Published On: 17 Qershor, 2016

Dy letra publike të ekspertëve mjekësor, të shpërfillura nga ministri Agani

LEXUES TË NDERUAR!  MOS PËRTONI, LEXONI ME KUJDESË, DY POSTIMET PËR DR. FERID AGANIN, NË VEÇANTI LETRËN TIME PUBLIKE DREJTUAR KËTIJ, NJË VIT PARA SE TË SHPALLET AKTAKUZA PËR TE DHE 60 MJEKË TJERË, LIDHUR ME KRIMET E BËRA NGA ANA E TYRE,  POR TË HESHTURA DERI ME TANI  NGA QEVERIA KRIMINALE E KOSOVËS!

MINISTRIT TE SHËNDETËSISË, DR. FERID AGANI!

LETËR PUBLIKE!

Z. Dr. Agani, kjo  letër publike me përbajtje mjaftë kritike, është e motivuar nga qëndrimi juaj shumë shqetësues  reth përdorimit të mbulesës së fytyrës dhe trupit nëpër shkollat tona, veçanërisht të atyre, të moshave te vogla, e intetpretuar nga ana juaj,  si gjeja, e drejtë elementare njerëzore, çështje kjo e cila nuk ka te bëj fare me profesionin dhe me pozitën tuaj politike .
Është shumë vështirë të justifikohet, përdorimi i shamisë në këtë moshë, e cila në asnjë mënyrë, fetare dhe të tjera, nuk është  mjaft e pjekur për të vetëgjykuar dhe vetëvendosur, aq më tepër,  që ju  si  mjek dhe  studjues i shkencave biologjiko-mjekesore dhe si njeri i politikës nuk guxoni në asnjë mënyrë që percepcionet primitive e të tejkaluara t’ia impononi kësaj moshe. Ndoshta ju nuk jeni të vetëdijshëm për implikimet armiqësore  të kësaj çështje, për të cilën ky popull, edhe në kohën e predikuesve rus, para shumë viteve, kësaj teze me sakrifica të jashtëzakonshme i ka përballuar.
Ju zotri, sot në kohën e varfërisë ekstreme të popullit dhe nivelit shumë të ulët të arsimimit dhe edukimit, duke shfrytëzuar vakumin në funkcionimin jo normal të shtetit dhe të drejtës, propagoni diçka që nuk ka fare lidhje as me jetën as me fenë. Nuk e di, a keni menduar dhe a mendoni ndonjëher se aktiviteti i juaj për kthimin e mbulesës në kokat e femrave shqiptare, pas kaq vjetësh, pa dyshim i ndihmuar e i shpërblyer edhe nga çarqet tjera armiqësore, veçanerisht nëpër institucionet shkollore, të të gjitha niveleve  është një akt shumë i rrezikshëm e perqarës brënda kombit, deri me tani i vëllazëruar, pa marrë parasysh përkatesinë fetare.
Do të ishte shumë më mirë, bile edhe e obligueshme, që ju si ministër, nëse veç keni vendosur të merreni edhe me qështje teologjike, të flisni me shumë për higjenen përsonale, fizike dhe mentale, për të cilat besimtarët tanë, veçanerisht nëper vendet me nivel të pamjaftueshëm të kulturës fetare, arsimimit  dhe edukimit,  kanë shume nevojë. Te flisni gjithashtu per çështjen e perdorimit të domosdoshem të ujit te nxehtë dhe sapunit pas çdo tahreti, mbi rëndësinë higjenike te synetisë dhe shumë e shumë gjërave të tjera, të rëndësishme për jetën, aty ku shkencat e natyrës dhe të teologjisë bashkohen njëra me tjetrën.
Për këto dhe shumë arsyera tjera, por mbi të gjitha, për gjendjen e mjerueshme, edhe të inkriminuar në shëndetësi, me disa, prej shumë çështjeve tjera, të patrajtuara në vijim, është mirë q ju, tani e tutje, nëse ende do të jeni pjesë e pazareve ndërpartiake, e jo nga vota e popullit, të mos merreni më, me aktivitete armiqësore për kombin, por t’i kthehëni punës suj parësore.
Ditë më parë, në një prononcim tuajin parazgjedhor, deklaruat se ne, në Kosovë e kemi shërbimin shëndetësor më të mirin, jo vetëm në Ballkan  por edhe në Europë !!!. Ishte kjo një deklaratë, vërtetë shumë fyese dhe e turpshme, sikur ky popull, sipas jush nuk hanë buk por bar. Si shembull për këtë prononcim,  e quajtët sukses fillimin e punës së kardiokirurgjisë dhe radioterapisë, shërbime këto, të cilat, jo që s’janë merite e juaj,  por janë aq defektuale, në mjete dhe kuadër, sa edhe nuk meritojnë të përmenden fare.
Në spitalet tona, të mos them klinika, sepse këtë titull,  ka vite që e kanë humbur, mungojnë gjërat më elementare, duke filluar nga WC-et, higjena personale dhe kolektive, bile jo vetëm e pacientëve por edhe e gjithë stafit mjekësor, uniforma e të cilve, nga forma dhe ndytësia është identike me atë, te  punetorve higjenëmbajtës.
Ne spitalet tuaja ” më të mirat në rajon ” me vite të tëra mungojne krevatët, dyshektë, mbulesat, uji higjenik dhe ushqimi dietik. Mungon terapia, aparatura moderne diagnostike dhe terapeutike, mirësjellja elementare njerezore e kuadrit shërbyes, villneti për punë, menagjimi i mirëfilltë, edukimi, arsimimi dhe  përfeksionimi përmanent i kuadrit profesional.
Në kohën e administrimit tuaj, vazhdoi dhe po vazhdon më të madhe derdhja e  bugjetit, edhe kështu shumë te varfur, nëpër spitalet private, me kuadër dhe veprimtari të dyshimtë, të cilat,  ju vet i licencuat, e të cilat,  nuk i kontrollon kush fare, gjithçka,  sipas deklarimeve  tuaja të mëparshme, në emër, gjëja të “çasjes me serioze” ndaj shëndetit të të sëmuarëve,  duke harruar se, në këto spitale janë po ata mjek, të cilët punojnë edhe në spitalet publike, bile shumë prej tyre,  pa fare  pervojë,  ose penzioner,  tepër të moshuar. I vetmi ndryshim është çmimi enorm, i pa përballueshëm për pacientët, për të njejtat shërbime,  bile shumë prej tyre pa indikacione ose me kontraindikacione.
Ju z. Minister Agani, gjatë menagjimit tuaj të Ministrisë së Shëndetësisë, qëllimisht apo nga mosdia, asnjëherë nuk
përmendët Shërbimin statistikor për  përpunimin e të dhënave mbi qarkullimin  e sëmurjeve të ndryshme, metodologjinë diagnostike dhe terapeutike, si  dhe shkallën e shërueshmërisë së tyre, pa të cilin,  jo vetëm që nuk ka  mundësi  të vlerësohet suksesi, me të cilin ju dhe shokët tuaj rrejshëm krenoheni, por edhe as të ndërmerren masat e nevojshme për përmirësimin dhe avansimin e tyre.
Jam shumë i sigurt,  se ju fare nuk keni iden mbi rëndësinë dhe domosdoshmërinë e sherbimit të Anatomisë patologjike, shërbim ky,  i cili, mungon në të gjitha qendrat spitalore, publike dhe private, përveç QKU-re, pa të cilin, këto spitale edhe nuk guxojnë të funksionojnë fare, meqë,  përveç tjerash, pa diagnozë mikroskopike, për asnjë sëmurje, nuk ka as diagnozë definitive, as edhe mundësi regjistrimi, si entitet i veçantë patologjik, statistikor dhe epidemiologjik.
Jam gjithashtu fare i sigurt,  se ju,  edhe për rëndësinë klinike, diagnostike, terapeutike, prognostike, shkencore, arsimore dhe edukative qe ka Autopsia (Hapja e kufomës), nuk jeni fare të vetëdijshëm, shërbim ky,  i cili,  edhe në librat fetare nuk eshte i ndaluar, të mos them,  se  është, edhe  shumë i preferuar.
Në këtë vend z. Ministër,  dua të ju përkujtoj,  se ju heshtni në vazhdimësi,  përkundër ankesave te numërta,  lidhur me shërbimet diagnosike, të cilat, duke filluar nga ato  patologjike (citologji, biopsi ), mikrobiologjike, radiodiagnostike, biokimike dhe hematologjike, jane bërë thjeshtë objekt tregëtie, në atë masë keqpërdorimi, nga ana e lloj- lloj motrave medicionale, teknik mjekësor, shofer dhe mjek, sa që,  pa përqindjen  e koordinuar mes tyre dhe mjekëve te ketyre fushave,  me ose pa indikacione, nuk do funksiononin fare. Në të gjitha  këto shërbime, përherë mungojnë mjetet  e shpenzimit ditor,  duke u vjedhur e fshehur për t’u shfrytëzuar nëpër shërbimet  private homologe.
Ju gjithashtu heshtni në vazhdimësi ndaj pazareve të ndyra me shëndetin  e të sëmuarve  mes spitaleve private me emra te rrem: Turk, Amerikan, Gjerman, Internacional etj.  dhe disa punëtorëve shëndetësor nga spitalet publike, siç ka ndodhur dhe po ndodhë edhe më tutje. Të gjitha këto spitale z. Minister janë licencuar nga ana juaj,  pa shërbimin e Transfuzionit, Mikrobiologjisë, Anatomisë patologjike dhe pa Murgun, shërbime këto,  pa të cilat, asnjë shtëpi spitalore nuk guxon të veproj, andaj edhe është një shkelje e rëndë, te mos them edhe kriminale e ligjmërisë në shëndetësi.
Në Kosovë momentalisht veprojnë një numër i madhë individësh,  të cilët publikisht,  merren me mashtrime dhe trajtime të paverifikuara,  me pasoja të jashtëzakonshme për shëndetin, për të cilat, ju asnjëherë nuk jeni prononcuar.
Në vazhdim z. Ministër, se çka ka ndodhur me shërbimin farmaceutik, ç’far barnash, me ç’far përmbajtje dhe me ç’far supstancash aktive prodhohen ato në Turqi, Serbi, Kroaci, Sloveni dhe ne Kosovë etj., askush nuk e di, sepse laboratori për këto egzaminime, qëllimisht u shkatrrue nën pikat e ujit,  për të maskuar të vërtetën dhe për të vazhduar tregtin me barna të pavlerë, apo edhe të rrezikshme për shendetin.
Dhe ne fund z. Ministër, çka duhet të ndodhë tjetër,  që ju të jepni dorëheqje, kur e ashtuquajtura Qender Klinike Univerzitare, në kohën e tanishme, është shndërruar në Shtëpi korrektuese, rekreative, te  mos them edhe publike, për te burgosur politik dhe adhurues të tyre, e ju heshtni, vetëm heshtni, nga frika, lakmia për pushtet apo qëllimisht dhe me vetëdije, për ta komprimituar skajshmërisht, jo vetem shëndetesinë, por edhe gjithë Kosovën dhe  popullin e saj.
Nese ju zotri,  bashkë me disa te tjerë,  të pushtetit dhe politikës të këtij vendi e të kesaj toke,  nuk e ndjeni vetën si shqipëtar, do të ishte shumë e ndershme të deklaroheni dhe të na lironi nga  marrëzirat, pa marr parasyshe se kend e keni  predikues dhe bashkëveprues.
Lexues te nderuar, ju njoftoj se nga Ministri Agani disa herë kam kërkuar  takim për të biseduar rreth formimit vullnetar të Shërbimit të Patologjisë, arsimimit dhe edukimit te kuadrit të lartë e të mesëm, në Qendrën spitalore të Gjilanit, si vendas i kësaj ane, por deri më tani, asnjëherë, nuk kam marrë përgjigjje pozitive !. Në cilësinë e patologut me përvojë, Ministrin e shëndetësisë, Shërbimin inspektues të tij dhe Policinë e krimit, e kam njoftuar përsonalisht, edhe me shkrim për disa veprime  kriminale në shëndetësi, por askush, asnjëherë, për asgjë, nuk më është pergjigjur.
Ne anën tjetër, Ministri i shëndetësisë gjenë kohë dhe deshirë, jo vetëm të kontaktoj por edhe të kontraktoj me mjekë nga Turqia dhe shtete tjera të botës, me shkollim të paverifikuar, bile mes tyre, ndoshta edhe me ndalesë të ushtrimit të profesionit të mjekut në vendet e origjinës!.

Lexues të nderuar!

Me peërgjegjësi profesionale, si patolog me pervojë shumëvjeçare, ju njoftoj se nëpër gjitha qendrat spitalore të Kosovës, përmes procedurave diagnostike, bëhët tregeti me shëndetin tuaj, në mënyrën që, mjekët e klinikave, në veçanti: kirurg, gjinekolog, otorinolaringolog dhe endoskopistë,  për perfitime personale i kushtëzojnë mjekët e laboratoreve: patologjike, biokimike, hematologjike, radiologjike, ultrasonografike, endoskopike dhe te tjera, që për bashkëpunim t’u jepet përqindja deri në 50% te çmimit të analizës, duke rrezikuar drejtëpërdrejtë shëndetin tuaj,  si shkak i bashkëpunimit me mjek pa përvojeë dhe mjek me njohuri të kufizuara. Prandaj, keni kujdesë me lojërat e pista të mjekëve të tillë, të pandërgjegjëshëm, të cilët, përveç përfitimit material, në shumë raste, duke zgjedhur mjekun pa përvojë, qëllim tjetër parësor kanë edhe maskimin e gabimeve të bëra qëllimisht apo nga mosdia.

Prishtinë,  9. 10. 2014,  Prof. dr. Nazim F. Qehaja, Patolog-Onkolog

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...