Published On: 31 Janar, 2016

Dymbëdhjetë pikat e Marrëveshjes së Thaçit…

Marrëveshja e re, apo  kontrata e re  e prezantuar nga Partia Demokratike Shqiptare thuhet se ka për qëllim t’i përkufizojë të drejtat dhe obligimet e ndërsjella të shqiptarëve dhe maqedonasve.

Kjo është oferta e PDSH-së për zgjedhjet e ardhshme parlamentare, e cila konsideron se marrëveshja e Ohrit është vdekur në vitit 2004, njofton agjencia e lajmeve INA.

Ajo përmban 12 pika të cilat duhet të garantojnë:

 1. Zbatimin e plotë dhe në afat të caktuar të pikave të marrëveshjes (kontratës). Në këtë vijë duhet të nxiret një ligj i veçantë ku parashikohen masa ndëshkuese për shkeljet dhe zvarritjet, për të gjitha manipulimet që ndikojnë që një e drejtë të bëhet e pashfrytëzueshme;
 1. Barazinë e plotë dhe përfaqësimin e drejtë të shqiptarëve në sistem, si në shfrytëzimin e begative të sistemit, ashtu edhe në vendimmarrje. Kjo fushë do të kontrollohet me parimin e konsensusit të plotë. Këtu bën pjesë edhe ndarja proporcionale e buxhetit. Nëse kjo ndarje nuk do të ishte e barabratë, të drejtat e ofruara, ashtu si u theksua më lart, do të shndërrohen në oferta të parealizueshme;
 1. Përdorimin zyrtar të gjuhës shqipe pa segregime fyese;
 1. Përfaqësimin e drejtë të kontrolluar;
 1. Marrëveshje që njëri nga tri postet kryesore të shtetit (Presidenti, Kryeministri, ose Kryetari i Parlamentit) t’i takojë përfaqësuesit shqiptar;
 1. Ligjin e ri, për funksionim konsensual të Qeverisë;
 1. Decentralizimin e njëmendtë në vend të dekoncentrimit që krijon iluzionin se mjetet buxhetore janë decentralizuar;
 1. Ndarjen e re teritoriale që merr parasysh aspektin etnik, kulturor, ekonomik, infrastrukturor;
 1. Themelimin e institucioneve në funksion të zhvillimit të vlerave kulturore shqiptare;
 1. Respektimin e përpiktë të konceptit sekular të shtetit;
 1. Deetnizimin e simboleve të shtetit, të himnit, të stemës dhe të simboleve të tjera shtetërore;
 1. Përcaktimin strategjik dhe pa ekuivoke për integrim në NATO dhe UE.(INA)
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...