Published On: 23 Korrik, 2016

Dy platforma private antishkencore me autorë: Koço Danaj (2009) dhe Tahir Veliu (2016)

Kur Akademia fle, marshojnë injorantët me “plaformat kombëtare”!
Barometri diplomatik

Prof.Dr.Mehdi HYSENI
                                                                     (1)

 ***  Gjatë viteve (1990-2016), vërtet, do të duhej të kishim pasur Një Platformë shkencore për Ribashkimin e Shqipërisë Etnike, të hartuar bashkërisht nga Akademia e Shkencave e Shqipërisë dhe nga Akademia e Shkencave dhe e Arteve të Kosovës. Mirëpo,  një  Platformë e tillë gjithëkombëtare ende nuk është shkruar. Në mungesë të saj, tani kanë dalë në sipërfaqe dy platforma private antishkencore me autorë: Koço Danaj (2009) dhe Tahir Veliu (2016).
 
  *** Bota nuk rrezikohet vetëm prej maskarenjve, diletantëve, të këqijve dhe terroristëve, por, edhe prej atyre  që janë indiferentë, tolernatë dhe nuk bëjnë asgjë për luftimin e  këtyre dukurive negative të rrezikshme dhe të dëmshme për shëndetin, për humanizmin, për   mirëqenien, për lirinë, për drejtësinë, për rendin, për demokracinë dhe paqen e gjithë njerëzimit.
 
 *** Kombin shqiptar e shpëtojnë vetëm vlerat e tij emblematike, jo  injorantët, dallkaukët dhe hashotuxharët e djeshëm dhe të sotshëm, që sëmundje kronike e kanë lavdinë, prepotencën, paranë, pasurimin e paligjshëm, mashtrimin  dhe pushtetin  e pakufijshëm. Të gjitha këto “vese” të liga  patologjike  nuk përbëjnë asnjë virtyt të njeriut normal në botë.
                              
Prandaj,  të mos i përqafojmë dhe, të mos ushqehemi me antivlera, që shkatërrojnë   sistemin e vlerave  universale të botës së qytetëruar, demokratike, humane dhe paqësore.
 
Derisa një popull ka ajkën e vet akademike dhe ka shtetin e vet, ai nuk ka asnjë nevojë, që  fatin e tij, ta lërë në “mëshirën” e diletantëve dhe të dallkaukëve të ndryshëm mizantropë dhe miopë, që  “zot”  e  kanë paranë, jo humanizmin, as kombin  e as atdheun,  por vetëm thirren në emër të këtyre vlerave universale.
 
Vetëm Akademia është me kompetencë dhe e autorizuar, të nxjerrë PLATFORMA SHKENCORE për Kombin dhe për Shtetin, JO  injoranca!
 
-Kur Akademia “mrizon”, diletantët shfaqen në pazar, duke shitur  “platforma kombëtare” private sikurse llotaritë në kohë krize dhe lufte, por askush s’fiton prej tyre veç profiterëve të luftës dhe të krizës.  –Ashtu është rasti edhe  me shitjen e “platformave”  të tilla, askush nuk përfiton asgjë prej tyre, veç diletantëve dhe bashibozukëve, që duan t’i mbushin xhepat me ndonjë lek, euro ose dollar. Ky është  objektivi i tyre, Jo ribashkimi i kombit shqiptar mbi 7 milionë.
 
Kjo dukuri është e pranishme vetëm te shqiptarët në Ballkan, sepse asnjë komb dhe, asnjë shtet në botë nuk është bërë me  “platforma” autoriale diletante dhe eklektike, por nga truri dhe nga zemra e kombit dhe e shtetit-AKADEMIA.
 
Kështu diç absurde dhe paradoksale mund të ketë ndodhur vetëm  tek ata popuj, që ende nuk kanë njohuri dhe vetëdije për identitetin e tyre etnik (duke mosditur se i përkasin të njëjtit grup a bashkësi), ende nuk kanë komb, as shtet e as akademi të tyre.
 
Akademitë shkencore shqiptare(Tiranë, Prishtinë), të japin vlerësimin e tyre meritor për dy “plaforma kombëtare” private
 
Është koha e fundit, që të dy akademitë shqiptare (ASHSH dhe ASHAK), t’i “diagnostifikojnë”   “platformat”  private antishkencore, ose një ditë, do të kapitullojnë përpara diletantëve, si shteti përpara anarkisë dhe  puçit!
 
Duke  qenë se hëpërhë, deri tani janë publikuar si tekste dy “platforma” autoriale private  për “ribashkimin kombëtar”, e para: “ Platforma e Shqipërisë natayrale” e autorit Koço Danaj Tiranë, 2009)  dhe e dyta e këtij lloji “Platforma për Shqipëri të Bashkuar”  e Tahir Veliut (2016), është e domosdoshme që Akademia e Shkencave e Shqipërisë (ASHSH) dhe Akademia e Shknecave dhe e Arteve të Kosovës (ASHAK), të  japin vlerësimin e tyre  meritor lidhur me këto dy “produkte” private antishkencore. Ndryshe, nëse, edhe më tej tolerohet dhe heshtet një  fenomen i këtillë  i dëmshëm dhe sfidues  i vlerave akademike shkencore, kombëtare dhe shtetërore, atëherë, akademikët le të  “shkojnë në pushim vjetor”, dhe fatin e tyre dhe të popullit le ta marrin në dorë dhe, le ta  “përpunojnë”  diletantët  sipas interesave të kërkesave të industrisë së tyre të  prodhimit të “plaformave kombëtare”, me qëllim dezinformimi dhe shtrembërimi të çështjes madhore të ribashkimit kombëtar shqiptar.
 
Ndryshe,  do të na ngulfasin “platformat” pirateske të industrisë private! – Do të bëhemi “gazi i botës” dhe objekt debatimi për të keq, sepse askund në botë nuk mund të gjejmë një paradigmë të tillë, që injorantët të  shkruajnë “platforma kombëtare” private antishkencore, kurse akademikët  dhe akademitë e tyre të heshtin sikurse nuk ka ndodhur asgjë e keqe për kombin, për shtetin dhe për shkencën e mirëfilltë.
 
Platformë Kombëtare mund të shkruajë Akademiku Rexhep Qosja,  jo “macja e kuca” që nuk kanë kurrfarë njohurish etike  e as shkencore!
 
Sa më sipër, platformagjintë diletantë për çdo ditë mund të shumëzojnë dhe t’i shesin  “platformat kombëtare” të tyre , por ato janë  pa kurrfarë vlere dhe pa kurrfarë efekti shkencor doktrinar, praktik dhe pragmatik për zgjidhjen e çështjes kombëtare ngase nuk janë me   kompetencë e as të autorizuar për një çështje të tillë , sepse askund në botë individët nuk shkruajnë  “platforma” me autorësi individuale, por ato i shkruajnë akademikët  e specializuar dhe, pas tyre qëndrojnë Akademitë Shkencore  dhe vetë shteti si projektues, financues dhe legalizues  i tyre, jo matrapazët dhe inorantët sui generis.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...