Published On: 3 Prill, 2016

Dy krijues nga Kosova, në dy ekspozita në Francë

  • G. Bytyçi më 17 piktura, F. Spahija më tri fotografi

    (Në konkursin “Pritemps des photographes e Galerisë Art Villamagna, të Ville la Grand, (Francë) çmimin e jurisë e fitoi, mjeshtri i fotografisë artistike nga Prishtina, z. Fahredin Spahija).

B. Sefaj
(Korrespondencë)

Të shtunën mbrëma, (më 2 bleror 2016), në Galerinë e vogël, tejet simpatike e me ambient të ngrohtë, Art Villamagna (Vilamanja) të qytezës kufitare të Francës Ville la Grand, në praninë e një numri të konsiderueshëm vizitorësh, midis të cilëve ishte edhe konsulli i Republikës se Kosovës në Gjenevën fqinje, z.Ramadan Avdiu, solemnisht u hap ekspozita e radhës, në të cilën u ekspozuan, punimet më të reja të krijuesve, kryesisht amatorë, nga kjo qytezë dhe rajoni. Pse shënohet hapja e kësaj ekspozite? Përgjigja është e shkurtër dhe e qartë: madje më shtatëmbëdhjetë punime, në këtë ekspozite, u paraqit, piktori shqiptar, tashmë ndërkombtarisht i njohur. z. Gani Bytyqi, nga Ferizaj me banim në Cyrih të Zvicrës. Pse, lirisht mund të pohohet se Gani Bytyçi, tashmë është ndërkombëtarisht i njohur si piktor. Nga se ai, ndërkohë, sa në ekspozita kolektive, sa me ekspozita vetëm, me pikturat e tij, është paraqitur një seri ekspozitash, së paku në katër shtete evropiane, Zvicër dhe Francë dhe në Kosë dhe, tash se fundit, saktësisht, më 8 shkurtor 2016, në Fier të Shqipërisë.
Shtatëmbëdhjetë punët e Ganiut tonë, të realizuara më herët dhe të ditëve më të reja, mbushnin tërë hapësirën e një ode të galerisë Art Villamagna. Fitohej përshtypja se kjo ishte ekspozitë vetëm (e Ganiut) brenda një ekspozite të madhe kolektive. Pikturat e tij, ishin vendosur në oden e parë, në hyrje të Galerisë e, kjo është veçanti e saj, (përbëhet nga disa dhoma –krahë, veç e veç, që përbëjnë hapësirën e përbashkët), fitohej përshtypje se kjo ishte një ekspozitë, në vete (miniaturale), brenda një ekspozite tjetër. Duke i parë e vëzhguar mirë porositë e të shtatëmbëdhjetë pikturave të Ganiut, (“Piktura e tij , vaj në pëlhurë, më shumë sesa shikohet. Forca dhe loja e ngjyrës në mënyrë artistike dëshmojnë përjetimin dhe ndjenjën e një artisti, i cili që arrin që nga tmerri, mizoria, të nxjerrë paradoksin: të bukurën”, sikurse u shpreh dikush e me një rast, nuk i jepnin fuqi as vullnetit (as këmbëve tona!), të ngjitemi në katin e sipërm, t’i shohim punët e kolegëve tjerë të Ganiut. Jo, pse edhe atje “lartë”, nuk kishte punë të vyera e të denja për respekt, por, megjithatë, sikur në odën (këndin e piktorit tonë), gjithçka ishte aty, në një vend. Edhe pikëllimi jonë, edhe vuajtja jonë, edhe portreti ynë, kolektiv e vetëm, individual. Ishte kjo edhe një paraqitej, midis shumë të tjerave, me dinjitet e piktorit tonë të vyer, atje larg, në kurbet, si i syrgjynosur, është dëshmuar edhe si poet, shkrimtar, por edhe si gazetar. Ai dha kontribut të madh në afirmimin artit tonë pamor në Francë. duke organizua ekspozita të ndërsjella, të piktoreve shqiptarë, (ferizajas) në Francë dhe të piktorëve francezë në Kosovë (në Ferizaj).
*
Ndërkaq, ekspozita tjetër, ajo me titull “Printamsps de photographes” (Pranvera e fotografëve), që nga 19 shkurtor deri më 27 larcor 2016) që u organizua po në ketë Galeri dhe kishte cilësim Konkursi, kishte mbrëma saj, një artist të merituar shqiptar nga Kosova. Midis gjashtëmbëdhjetë fotografëve, ishte fotografi ynë i vyer, Fahredin Spahija, që para opinionit të këtij regjioni francez, u paraqit me tri fotografi artistike, ku edhe fitoi shpërblimin e jurisë gjegjëse. Shpallja e fituesve të këtij konkursi, Fahredin Spahisë dhe Nathalie Berthod (çmimi i publikut), u bë të shtunën mbrëma, me rastin e hapjes se ekspozitës kolektive të pikturës, në të cilën Gani Bytyçi, ishte personazh kryesor. Meqë Fahredini vetë, nuk ishte i pranishëm, në emër të tij shpërblimin e pranoi G. Bytyçi.

Fotografi e F. Spahisë

Afishja e ekspozitës që u hap mbrëmë (e shtunë, 2.bleror 2016)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...