Published On: 26 Korrik, 2016

Edhe malazezë janë ilirë

Cilado që të jetë e vërteta është koha t’i çmendim agjenturat serbo-greke apo sallave

 

Autor i librit « Shenjtorët e çuditshëm të kishës Serbe», Miroslav Ćosović, në tekstin e portalit Analitika pohon se malazezët nuk janë serbë, por « vendas (autokton) në Ballkan ». « Çmendurisht citohet Njegoshi dhe Mbreti Nikolla, pastaj citohet njëfarë gjeografi nga koha e Nikollës, citohen disa oborrtarë të Nikollës, tregohen dy, tri shoqata para të shekullit 19-të, dhe kjo është e tëra”, ka thënë Ćosović për mënyrën sesi dëshmot që malazezët na qenkan me origjinë serbe. Sipas Miroslav Ćosović, malazezët, « në qenie e tyre kombëtare nuk janë sllavë, e lere më serbë». « Këtë e them jo vetëm duke u mbështetur në shkencën e historinsë, por edhe në bazë të asaj se çfarë ofrojnë : historia e popullatës, antropologjia fizike, arkeologjia, etnologjia… E vetmja mënyrë që një kombi t’i shikohet (caktohet) etnogjeneza është kyçj e shkencës, po jo vetëm historia si shkencë, thotë autori. « Pohimi serb është veçanërisht jo serioze pasi në zonën tonë, ku historia ka prodhua shumë dokumenta në të cilët përmenden shumë popuj, dhe gjithsesi secili mund ta gjej ndonjë burim historik i cili i jep të drejtë pikërisht popullin të vet, dmth pikëpamjes së tij për etnogjenezën, » pohon autori. Ćosović pretendon se malazezët janë perzierje indogjene të cilën romakët, me një emër, i quanin Ilirë dhe me banorët e të ashtuquajturës Hercegovona e Vjetër përbëjnë një tërsi etnike, « ndërsa këtë tërsi etnike sot e njohim si një popull të veçantë – malazez. Malazezët e vjetër, malorësorët, bregdetarët dhe Hercegovasit e vjetër përbëjnë një tërësi, një dhe të vetmen tërsi unike që quhet kombi malazez, ngase në përgjithësi kanë histori të njëjtë, kanë pasur organizimin e njëjtë fisnor, e kanë pasur kishën e vetë autoqefale të Malit të Zi, kanë veshje të njëjtë, kanë zakone të njëjta, kanë të njëjten gjuhë, kanë të njëjtin personalitet të kulturës, Ivan Crnojević, etj. Munden Kisha Serbe dhe Akademia e Serbe edhe një million herë ta përserisin që malazezët janë janë serbë, por ky fakt nuk mund të ndryshohet, madje aspak » thotë autori i librit, « Shenjtorët e çuditshëm të kishës Serbe ».

SK

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. margarit thotë:

    Malazezet jan kryesisht shqipetar te martuar me gra sllave, ndaj dhe mbi zotroj gjuha sllave, se ne shpi me femit rri nena, dhe femit mesun gjuhen sllave, gjuhen e nenes. Me gjith ate, edhe orgjina e larget sllave asht e lidhur me illiret, edhe gjuha sllave asht e ndertu me baze nga elementet e gjuhes illire. Marim si shembull fialen ruse ”radill, radit = lindie, dalie ne drit = ry – dill(dit) = ry ne dill(diell, dit) = ryn ne drit, del nga erresina ne drite”; -me sllavishten e sotme do qe ”vhodit na sollncie”, mirpo ajo asht ”radill, radit”.

    Përgjigjiuni
    Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...