti do të shpallet një tender ndërkombëtar dhe se janë shumë kompani të huaja të interesuara. Koncesioni do të jetë për 10 vjet. Ai do të jepet në formën e një “koncesioni të pakërkuar”, që do të thotë se shteti nuk ka dashur ta ofrojë si shërbim, por janë kompanitë private që e kanë kërkuar. Edhe pse mbledhja e TVSH u takon me ligj vetëm tatimeve e doganave qeveria ka vendosur tashmë që këtë ta kryejë një kompani private. Ministria e Financave kishte ngritur një grup pune për të vlerësuar propozimin e disa kompanive private që në fund të vitit 2014. Një dokument i zbuluar nga Vizion Plus në nëntor të vitit 2015 tregonte se grupi i punës e kishte kundështuar këtë ide. “Ky koncesion ndesh me parimet themelore të funksionimit të sistemit aktual dhe propozon zgjidhje jo të përshtatshme” thuhej në mendimin e grupit të punës, dërguar Ministrit të Financave. Në media, në fund të vitit të shkuar, u përfol se këtë koncesion me shumë gjasë do ta marrë e njëjta kompani që ka fituar lotarinë e kuponit tatimor, e përfshirë së fundi në një skandal, për shkak të shkeljes së kritereve në garë.Top Channel shkruante në nëntor se një kompani nga Hong Kongu, “Em Post”, i ishte vetëofruar qeverisë shqiptare për këtë konesion. “Kompania ofronte ngritjen e një sistemi të posaçëm elektronik që do të regjistrojë në kohë reale çdo transaksion që ngarkon tatim mbi vlerën e shtuar, pra çdo kupon apo faturë tatimore që lëshohet gjatë transaksioneve biznes me biznes, apo biznes me konsumator final”. Të njëjtën gjë u tha Cani gazetarëve sot. Nëse do të jetë kjo kompania fituese, mbetet për t’u parë pas tenderit. Ky është koncesioni më i ri i menduar nga qeveria shqiptare, që deri tani ka dhënë me koncesion shërbime të ndryshme, kryesisht në shëndetësi. /Lapsi.al

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...