Published On: 13 Qershor, 2016

E jashtëzakonshme: Fjalët e para të Iliadës janë shkruar në gjuhën pellazge-shqipe, me alfabet pellazg jo grek

 

Luftulla Peza

Duke studiuar Iliadën dhe Odisenë kemi gjetur se ato fillojnë me  fjalë të gjuhës shqipe:

iliada

Titulli origjinal i Iliadës

 

dhe fjalët e para të këngës

së parë të Iliadës

ILIAS = Ili asht, Ili mbreti dardan i Trojës, që e themeloi qytetin rreth vitit 3500 p.e.s.

 

MENIN AE I DHE = Menin a ja dhe (the)

 

Edhe në poemën  ODISEA  titulli dhe fjalët e para të këngës së parë i përkasin gjuhës pellazge:

ODDYSSEY Titulli i poemës

Ἄνδρα μοι ἔννεπε…    fjalët e para të

këngës së parë

= Odhës, udhës, udhëtar

 

= ANDRA MOI ENEPE = Andër moj më jep

Edhe germat e përdorura në të dyja poemat e Homerit janë germa të abecedarit pellazg, i njohur qysh në kulturën pellazge Vinkë-Turdas (mijëvjeçari 6 p.e.s.) dhe i përhapur më pas në viset e tjera të mesdheut, që e huazuan grekët dhe latinët, për të shkruar gjuhët e tyre. Por më tepër fjalë shqipe në Iliadë ka gjetur studiuesi A. Boçi (2012).
Këto të dhëna të rëndësishme duhet të ishin në themel të gjuhësisë sonë, si dokumenti më i vjetër i shkruar i gjuhës shqipe, por gjuhtarët dhe historianët tanë nuk duan ti pranojnë, duke shkelur të gjitha rregullat shkencore.

Studimet e Krispit u mbështetën nga dijetari shqiptar në Egjypt F. Adamidi (1902), i cili vërteton lidhje të gjuhës shqipe me gjuhën sanskrite, latine dhe greke, të cilat kanë huazuar shumë fjalë nga gjuha shqipe, Thomopoulo (1912), vërteton gjuhën shqipe në mjaft mbishkrime të lashta, S.Konda (1964) zbuloi shumë toponime me origjinë pellazge/shqipe në Greqi, që vërtetojnë vendbanimet pellazge, Z. Majani (1973) vërtetoi se gjuha etruske lidhet me gjuhën pellazge dhe shqipe, e cila është çelsi i zbërthimit të gjuhës etruske, N. Vlora-Falaski (1984) vërtetoi praninë e gjuhës shqipe në mjaft mbishkrime ilire nga Durrësi, Apollonia dhe Mesdheu, G. Katapano (1984) vërtetoi se Thoti, perëndia e mësimit, shkrimit, shkencës, magjisë së egjiptianëve të lashtë, ka qenë shqipfolës (pellazgo/ilir) dhe i ka ndërtuar hieroglifet egjiptiane mbi bazën e gjuhës shqipe, A. Kola (1995) sjell praninë e mjaft fjalëve të gjuhës shqipe në Iliadën e Homerit, P. Zheji (2005) sjell prova të reja të lidhjes së gjuhës së lashtë sanskrite me gjuhën shqipe, L. Peza (2006) vërteton në “shkrimin Linear B” (koha e bronzit) praninë e fjalëve të gjuhës shqipe, kështu ky shkrim i lashtë i diskutuar gjërë, i përket gjuhës pellazge/shqipe dhe jo gjuhës greke, L.Peza & L. Peza (2009) vërtetojnë se fjalët e para të Iliadës janë të gjuhës pellazge/shqipe, emërtimet e 6 kontineteve të botë dhe shumë toponime janë me origjinë pellazge dhe shpjegohen mjaft mirë nga gjuha shqipe, A. Shuke (2008, 2009) vërteton se gjuha shumere është e afërt me gjuhën shqipe, L. Peza & L. Peza (2012) vërtetojnë se shkrimet Vinka-Turdas janë në gjuhën pellazge/shqipe, L.Peza & L.Peza (2014) vërtetojnë se gjuha hitite është shumë e afërt me gjuhën shqipe dhe me prejardhje nga gjuha pellazge etj.
Këto studime me rëndësi të madhe mbi lashëtsinë e gjuhës shqipe në pjesën më të madhe nuk njihen nga gjuhtarët e institucioneve shqiptare të gjuhësisë, prej tyre nuk janë kundërshtuar, por duke shkelur disiplinën shkencore, nuk shfrytëzohen në studimet e tyre.
Kam parë me vemendje të madhe studimin e prof. Rahman Paçarizit “Gjuha Shqipe”. Ky është një studim i rëndomtë, që mund ta bëjë vetëm një nxënës i shkollës 8 vjeçare. Paçarizi aty përsërit çfar kanë thënë Çabej, Bop, Mejer etj., por asnjë të re nuk sjell. “Trualli i formimit i gjuhës shqipe besohet të jetë afërsisht territori në të cilin ajo aktualisht shtrihet, ndoshta me një zhvendosje kah veriu”. Kujt ja shet këto ky studiues, kur të gjithë e dinë se Iliria, Dardania, Maqedonia dhe Epiri, kanë folur gjuhën shqipe dhe kanë pasur një territor shumë herë më të gjerë se sa kanë shqipfolësit sot. Për dokument të parë të gjuhës shqipe ai pranon “Formulën e Pagëzimit të vitit 1462”. Por autori ka mospërputhje të madhe kur shkruan se “gjuha shqipe është pasardhëse e drejtpërdrejtë e ilirishtes së vjetër”, e mijëvjeçarit të fundit p.e.s., kur dokumentin e parë e ka të vitit 1462, d.m.th. të mesjetës?
Shkenca pranon vetëm dokumente, prandaj gjuha shqipe, sipas Paçarizit dhe mësuesve të tij, me dokumentin e parë “Formulën e Pagëzimit” e vitit 1462, del se është gjuhë, që ka lindur gjatë mesjetës dhe kështu nuk mund të ketë asnjë lidhje me gjuhën ilire, të kohës së bronzit.
Z.Majani ka sjell mjaft dokumente në mbishkrime të lashta, që vërtetojnë se gjuha etruske ka përputhje me gjuhën shqipe, ndërsa N. Vlora ka ecur më tej, ajo sjell majft dokumente në mbishkrime ilire nga Durrësi dhe Apollonia, që vërtetojnë se gjuha ilire përputhet me gjuhën shqipe. Asnjë nga këta studiues nuk ka lexuar Pacarizi.
Kështu e kanë katandisur gjuhën shqipe gjuhtarët e instituteve të gjuhësisë dhe të fakulteve filologjike të Prishtinës dhe Tiranës, kur e vërteta është krej ndryshme, sepse gjuha shqipe ka dokumentet e para të shkruara nga gjuha pellazge e Vinkës dhe shumë dokumente ilire, maqedone, thrake, që e çojnë lashtësinë e saj në neolit. Kështu gjuha shqipe është zonjë e parë midis shoqeve të saj, gjuhëve të tjera të botës.
Në seminarin e sivjetëm të Prishtinës paraqita referatin “Afërsia e gjuhës shqipe me gjuhën hitite dhe prejardhja e europianëve ” (bashkautor L. & L.Peza), që nuk u pranua. Gjuha hitite sot vlerësohet si gjuha më e lashtë e familjes Indo-Hitite (Indo-Europiane), prandaj ka rëndësi të madhe teorike dhe praktike. Shkencëtarët mendojnë se ajo dhe të gjitha gjuhët e tjera si motra të familjes e kanë origjinën nga gjuha më e vjetër, e quajturPara-Indo-Hitite. Cila është kjo gjuhë më e vjetër PIH? Për këtë shkencëtarët e ndryshëm të botës po e vrasin mjaft vite mendjen, por nuk po e gjejnë dot. Ata e kanë studiuar gjuhën hitite, nga shkrimet e saj të vjetra kanë gjetur shumë fjalë të shkruara, por duke mos njohur gjuhën shqipe, kuptimin e tyre e kanë dhënë të ndryshëm.

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/fakte-tronditese-greket-e-sotem-jane-arvanitas-dokumentari-qe-e-censuroi-kisha-greke-video-2/

http://www.shqiptari.eu/historiania-greke-greqia-ishte-shqiptare-edhe-sot-gjysma-jane-shqiptar-video/

 
Displaying 7 Comments
Have Your Say
 1. Nusret thotë:

  Historijant dhe shkenctaret tane nuk shkuajn dhe nuk pranojn tezen sepse jan pjella te Enverit dhe Titos sikurse ata qe formuan alfabetin e gjuhes te shqipes te sotme duke ja falur ate te lashtin pellazg te tonin grekeve pederast!!!!

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 2. Tony thotë:

  Fjala “mnin” perdoret dhe sot ne veri.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)
 3. Lexuesi thotë:

  Ne shkence, Lufttulla, muri nuk ndertohet me tulla qe i merr te gateshme nga te tjeret e ju ve pak llac. Aty pershtatet me mire fjala e urte “gur, gur, behet mur”. Gurin duhet ta marresh te paperpunuar, ta perpunosh, ti japesh forme e pastaj ta vesh ne mur ne menyre te tille qe ky te mos rrenohet mga pesha e tij, apo kur mbi te te ecin te tjeret. Keto nuk i keni “zbuluar”  ju, por disa te tjere shume kohe me pare dhe ata i kane thene me mencuri.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(3) Nuk Pelqej(1)
 4. Altin Kocaqi thotë:

  Fjala e pare e Iliades eshte vertete fjala ‘mnin’ qe eshte e njejte me te folmen e veriut …edhe po ashtu dokumentohet te Kanuni i Leke Dukagjinit etj. Sa per vazhdimin Aidhe…LufTulla ja fute me tulle…Aidoni= bilbil, Aidhe = bilbilesha. Mnin thea aidhe tou Piliadis Akilis psalle= Kendo bilbilesh hyjnore(Muza) menin e Akilit te Pileas.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(8) Nuk Pelqej(1)
 5. Qaza thotë:

  Nuk permendet asgje kund ne shkrimin tuaj emri i Gjon Shllakut, ku ne revisten “ars”,shenohen fjalet e tij; “Nuk asht rastesi qe kanga e pare e Iliades hapet me fjale shqipe : siç Homeri shkroi “mëni”, sipas Gjin Shllakut asht vetem mëni. Këndo, hyjnesh, mërin e Akil Paridit”. shkruan ne revisten ars nga Irhan Jubica por edhe dijm qe Gjon Shllaku asht perkthyesi i Iliades bot i II tek sh. b. “Naim Frasheri” Tiarne 1979.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(15) Nuk Pelqej(2)
 6. Rrahim Demiri thotë:

  Z Zotaj, ju jeni studiues i mirë por shumë here po dilni me sa teza të gabuara sikur të përpunuara ( kaverdisura) në kuzhinën greko-sllave. Përndryshe, pellazgët- shqiptarët janë fara e vjetër e njerëzimit prej të cilëve ka buruar qytetërimi evro-amerikan sot. Kjo është lehtë të vërtetohet, vetëm kërkohet guximi i çelikosur për të mohuar atë që kanë afruar “shkencëtarët”e ndikuar nga greko-sllavet. Të përshëndes

  Përgjigjiuni
  Pelqej(10) Nuk Pelqej(1)
 7. Xhafer Leci thotë:

  Gjithmonë kemi qenë më të vonuarit për shkak të përçarjeve në mesvete.Kështu kishim qenë edhe nga parahistoria jonë. Neve kemi lavrue, të tjerët e kanë marr beriqetin…!

  Përgjigjiuni
  Pelqej(15) Nuk Pelqej(1)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...