Published On: 27 Shkurt, 2016

Ecce Eco!

Homazh

  • Librat flasin me njëri-tjetrin, thoshte Umberto Eco (1932-2016), mbiemri i të cilit ishte akronim i frazës latine “ex caelis oblatus” (“dhuratë prej qiellit”), por që mikes së tij, Linda Hutcheon, në “Eco’s echoes”, ia kujtonte jehonën e zërave të mëparshëm. Eco ishte personifikim i dijes nga antikiteti deri në postmodernitet.

agapolloni

Shkruan: Ag Apolloni

“Njerëzit janë lodhur nga gjërat e thjeshta; ata duan të sfidohen”, kishte thënë Umberto Eco në kohën kur askush nuk po arrinte ta kuptonte sesi një roman rraskapitës si “Emri i trëndafilit” ishte kthyer në bestseller botëror.“Është mit i botuesve që njerëzit duan të lexojnë gjëra të lehta”, kishte thënë ai dhe me ironinë e tij tipike postmoderne, kishte shtuar: “Nëse dikush e blen librin tim sa për ta kaluar kohën, unë këtë e quaj taksë për idiotësinë e tij”.

Emri i Zotit

Eco deri në moshën 48 vjeçare njihej vetëm si studiues.Por, kur më 1980 botoi romanin e parë, ai jo vetëm që u fut me sukses edhe në prozë, por solli një model të shkrimit që i bëri hije gjithë letërsisë postmoderne. Ngjashëm me Thomas Mann-in që romanin e tij kapital, të cilin e kishte botuar në moshën 49-vjeçare, e kishte fokusuar vetëm në një sanatorium, Eco krejt rrëfimin e kishte fokusuar në një abaci mesjetare, ku ndodhnin vrasje misterioze, të cilat lidheshin me pjesën e dytë të “Poetikës” në të cilën Aristoteli kishte folur për komedinë, për komiken, për të qeshurit, qënë Mesjetëishte ndaluar me ligj ashtu si edhe libri, me arsyetimin se e qeshura zhdukte frikën dhe pa frikë nuk mund të kishte besim: “ligji bëhet i detyrueshëm përmes frikës, emri i vërtetë i së cilës është frika e Zotit. Dhe nga ky libër mund të shkrepë shkëndija e Luciferit, që do t’i vinte prapë zjarrin botës mbarë: dhe e qeshura do të përcaktohej si art për të mposhtur frikën (…) Nga ky libër mund të lindë synimi i ri e shkatërrimtar për të shkelur vdekjen me anë të kapërcimit të frikës”.
Eco e kishte shkruar romanin duke iu referuar një libri të antikitetit racional, duke e minuar me të Mesjetën obskure dhe duke praktikuar poetikën postmoderniste, nëpërmjet së cilës i bën një rivizitim ironik të kaluarës historike, duke e artikuluar rrëfimin me një diskurs brikolar që prek të gjitha fushat e dijes dhe përshkruan deri në detaje mënyrën e jetesës mesjetare. Në këtë libër, që vjen si jehonë e mijëra zërave të mëparshëm, një vend të posaçëm e zë edhe doktrina e katër kuptimeve (literare, alegorike, morale, anagogjike), ku kapërcimi i secilit nivel kuptimor është dërrmues dhe çlirues, njëkohësisht. Kjo doktrinë e Dantes është si një platformë e romanit, i cili që në titull i referohet konceptit alegorik mbi Zotin. Derisa kisha ishte institucioni primar, kurse papa autoriteti më i lartë mesjetar, kuptohet që gjithçka në atë periudhë bëhej në emër të Zotit. Meqë alegoria ishte figura kryesore e Mesjetës, Dante në “Komedinë hyjnore”, e kishte paraqitur Zotin në formë trëndafili.Kështu, po t’ia zhveshim alegorinë, titulli i romanit “Emri i trëndafilit” mund të lexohet si “Emri i Zotit”.Në emër të Zotit, kundërshtohet shkenca, digjen librat, digjen njerëzit.
Dija enciklopedike dhe forma kaleidoskopike janë veçori jo vetëm e “Emrit të trëndafilit”, por edhe e gjashtë romaneve të tjera të tij: “Lavjerrësi i Fukosë”, “Ishulli i ditës sëdjeshme”, “Baudolino”, “Zjarri i fshehtë i mbretëreshës Loana”, “Varreza e Pragës” dhe “Numri Zero”. Veprat e Ecos, me referencat e panumërta që kanëbrenda, janë parajsa letrare për studiuesit që fokusohen në lidhjet intertekstuale. Shpesh veprat e tij janë krijuar si lojë shenjëzuese me zhanre dhe forma, si memoaret, fejtonet, ditarët etj., por mbi të gjitha si aventura të gjata artistike mbi materiale të shumta letrare. Falë erudicionit të jashtëzakonshëm të Ecos, prozat e tij janë miniera kuptimesh, simbolesh, referencash, aq sa shpesh vetëm një paragraf i tyre mjafton për të bërë një monografi.

Biblioteka dhe Zoti

Një nga thëniet më të njohura të Ecos është kjo: “Ne jetojmë për librat”. Ndërsa, një thënie më pak e njohur, është ajo që “bibliotekat mund të zënë vendin e Zotit”.Një sofizëm i ngritur mbi këtë paralele, do të ishte: Zoti është i gjithëdijshëm, gjithë dija është në libra, librat janë në bibliotekë, pra biblioteka është Zot. Duke e shmangur Zotin, Eco i jep universit vlerë semiotike: “kur njeriu ndalon së besuari në Zot, nuk do të thotë që ai nuk beson më në asgjë; ai beson në gjithçka”. Gjithçka kthehet në shenjë dhe interpretimi i shenjave çon në njohje të fenomeneve, rrjedhimisht bota mund të njihet vetëm nëpërmjet interpretimit. “Struktura e papranishme” është një kërkim analitik nëpër kode e mesazhe, që relativizon gjithçka dhe thërret për vëmendje ndaj çdo gjëje: parulla, ambalazhe, postera etj. Vepra e tij semiotike insiston në faktin që njeriu jeton i rrethuar nga shenjat dhe misioni i tij është njohja e shenjave.
Për Econ biblioteka ishte më shumë se ç’është kisha për besimtarin e krishterë.Derisa kisha për besimtarin është vetëm shtëpi e Zotit, për Econ biblioteka ishte vetë Zoti. Si njeri që jetonte brenda kësaj perëndie sui generis, ai përpiqej të depërtonte sa më thellë në zemrën e Zotit, për ta njohur letërsinë, shkencën, jetën, veten. Njohja ishte obsesion dhe mision i tij. Me gjithë atë njohje që kishte, edhe sikur të mos kishte talent fare, ai do të mund të bëhej shkrimtar i madh. Gjeniu është punë, thoshte Goethe.E askush s’mund të punonte më shumë se Eco.Për rrjedhojë, askush nuk ishte më gjeni se ai.Përfundimisht, postmodernizmi i refuzon autorët që kanë talent, por s’kanë dije.
Eco ishte lexues, studiues dhe shkrimtar i fiksuar. Si lexues, Eco, siç e dëshmon edhe në shkrimin mbi novelën “Silvia” të Gérard de Nerval-it, me libër në dorë kishte përshkuar rrugën e personazhit; si studiues, po ashtu, siç dëshmon te “Gjashtë udhëtime nëpër pyjet narrative”, kishte blerë një grumbull filmash pornografikë për t’i krahasuar me filmat artistikë dhe, pasi i kishte shikuar e studiuar, kishte ardhur në përfundimin se dallimi qëndronte jo te akti, por te koha; si shkrimtar, kur e shkruante “Emrin e trëndafilit”, dialogët i maste me gjatësinë e korridoreve, kur e shkruante “Lavjerrësin e Fukosë” shëtiste pas mesnate rrugëve të Francës, kur e shkruante “Ishullin e ditës së djeshme” shkonte dhe e kundronte detin për orë të tëra, ditëe natë. Krejt këto veprime të tij dëshmojnë për një shkrimtar të fiksuar, për një shkrimtar që jeton për hir të rrëfimit.

Vdekja e postmodernizmit

Postmodernizmi ka trininë e vet të shenjtë: Joyce (ati), Borges (biri), Eco (shpirti). James Joyce i priu postmodernizmit, Borges e konsolidoi, kurse Eco e perfeksionoi, prandaj edhe e përfundoi.Papërsosmëria është dëshmi për jetën, kurse përsosmëria, siç thotë Friedrich Schlegel, sjell vdekjen. Eco, si në teori, ashtu edhe në praktikë, e perfeksionoi postmodernizmin, aq sa nuk mund të pretendohet të shkruhen romane më postmoderne se të tij. Kështu, vdekja e tij mund të shihet si vdekje e postmodernizmit. Natyrisht, vdekja këtu duhet parë si fund i mundësive për ta zhvilluar këtë formacion më tutje.
Është folur edhe para vdekjes së Ecos për fundin e postmodernizmit, por tashmë pas vdekjes së tij për postmodernizmin mund të flitet vetëm si për një formacion që ka prodhuar vepra që tashmë i përkasin klasikës.Nuk mund të mbyllej postmoderna, pa u mbyllur jeta e shkrimtarit të gjithëdijshëm të saj.

Epitekst privat: Takimi i humbur

Para tre vjetësh isha në Itali.Atëherë nuk isha i përgatitur për ta takuar Econ, por kahdo që shkoja e ndjeja praninë e tij. Pushova pak çaste në Bolonjë, pastaj humba trenin në Milano, në fund u nisa për Torino. Profesori më i madh i Bolonjës ishte Eco, qytetari më i njohur i Milanos ishte Eco, studenti më i mirë i Torinos kishte qenë Eco.Derisa po prisja trenin për Torino, nëstacion takova njëitaliane të sapodiplomuar që po përpiqej të hipte në tren me një valixhe të madhe.Ia mora valixhen dhe e ndihmova deri në kupe. Gjatë bisedës me të, më tregoi që sapo kishte mbaruar studimet në arkitekturë dhe që profesori i cili ia kishte dorëzuar diplomën në ceremoninë solemne, quhej Umberto Eco. E sapodiplomuara e papunë që po ikte drejt Francës, fliste gjithë mllef për politikanët italianë që e kishin bërë vendin e saj një tokë të pashpresë, ndërsa për profesor Econ fliste me dashuri të madhe dhe më tregonte se sa i afërt ishte ai me studentët, të cilët shpesh i shoqëronte në kafe, mjaft që ata t’i shkruanin një mesazh e t’i tregonin ku po e prisnin. Më tha se mund të më vinte në kontakt me të, por unë, ndryshe nga latinët që thoshin “carpe diem” (“kape çastin”), thashë me vete se nuk kanë hyrë ditët në thes, kështu që asaj i thashë se kur të vija herë tjetër, do ta takoja Econ patjetër, por jo kësaj here pasi që isha për ngut. Në Torino i urova rrugë të mbarë studentes së Ecos dhe u bashkova me të dashurën time që po studionte në Universitetin e Torinos, ku, para gjashtë dekadash, Eco kishte mbrojtur tezën e doktoratës mbi Toma Akuinin.Një vjet më vonë, i shkrova Linda Hutcheon-it të më jepte një adresë të Ecos për ta realizuar një intervistë për revistën “Symbol”. Ajo më dha adresën e një profesori italianqë ishte i afërt me Econ dhe unë i shkrova atij. Por, përgjigja që mora, ishte dëshpëruese.Eco ishte i sëmurë dhe nuk pranonte të jepte intervista. Prita më shumë se një vit që shëndeti i tij të përmirësohej dhe, më në fund, më 2016, kur po bëhesha gati t’i shkoja në shtëpi e t’i merrja një prononcim, apo qoftë edhe një mallkim, pashë lajmin që thoshte: “Vdiq njeriu që dinte gjithçka”.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...