Published On: 8 Qershor, 2016

E vërteta e ndarjes fetare nga arbër në shqiptarë dhe si e krijuan shqiptarët shtetin serb, malazez dhe grek !?

Për të zbardhur historinë e ndërlikuar të shqiptarëve, e ashtuquajtur Kutia e Pandorës është hapur tashmë për të mos u mbyllur më derisa të zbulohet e vërteta. Që nga pushtimi i Shqipërisë nga perandoria turke më 1478 dhe deri rreth viteve 1660-1703, përveç pushtimit ushtarak dhe politik, filloi të ravijëzohen disa shtresa të reja në popullatën e atëhershme, shtresa popullate që flisnin shqip ose shqipfolës, sepse ishin kolonë të ardhur nga viset e perandorisë turke, por myslimanë, vendas të konvertuar në islamë me pozita ushtarako-politike dhe pas tyre u konvertuan në masë dhe bujkrobërit, por mbetën dhe vendas shumica me fe ortodokse, qoftë në veri të trojeve shqiptare qoftë në trojet e mesme, e qoftë në jug.

Autor: Piro Prifti

I

Kështu, nën presionin turk, i cili zbatoi strategjinë e posaçme anti-arbëresho-epirote, në fund të shekullit XVII- fillim shekullit XVIII, ndodhi dhe ndarja tragjike shpirtërore e fetare e popullsisë që fliste shqip me të gjitha pasojat që ndihen e dhe sot për shkak të dyzimit fetar dhe tradicional. Pra, problem i bashkimit të trojeve shqiptare dhe në përgjithësi i popullit shqiptar nuk është aq i lehtë, por në radhë të parë kërkon disa parakushte dhe zbardhje e së vërtetës sado e rëndë apo e lehtë të duket.

Ky fakt mund të shpjegohet edhe me frazën e Faik Konicës që tregonte: “Kur nisa luftën për çlirimin e Shqipërisë njëzet e pesë vjet më parë, kujtoja si shumë i ri që isha se problem ish vetëm një problem kombësie, d.m.th. se po të arrinte të zgjohej plotësisht ndjenja e kombësisë në zemër të shqiptarëve, themelimi i një Shqipërie të lirë, ish një punë e mbaruar posa të vinte rasti. Kur mu poq mendja më tepër, që pesëmbëdhjetë vjet e tëhu, kuptova se problem i Shqipërisë më tepër se kombëtar ish një problem moral. Në fjalë të tjera ky popull që të shpëtojë, ka nevojë më parë se çdo gjë tjetër, t`i stërvitet e t`i lartësohet karakteri, t`i zbutet e t`i spastrohet zemra”. Shumëkush që kërkojnë me patos e mllef kthimin e të kaluarës të “Jasha Padishah”, e kërkojnë bashkimin e trojeve shqiptare sikur ajo të ishte thjesht një copë kristali e thyer që mund të ngjitet lehtësisht.

Asnjëherë nuk mund të ndodhë ky fenomen nëpërmjet ngritjes artificiale të nacionalizmit, apo nëpërmjet sheriatit qe të kujton Kahrarnamenë e Lidhjes së Prizrenit e cila çoi përfundimisht në ndarjen e trojeve shqiptare ndërmjet fqinjëve. Nuk duhet harruar që në këtë ndarje të trojeve, pas 1878 morën pjesë dhe shqiptarët jomyslimanë, pra të krishterët që kishin gjetur strehë dhe mbështetje tek kishat përkatëse sllave, siç ishin shqiptarët ortodoksë të trojeve shqiptare të veriut ose shkiet, dhe shqiptarët ortodoksë të trojeve të jugut ose arvanitasit. Arsyeja? Arsyeja sipas tyre qëndronte se Arbëria dhe Epiri tashmë nuk mund të bëhen shtet më vehte, sepse janë të pushtuar nga turqit dhe se shqiptarët e fesë islame nuk janë shqiptarë! Këtu kanë ndikuar dhe kishat përkatëse, koha e gjatë nën pushtim, mundësia e artë e fituar pas humbjes së Turqisë më 1878 nga rusët.

Po përse ndodhi kjo ndarje kaq e fortë ndërmjet shqiptarëve e të dy feve kryesore, sepse të dy komunitetet ishin të sunduara nga turqit osmanlinj? Historia e është e dhimbshme dhe nëse duhet zbuluar e vërteta ajo nuk duhet të na kushtëzojë për të ardhmen e popullatës shqiptare dhe të trojeve shqiptare, por thjesht për të gjetur zgjidhjen më të mirë të mundshme në këtë realitet të ri ballkanik dhe Evropian, sigurisht nëpërmjet integrimit. Me tre rreshta (që në fakt kërkojnë qindra faqe shpjegime), problemet kryesore në trojet shqiptare dhe popullatën shqiptare të cilat kanë shkaktuar ndarjen jo vetëm të trojeve shqiptare, por një ndikim edhe të popullatës shqiptare qoftë ajo myslimane ashtu dhe ajo e krishterë, qëndron kështu:
– Pushtimi turk dëmtoi formimin e një shteti shqiptar të mirëfilltë i cili nëse historia do të ishte ndryshe nuk do të quhej Shqipëri, por Arbëri dhe Epir, sepse në radhë të parë dëmtoi binomin Fe+ Atdhe= Shtet, duke dëmtuar fenë. Disa mund të thonë se… po para pushtimit turk gjasat ishin për të formuar një shtet Arbëror të fortë që do të dominonte në Ballkan.

– Arsyet se përse sundimi turk pati pasoja më të rënda në trojet shqiptare se sa në trojet e tjera ballkanike janë: kokëfortësia e krerëve shqiptare (arbërorë dhe epirotë) për të mos u nënshtruar; Resurse njerëzore dhe ekonomike me të pakta se Perandoria turke, ndihma evropianë e vogël

– Arsyet se përse turqit shkatërruan totalisht principatat arbërore, trojet, kështjellat, dhe dëbuan njerëzit ishin: pengesa e ashpër dhe e armatosur me armë, që i bënë shqiptarët kundër përhapjes së islamit, mos pranimi i vasalitetit për një kohë të gjatë, nxitja perëndimore

– Arsyet se përse turqit morën shumë shqiptarë të atëhershëm dhe i vunë në poste ekzekutive dhe ushtarake, ishte se raca arbërore dhe epirote një racë e lashtë, e bukur, trime, dhe e zgjuar, përbënte në fakt edhe strategjinë turke: pushto dhe lufto me komandantë dhe ushtarë jeniçerë (jo turq, por pengje të konvertuar),

– Argumenti se përse popullata shqiptare nuk u asimilua tërësisht me gjithë presionin e dhunën ishte: survivanca e popullatës nëpërmjet emigrimit (për të mos u dorëzuar dhe u konvertuar – ikën të pasurit e të mesmit), +nëpërmjet konvertimit në islam (për favore dhe pushtet, e kështu edhe një survivancë me efekte negative), +nëpërmjet ruajtjes së fesë duke kërkuar mbështetje tek Kishat Ortodokse që kishin lejen e Turqisë, por që shkaktoi humbjen e gjuhës, ose tek Kisha Katolike e cila gjithashtu pati të njëjtin efekt tek popullata që kërkoi strehim e mbështetje.

– Strategjia turke e islamizimit për trojet dhe popullatën shqiptare që nuk emigroi mund të paraqitet nëpërmjet gjashtë taktikave: vrasje për ata që nuk kthehen, pengje për ata që janë të lëkundur, taksa të rënda për komunitetin jo-islam, prishje e kështjellave, largim i banorëve dhe ndërtim i fshatrave e qyteteve në vende pa mbrojtje, dhe prurje popullate tjetër për të populluar fushat e kodrinat e trojeve shqiptare të braktisura, kryesisht nga Anadolli, Persia, Abkazia, dhënia e shpërblimeve dhe posteve ushtarako-administrative për të konvertuarit.

– Hakmarrja turke – osmanlie – ra shumë rëndë mbi shqiptarët dhe trojet e tyre pikërisht për tu hakmarrë ndaj shqiptarëve kokëforte të krishterë sepse vete sulltan Mehmeti II ( ai që pushtoi Konstandinopojën më 1453) tha për shqiptarët (Arbër-epirotët e atëhershëm ): “Nuk do lë gur mbi gur në Arbëri”. Dhe ashtu bëri, shkatërroi të gjitha kalatë. Madje dhe varrin e Gjergj Kastriotit-Skënderbeu e prishi, e dëmtoi, duke ja marrë edhe kockat “për hajmali”.

II

Në shkrimin tim të disa ditëve më parë “ Shkijet dhe shkipëtarët – ose Zanafilla e fjalës shqip dhe Shqipëri”, problemi se ku u zhdukën shqiptarët ortodoksë (dhe më pak ata katolikë) ishte një problem edhe “tabu” edhe pak misterioz, sepse në fakt ka patur të bëjë edhe me kalimin në një etapë të re të gjuhës së folur shqipe e sigurisht edhe në ndërrimin emrave dhe emërtimeve për shkak të dyzimit religjioz dhe prishjes së shtetit shqiptar për gati 500 vite. Shqiptarët në kufi me sllavet nuk emigruan, por zgjodhën një alternative tjetër të pathënë më parë nga historianët tanë: u afruan pas Kishës sllave ortodokse, sepse ajo kishte imunitet. Kjo i shpëtoi ata nga reprezaljet. E këtu fillon transformimi. Nga arbër në shqiptarë. Arbërit ortodoksë të mbrojtur nga Kisha sllave – i quajtën arbërit e konvertuar myslimanë si Shqep-tarë, kurse arbërit orthodokse i quajtën si Shqije-Shqja-nga shizma (që do të thotë shkep, ndaj).

Fjala shqiptar u ngeli arbërve dhe epirotëve te konvertuar në myslimanë; arbërit ortodoksë që u bashkuan nga halli me sllavët u quajtën shkije; epirotët ortodoksë u quajtën arvanitas; ortodoksët që flisnin shqip në trojet shqiptare u quajtën shqiptare kaurrë. Sipas F.Xharra: “Viti 1637 për Gjakovën sipas misionarit fra Bonaventura da Palacula, nga 500 shtëpitë e kësaj kasabaje vetëm 20 ishin katolike të tjerat ‘ il resto tutti Turche et Scismatici’ ( të tjerët shqiptarë myslimanë dhe shqiptarë shkije )”. Dhe mandej vazhdon: ”Per andare dalla parte del Settentrione sopra Jacova incominciano li Scismatici” -duke u ngjitur nga Gjakova në Deçan, në veriun e Gjakovës nëpër fshatra të gjithë fshatarët “shkizmatik”.

Në marsin e vitit 1683 dëshmitë e fra Kerubinit e japin pamjen demografike-statistike të rrethit të Gjakovës si “që nga Gjakova e deri në Deçan ishin të gjithë shkizmatik dhe Manastiri i Deçanit”. Pra frati Kerubini që nga Gjakova në Deçan i hasi “fshatrat shkizmatik” (“molte ville di Scismatici”)

Shembull i pranisë të shqiptarëve ortodoksë është edhe ky, ku për Hasin (ndër bjeshkët e Pashtrikut, në luginë e Lumit Drin, në jug të Gjakovës), shkruhet (1837): i tërë rajoni është i banuar me serbë të albanizuar dhe me Shqiptarë (.tout le districkt habite par des Serbes allbanises et des Albanais). Për kazatë e Pejës dhe të Gjakovës, deri në luftën e Krimesë, sipas Myllerit dhe Bues, konstatohej se në rrethinat e këtyre qyteteve ka mbizotërua element i krishterë ortodoks (shkijet f.xh.) e më pak shqiptarë katolikë, latinë.

Ndarja shpirtërore krahas atyre të trojeve në sanxhaqe ndodhi nën presionin osman i cili nga njëra anë bëri gjithçka për të mbajtur të pushtuar Ballkanin ku popullata më rebele ishte ajo e arbërve dhe epirotëve. Kjo ndarje shpirtërore-fetare ndodhi kur u krijua një komunitet i madh arbrish të islamizuar të cilët së bashku me grupe të ardhur nga Anadolli ishin të përhapur së bashku me shqiptarët e krishterë ortodoksë kryesisht, por dhe ata katolikë në veri, në qendër dhe jug të trojeve shqiptare. Shumica e tyre ishin të privilegjuar dhe drejtonin administratën dhe ushtrinë, por flisnin gjuhën arbërisht.

Popullata e krishterë në veri të vendit ashtu në jug e ndikuar, e nënshtruar, e keqtrajtuar nga pushtuesi, u armiqësua edhe me popullatën e islamizuar aq sa duke e ndjerë veten e pambrojtur ose u larguan fare në Itali të veriut – Venedik – ose në Jug – në Kalabri. Tjetra kërkoi strehim dhe ngushëllim tek Kisha sllave dhe greke për shkak të reprezaljeve, duke mbijetuar, por duke sakrifikuar gjuhën me kalimin e kohës për shkak gjithashtu të presionit edhe të strehuesve (pas 1878). Ndarja filloi nga armiqësimi për shkak të humbjes së trojeve, rrezikut të humbjes së fesë. Ata u quajtën nga arbrit (rabanët) e islamizuar si shkie apo shqa që tradhtuan trojet dhe gjuhën, kurse shqiet apo shqatë i quajtën arbrit e islamizuar si shqeptarë (qe janë larguar nga feja).

Kështu u krijuan pas vitit 1703 shqiptarët që flisnin shqip, por që ishin me besim islamik, dhe u quajtën kështu në gjithë trojet dhe gjuha nga arbërisht në shqip, në jug, arbrit e krishterë quheshin arvanitas, ashtu si dhe vëllezërit e tyre e tyre arbëreshë në Itali. Kurse, ndodhi që shqiptarët e krishterë ortodoksë që zbritën me kalimin e viteve pas 1878 u quajtën shqiptarë, njëlloj si vëllezërit e tyre myslimanë.

Pavarësisht nga urdhrat zyrtarë që shqiptarët myslimanë të quheshin turq. si brenda ashtu dhe jashtë vendit, në fakt si pasojë e dhunës dhe presionit, shqiptarët e krishterë ortodoksë të jugut quheshin grekë dhe shqiptarët ortodoksë në veri që i u bashkuan kishës sllave u quajtën shqa, shqie. Kështu vazhdoi të mbijetojë gjuha e folur shqipe që nga lashtësia e deri në ditët e sotme, por në grupe dhe popullata njerëzish me fe të ndryshme, përplasja midis të cilave nxitej nga pushtuesi turk – që në fakt shkatërroi kulturën e këtij populli të lashtë.

Lufta për liri nxori në dritë më 28 nëntor 1912 një shtet të cunguar dhe plot probleme me veten, pra Shqipëria dukej si një i sëmurë që a jetuar në një spital psikiatrik, që doli në një realiteti të ri pa mundur të orientohet dhe pa e kuptuar se kush është.

III

Ç`mund të bëjmë për popullatën me origjinë shqiptare ortodokse që jeton edhe ajo në trojet e veta, por nën shtete të tjerë fqinjë? Popullata me origjinë shqiptare ose shkjajtë e veriut që jetojnë si serbë, si malazezë, dhe si maqedonas nën kushtet e reja të demokracisë, integrimit dhe të globalizmit, kanë mundësinë të vendosin vetë se nga duhet të rrinë, por të paktën të mos përfshihen në radikalizmin ortodoks sllav, por të përpiqen të rigjejnë rrënjët e tyre. E njëjta gjë mund të thuhet dhe për arvanitasit. Ata për shkak të kushteve, e bënë zgjedhjen e tyre para 280 viteve, por sidoqoftë, e kanë ruajtur gjuhën qoftë dhe pjesërisht. Duhet qe shqiptaret ortodokse te Maqedonisë (thuhet të jenë 300 mijë), por edhe ne Serbi (?) të emancipohen. Për tu emancipuar duhen mbështetur.

Krahas tolerancës fetare ose siç mund të quhet më mirë “indiferenca fetare” (sipas A. Klosit) e cila zgjidh vetëm përkohësisht mbijetesën midis komuniteteve, ateizmi komunist krijoi iluzionin e bashkëjetesës (bratsvo-jedinstvo), por tashmë ateizmi është një rrezik serioz për shqiptarët në një të ardhme jo të largët, sepse ateizmi shkakton degjenerim moral dhe konsumizëm gjë që për një vend të vogël si ne, ashtu si dhe globalizmi perëndimor, do të dëmtojë rëndë identitetin tonë. Sigurisht e dëmshme është edhe gjendja e post-komunizmit së bashku me aspektet e saj negative; papunësi, varfëri, radikalizëm, nacionalizëm. Sot, ndarja e heshtur shpirtërore, luftërat politike, strategjitë e ndryshme për të përparuar, mendoj se vijnë nga dyzimi dhe preferencat tradicionale fetare .

Mendoj se është problem feja, qe pengon në bashkimin spiritual dhe real të shqiptarëve: secili komunitet kërkon historinë e vet, heronjtë e vet. Le ta bëjnë këtë përplasje, prandaj ne jemi inferiorë ndaj fqinjëve, sepse grindemi me njëri tjetri dhe shajmë heronjtë tanë apo të njëri-tjetrit. Mbështetja duhet të vije nga shqiptaret myslimane të Kosovës dhe Maqedonisë, si dhe nga shteti shqiptar me atë kosovar, dhe së treti mbështetja duhet të vijë edhe nga jashtë. Pengesat: paragjykimet fetare midis shqiptarëve e kane asgjësuar deri tani njohjen e tyre dhe mbështetjen sepse është pikërisht ky problem që ka ndare dhe krijuar emërtimin shkie dhe shkiptare. Kjo ka qenë ura ndarëse: shqiptarët myslimanë u quajtën nga shkiet shqiptarë (shkije – shkizma ose shkep, shkepem). Pra problemi religjioz ishte kryesori që dobësoi dhe copëtoi Shqipërinë.

Pengesa tjetër janë vonesa e integrimit në BE. Del pyetja tjetër përse shqiptaret ortodoksë njëlloj si arvanitasit, e patën më të lehtë të ruajnë fenë duke i u bashkangjitur kishave sllave dhe greke, se sa të bashkëpunojë me shqiptarët myslimanë apo në rast të kundërt edhe te emigronin? Doni të vërtetën? Ka vetëm një përgjigje: Shqiptarët myslimanë, si më të privilegjuar në Perandorinë Osmane në këto toka u sollën shumë keq me shkiet dhe arvanitasit. Kështu e panë të pamundur të bashkëpunojnë. Kjo ishte ndarja. Ne lavdërojmë (Shqipëria dhe Kosova) dy gjëra: Lidhjen e Prizrenit dhe Ali Pashë Tepelenën. Te dyja, pavarësisht interpretimeve zyrtare, Lidhja e Prizrenit me Kahrarnamenë e saj sanksionoi pushtimin turk, sepse nuk parashikoi as një kryeqytet shqiptar, as një shtet shqiptar, as një gjuhë shqipe. Atëherë? Përse qenka Lidhja e shqiptarëve? Lidhja e shqiptarëve dhe bejlerëve pro-turq? Ky ishte dhe shkaku që askush nuk na përkrahu. Së dyti, Ali Pashë Tepelena: a është hero ky njeri apo nje kriminel që shkatërroi gjithë Toskërinë dhe Epirin, duke bërë ndarjen përfundimtare të të krishterëve shqiptarë (që në jug u quajtën ose “grekë” ose arvanitas) me myslimanët shqiptare. Kjo shkaktoi atë që arvanitasit u bashkuan me grekët (romanoi) dhe me ndihmën e anglo-rusëve çliruan tokat arbërore dhe jo-arbërore te jugut, por në fund të fundit pranuan të jetojnë nën një shtet që foli greqisht.

E njëjta gjë ndodhi dhe me sllavët: Me sllavët e veriut dhe të jugut, ata i pranuan shkiet -arbër (pra siç i quajmë sot arbrit ortodoksë për shkak të shizmës apo të “shkepjes” me vëllezërit e tyre myslimane), që të futen në ombrellën e tyre për t’i mbrojtur, por dhe për të përfituar nga ata. Për Kosovën dhe Maqedoninë do të duhet kohë, mendoj për një shtet laik në Kosovë, sepse popullata nuk është e arsimuar mirë dhe është plot paragjykime religjioze. Duhet kaluar kjo fazë e cila po zgjatet nga ekzagjerimi i kultit fetar (nga individë të pushtetshëm) deri në ekstrem duke bërë të kundërtën e asaj që kërkon Perëndimi. Për këtë arsye duhet një strategji e re integruese në përputhje me porositë e BE dhe të SHBA, në të cilën faktorët dhe aktorët e sotëm shqiptarë duhet të bashkëpunojnë në radhë të parë të;

– Integrohen në BE sa më parë e pastaj, dhe njëkohësisht:

– Krijojnë kushte gjithëpërfshirëse për të njehsuar gjithçka jo të rregullt: arsimi dhe arsimimi me detyrim deri në shkollë të lartë, njehsim të administratës, ruajtjen dhe forcimin e gjuhës zyrtare duke e pasuruar me marrëveshje me gjëra të reja dialektore,

– Ri-përtëritjen e një Akademie të vetme për të gjitha trojet shqiptare për Historinë dhe Gjuhën shqipe,

– Kontakte të ngushta, dhe krijimin e kushteve për njohjen, afrimin, dhe bashkëpunimin me shqiptarët e integruar me sllavët dhe kishën e tyre (shkiet), shqiptarët e Greqisë (arvanitasit), kontakte dhe afrim e bashkëpunim me shqiptarët e Turqisë e kudo që janë, me qëllim njohjen dhe historinë e vërtetë të tyre.

– Largimin e trysnive të paragjykimeve fetare mbi popullatën, e cila do të bëhet nëpërmjet arsimimit të detyrueshëm, edukimi fetar bazë nuk duhet të bëhet deri sa të mbarojë adoleshenca, pra të bëhet në shkollë të mesme ose në të lartë.

Për fat të keq kjo është e vërteta, se atyre u vjen keq apo dhe turp të quhen shqiptare, por pranojnë më mirë të quhen shkja ose serbë apo grekë, duke patur parasysh të kaluarën e hidhur kur, turqit osmanllinj dhe arbrit e konvertuar në islam përfituan nga rasti për tu bërë pronarë, administratorë, komandantë nën atë rregjim, duke shtypur si arbërit e konvertuar në islam port ë varfër ashtu dhe të krishterët arbër dhe eprotë duke u a marrë dhe tokat. Emri shqiptar u identifikua pjesërisht me arbrin dhe epirotin e islamizuar. Megjithatë fjala ship mbeti fjalë e përdorur nga të gjitha aktorët. Gjendja ndryshoi pas 1878, dhe armiqësia u rëndua edhe më shumë sepse po këta shqipfolës krijuan shtetin grek, shtetin serb, kurse pas shek të XX u krijua Shqipëria e cunguar, dhe në shek e XXI, u krijua Kosova.Sot është koha për të njohur veten me ndihmën e integrimit. Kjo është një rrugë e mudimshme por që do të na nxjerrë aty ku duhet: prosperiteti i trojeve shqiptare, integrim dhe bashkëpunim të ngushtë me forcat progresiste, respekti i fqinjëve ndaj nesh.

 
Displaying 4 Comments
Have Your Say
 1. Krenar Plisi thotë:

  Korrigjim,

  I kerkoj ndjese lexuesit per nje leshim te pervjedhur dhe i paqellimte qe nuk prish idene ose edhe kuptimin semantik, por per hir te korrektesise mbaj pergjegjesi dhe deshiroj te mos dezionformohet lexuesi.

  Ne vend qe te them ‘I Madhuerueshmi’ (Sultan Sulejmani) kam thene ‘Pushtuesi,’ kur dihet se i pari eshte pasardhes i mevonshem dhe zgjerues i pushtetit otoman jo vetem ne Ballkan por edhe ne Lindjen e Mesme. Ai vret te birin Mustafen dhe kerkon qe te vritet edhe i nipi qe te mos lindte deshira per hakmarrje ose kunder gjyshit sulltan ose kunder padrejtesise se pushtetmarrjes nga xhaxhallaret e tij me prejardhje te nje nene tjeter ose ‘gruas’ me te dashur te sulltanit, Rokselana. Ai i nxitur nga kjo dashuri vret edhe mikun e tij me te dashur dhe njekohesisht keshilltarin dhe besnikun me te afert Ibraimin. Sulltanet dinake shpiken nje metode qe do te siguronte pushtetzgjatjen e tyre sepse nuk martoheshin me gra legjitime sipas sheriatit por lidnin femije me konkubinat e tyre dhe femijet e padeshiruar e kishin fare lehte t’i eliminonin sepse nenat e tyre nuk kishin asnje mbrojtje familjare, deri diku keto femra perdoreshin sikur jeniceret vetem per sherbim ne harem dhe per shumim, e te mos flasim me per eunuket e tredhur qe duhej t’i ruanin keto hyri te haremit sulltanor.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 2. Krenar Plisi thotë:

  Pershendetje,

  Me mire te hapet kutia se te vritet mendja me hipoteza te rreme. Ndonese njerezimi pandeh se pjesa derrmuese gjykon me arsye ky konstatim vetevetiu kundershton nevojen dhe ekzistencen perbri te dogmave morale, kanuneve dhe kodeve civile duke perfshire edhe rregullat e ndryshme,mirepo nuk do te thote se keto te fundit jane gjithemone te arsyeshme dhe teresisht te sakta ose shkencore sepse mundesia per perjashtim dhe lekundje nga e panjohura gjithemone ndikon mbi rifreskimin e koncepteve te ndryshme.

  Sipas shume studiuesve anglez mbledhja e kontributit tatimor nga ana e pushtuesve musulman ishte ideja kryesore dhe pragmatike per te dhuruar autonomine fetare bashkesive tjera fetare ndonese publikisht reklamohej respekti per pararendesine monoteiste dhe burimin e njejte ibraimik.

  Pra do ishte vete sabotim nese do te behej promovimi i konvertimit te teresishem te te gjithe krishtereve te pushtuar qe ata te konvertoheshin dhe te zbrazej thesari.

  Qarte se otomanet nuk vajten as ne Lindjen e Mesme me llokume ne duar por nenshtruan edhe vellezerit e tyre siriak dhe egjiptian biles i shtypen keq nen mandatit e maniakut te ashtuquajtur Pushtuesit i cili jo vetem qe vrau te birin por edhe nipin qe te mos hakmerrej me vone.

  Toleranca shqiptare fetare nuk eshte gje e re por ajo buron qe nga koha e pushtimit otoman prandaj nje pjese e madhe u konvertua qe te mos pagonte tatimin fetar dhe prandaj te njejtit sot nuk cajne koken shume per fe, me perjashtim te nje pakice te pasigurte qe ngaterron fene politike me adhurimin e Krijuesit dhe mirenjohjen ndaj tij por bejne tifozllek fetar me flamuj me kryq ose me heneza ndonese Evropa dhe Perendimi nuk i ben ndonje presion te drejteperdrejte per perqafimin te krishterimit kur ajo vete shenon renie te madhe nga feja shtepiake.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)
 3. Aleks thotë:

  Jam plotesisht dakort me komentin e z. Kico Prifti dhe desha te shtoj disa gjera persa i perket kesaj teze qe ngre zoteria ne fjale.
  E para emrat pellazg,ariane, ilire, arber dhe se fundmi shqiptar jane shume te lidhur me njeri tjetrin dhe kushdo qe ben nje kerkim te thjeshte do gjeje te perbashket rracen e arte….
  Se dyte dihet boterisht se ishin shqiptaret qe u bene faktor ne te gjthe ballkanin e shekujve 18-19…
  Se treti fatkeqesia jone si komb ishte ndarja kristiane qe ndante te gjithe territoret ilirike ne Katolike pjesa Gege dhe Ortodokse pjesa Toske… Pati perjashtime qe u perfshine ne pjesen ortodokse territore dardane per faktin e thjeshte se shumica e perandoreve te fundit qe krijuan dhe Bizantin ortodoks ishin nga keto vise, por e theksoj qe ishte vetem pjesa lindore e dardanise…
  Se katerti rraca Ilirike dhe ne si pjese e paster e saj mbajme nje sekret shume te madh ne vete dhe per te mbajtur kete katrahure historike te krijuar keto 1500 vitet e fundit duhet zhdukur cdo gjurme e kultures dhe qyteterimit pellazgo-ilir.
  Se pesti emri shqiptar nuk lindi ne trevat e islamizuara por ne malet e papushtueshme te rraces arberore dhe prandaj moren emrin shqipe-te-arta. Vetem shqipja jeton e lire ne malet e saj. Ariane= ari-jane(rraca e arte), Arber= Ari-bere (te bere prej ari) Shqiptar=shqipe te arta. Pellazg= pjella e arte… kurse emri Ilir besoj se ata u shkeputen nga dicka e lashte dhe qe i mbante lidhur me dicka (!!!) dhe u vetequajten te lire.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(7) Nuk Pelqej(3)
 4. Kiço Prifti thotë:

  Pershendes perpjekjen e bere nga autori me ane te ketij shkrimi per gjetjen e arsyes se islmizimit EKSTREM te poullsise shqiptare nga sundimi 500 vjecar turk,si edhe per spiegimin e emrit Shqiperi.Por ashtu si edhe shume e shume shkrime te tjera edhe te autoreve te tjere jo vetem nuk i eshte arritur objektivi qe i eshte vene vetes por duke e kuptuar qe argumentet e paraqitura nuk jane bindese,spekullohet keqas (te cilen uroj te jete vetem per arsye te mos arritjes per dhenien e nje argumentimi bindes,per te mos thene e bere enkas me qellim diskreditimin e shqiptarit dhe te emrit Shqiperi,gjasme me ”ARGUMENTE” shkencore. Per mendimin tim autori ka rene ne kontradikte me vet vehten dhe me te vetmen MERITE qe na njohin sot te huajt ate qe quhet ”TOLERANCE FETARE”. Keshtu argumenti kryesor qe perdor autori na qenkerka lufta fetare qe paska dominuar keta 6-7 shekujt e fundit ne trojet shqipfolese dhe ky na qenka shkaku edhe i shkputjes e fundit nga perandoria osmane e Sqiperise???!!!Por autori nuk jep pergjigje per keto ceshtje themelore : 1.- Pse nga gjithe poujt e pushtuar nga perandoria turke u luftua vetem gjuha shqipe deri sa u arrit qe te ndalohet me ligj dhe burgosej,vritej ose helmohej kushdo qe mundohej te mesonte gjuhen nenes ,gjuhen shqipe???!!!. Cilit popull tjeter ne bote i eshte ndaluar te flase gjuhen amtare???? 2.- Pse nga gjithe popujt e tjere te pushtuar ne gadishullin e Ballkanit u ”ZGJODH” nga Turqia per te perdorur te gjitha menyrat me bindje ose me thike ne gryke per te nderruar fene dhe per tu konvertuar ne myslimane????!!! Pse Shqiperia u mbajt deri ne fund e LIDHUR mbas germadhave te ish perandorise dhe vetem nen presionin e Europes u mundesua shkeputja nga sundimi turk?? (Per koincidence edhe ne ditet e sotme Kosova ishte e vetmja krahine (qe nuk u be kurre Republike) edhe sot ,megjithese ka fituar pamvaresine nuk e lejojne te jete republike me vehte??? Si thoni i nderuar profesor te jene te gjitha rastesi keto gjera???!! 3.-Neqoftese do te ishin te verteta ato qe shkruani ju ne shkrimin e mesiperm,perse atehere sulltan Murati deklaronte qe, citoj:….Neqofte se ndonje dite shqiptaret do te marrin vesh (do te njohin) te kaluaren (HISTORINE) e tyre, atehere ky do te jete fundi i Perandorise Otomane.) 4.- Pse i nderuar Profesor ,bazuar ne botimet e bolleshme qe po ndodhin kohet e fundit ne rrethet shkencore po perhapet ideja e formuluar prej kohesh qe neqofte se do te lejohen te hapen arkivat e vjetra (sidomos ato te Vatikanit, ato Turke, apo te Europes Perendimore) do te dale nevoje emergjente te RISHKRUHET historia e BOTES ????!! 5.-Atehere me te drejte une si amator bej nje pyetje te thjeshte: Çfare te vertetash dine te tjeret per historine tone dhe na e fshehin? Mos kjo na paska qene arsyeja qe historikisht te gjithe kane dashur shperberjen e popullit me te lashte te Europes e ndoshta me gjere,dhe gjithemone kane mbajtur ndaj nesh nje politike percares,duke futur e stimuluar lloj lloj ngaterresash dhe sherresh per te na mbajtur gjithemone te percare dhe duke perhapur idene qe shqiptaret nuk bejne dot shtet dhe nuk mund te veteqeverisen???!!! Mos valle ky mund te jete shkaku qe per shkak te veprimit mbrenda e jashte Shqiperise te forcave te ORGANIZUARA dhe te MIREPAGUARA qe jane ngarkuar vetem te pengojne ecjen e Shqiperise perpara duke futur sherr dhe percarje midis shqiptareve kudo qe ndodhen e kryesisht ne Balkan??. Per gjthe keto pyetje a mund te me jepni nje spiegim te arsyeshem dhe llogjik Zoti Profesor ???.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(16) Nuk Pelqej(1)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...