Published On: 29 Qershor, 2016

E pabesueshme, heroi serb Vuk Karaxhiç ja si i hyjnizonte shqiptarët: Një shqiptar mysliman vret dhjetë turq për një shqiptarë të krishterë

Vuk Stefanë Karaxhiqi, etnolog, shkrimtar, përkthyes dhe diplomat i pavarur serb nga Pashallëku i Beogradit.është një ndër themeluesit e kombit serb në përbërjen e të cilit hynin gjithë besimtarët ortodoks (të zakonit grekë të Ballkanit perëndimorë e që nuk ishin anëtarë të kishës ortodokse të Bukureshtit. Për këtë qëllim ai punoi gjatë tërë jetës së tij. Ndër motot e tij më të njohura është “Kudo ku gjendet edhe një serb i vetëm, aty duhet të zejë vend edhe shteti serb”.

Vuk Karagjiqi për shqiptarët

Vuk Stefan Karaxhiqi në librin e tij “Srbi svi i svuda” për shqiptarë merr vetëm bërthamën e pa prekur ilire, ndërsa pjesët tjera tenton të i fusë në një komb artificial sllavë i cili sipas mendimit të tij duhet të quhej sipas popullit të vjetër “Serb” që ishin më të vjetër se sa vetë sllavët. Si do që të jetë ai shqiptarët i emërton si Arnautë dhe përderisa shprehë pakënaqësinë rreth bashkimit të popujve të Ballkanit perëndimorë, për shqiptarët thotë … Shqiptarët në këtë drejtim janë shembull më i afërt se sa Hungarezët e Gjermanët; Ata (Shqiptarët) janë të ritit perëndimorë (e mund të ketë ndoshta edhe të ati lindorë), por të gjithë thirren shqiptarë, dhe të themi se në mes veti pakë urrehen, mirëpo para të huajve sillen si vëllezër, po si të ishin të një riti, dhe po të ishte një i ritit turk (mysliman) për një shqiptarë do të mbyste dhjetë turq edhe po qe ai shqiptarë i ritit krishterë, sikurse një shqiptar i ritit krishterë që do ti vriste dhjetë italian për një shqiptarë të ririt turk. A. Vuniqi

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Xhafer Leci thotë:

    Është mirë të citohen të gjithë të huajtë, cilët kanë shkruar mirë për shqiptarët, si ky rast ku shkruan Vuk Karaxhiq, se shqiptarët: krishtër e musliman, nderonin dhe mbronin njeni tjetri si komb kundër të hujve, pavarësisht bindjeve të tyre fetare… Dhe, do ishte shumë mirë të përfshiheshin të gjitha ne një libër të veçantë historik, të përkthyer edhe në gjuhë të huaja…

    Përgjigjiuni
    Pelqej(3) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...