Published On: 18 Gusht, 2016

Dushani u rishfaq në Shkup pa lejen e shqiptarëve

Ramiz Abdyli

1. Dushani u rishfaq në Shkup pa lejen e shqiptarëve
Kohë më parë u shfaq shtatorja e Dushanit (mbret i Rashës), mbret i një shteti në një vend të dhunuar prej tij, rrjedhimisht në sheshin e Shkupit, ku para 667 vjetësh (1346) u vetëshpall perandor. Ky sundues, i mbiquajtur “sillni”( i fuqishmi), ishte tejet i ethshëm për fron dhe pushtet për çka vrau edhe babën e tij, gjë që bie ndesh me kodeksin moral dhe familjar. Prandaj ky fakt makabër do ta vinte në siklet edhe ciceronin kur ai do të duhej t’ua thoshte këtë vizitorëve, qofshin ata fëmijë, apo prindër me fëmijët e tyre.Ashtu siç veproi për të marrë fronin, po atë mënyrë veprimi ndoqi edhe për gllabërimin e tokave të huaja: shqiptare, bullgare e greke. Dushani për shqiptarët përbën njërin nga pushtuesit më mizorë, i cili u shqua për shfarosjen e tyre, vrastar i pashembullt për mënyrën e ekzekutimit tyre. Dhe mbase për këto armiqtë e shqiptarëve e sollën në Shkup për të shërbyer si një gogol i tmerrshëm ndaj shqiptarëve. Por në dallim nga koha kur u vetëkurorëzua perandor me bujë e pompozitet (1346), tashti (2013) hyri në Shkup tinëzisht natën, në stilin bizantin. Sigurisht se kjo u bë nga frika se do të kontestohej nga shqiptarët dhe të tjerët, vendet e të cilëve i kishte pushtuar me zjarr e me hekur. Ky akt hasi me të drejtë në kundërshtimin ngulmues të shqiptarëve. Mllefi që shpërtheu kundër rishfaqjes së tij tek shqiptarët e Shkupit ishte plebishitar dhe këmbëngulës. Ata nuk pranuan ta kishin në truallin e vet një kriminel që do ta eklipsonte të madhin Skënderbe, Zot dhe mbrojtës i shqiptarëve, i Ballkanit dhe i gjithë botës së krishterë.
2. Cili ishte car Dushani
Konsiderojmë se është e nevojshme të sillen disa argumente thelbësore për jetën dhe veprimtarinë e tij. Dushani ishte djalë i mbretit të Rashës (Uroshi III Nemanjiq,1321-1331). Pas fitores së ushtrisë së babës së tij mbi bullgarët në betejën e Velbuzhdit (1331), Uroshi në vend që t’i gëzohej fitores u vra mizorisht nga djali Dushani, i cili zuri vendin e tij në fronin e Rashës (1331-1355). Bëri për vete gjeneralin renegat bizantin dhe sunduesin e Selanikut, Sirgian Paleologun dhe ushtria serbe nën udhëheqjen e tij ia doli të depërtojë drejt jugut dhe mori krahinën e Ohrit, Prilepit, Kosturit, Strumicës, Manastirit dhe Vodenës, dhe pasi ky gjenerl kreu këtë akt tradhtie në favor të Dushanit, ky e vrau pabesisht. Për shkak të kryengritjes shqiptare që u shtri nga Ohri deri ne Epir u lidh paqja me perandorin bizantin. Dushani pushtimin e tokave të mëtejme në dëm të Perandorisë se permendur e bëri në saje të luftës civile në ate vend (1341-1349), si dhe sulmeve të ushtrisë osmane në Azi të Vogël kundër saj. Si rrjedhojë, Dushani shtriu tokat e mbretërisë së tij në jug deri në gjiun e Korintit, por dështoi përpjekja për zgjerim të mëtejmë, sepse ushtria e tij pësoi disfatë të rëndë nga ushtria osmane (1352).
Dështuan edhe përpjekjet e Dushanit për të marrë titullin shumë të lakmuar perandor nga Papa i Romës, Pjetrit V .U përpoq ta bënte këtë edhe me bekimin e patrikut të Konstatinopojës. Por nuk ia doli. Përballë refuzimit të dy institucioneve të ligjshme kishtare per dhenien e ketij titulli, Dushani e uzurpoi ate dhe u vetëshpall perandor. Këtë titull u detyrua ta legalizonte kancelari i tij i deridjeshëm Joanakije, i emruar patrik nga vetë Dushani dhe ngriti me nxitim kishën e Pejës (dikur arbërore) në rang të Partikanës. Prandaj me të drejtë ky titull i imponuar nga një person i pa autorizuar, u kontestua nga Papati dhe Patrikana e Konstantinopojës, institucione këto të autorizuara për dhënien e titullit të pretenduar (perandor).
3. Dushani që ushtroi gjenocid mbi shqiptarët
Dushani, mbreti Rashës, kishte objektiv parësor shfarojsjen dhe asimilimin e shqiptarëve (arbërve) dhe shndërrimin e Arbërisë në tokë etnike serbe. Sigurisht se në këtë plan ai ua tejkaloi pararendësve të tij, përfshirë edhe të atin, të cilin siç thamë e vrau mizorisht. Në gjenocidin kundër shqiptarëve u shqua sidomos me projektin e konvertimit të dhunshëm të tyre për t’i detyruar të kalonin kundër vullnetit të tyre nga feja e krishterë (katolike dhe ortodokse) në fenë e “vërtetë”, që do të thoshte në fenë serbe. Për të jetësuar me sukses këtë objektiv vuri në jetë Kodin (Ligjin) e tij monstruoz, dhe e zbatoi me përpikëri nenet e Zakonikut famëkeq për arritjen e këtij synimi. Sipas këtij kodi do të ktheheshin, rrjedhimisht konvertoheshin, siç thuhej në nenet e tij “jobesimtarët” (katolikët shqiptarë R. A.) dhe “gjysmëbesimtarët” (ortodoskët shqiptarë, R.A.), në “besimin e vërtetë” (orotodoks serb-pravosllav). Për këtë krim janë dëshmi edhe nenet e atij kodi të Dushanit, të cilët parashihnin dënimin me vdekje për të gjithë ata që nuk pranonin të konvertoheshin. Ata si “heretikë” do të dënoheshin me vdekje. “Gjysmëbesimtarët” arbërorë (shqiptarë ortodeoks R.A) që nuk do të pranonin të konvertoheshin në fenë e “vërtetë” (pravosllave. R. A.) do të punonin në miniera ose do të dëboheshin nga vendi, ndërsa kishat heretike (katiolike e ortodokse shqiptareR.A.) do të “shenjtëroheshin” nga priftërinj serbë dhe do të vepronin nën drejtimin e tyre . Ndërsa sipas nenit 10 nëse do të zbulohej një heretik, rrjedhimisht arbër (shqiptar) që jetonte midis të krishterëve të vërtetë (serbëve R. A.), ai do të njollosej me hekur të skuqur në ballë dhe do të dëbohej. Po ky ndëshkim e priste edhe atë që do të kishte guximin të fshihte një heretik (shqiptarë, R. A.).
Le të shtojmë me këtë rast se popullata e cilësuar si “latine” ishte në shumicën e saj arbërore (shqiptare), e cila shtrihej në harkun gjeografik nga Tivari Shkodra-Mitrovica, Shkupi, Kratova,Tetova, Prizreni etj. Por shqiptarët ishin ndër popujt që i rezistuan më së shumti konvertimit të dhunshëm dhe politikës shfarosjes të këtij sundimtari gjakatar.
Për këtë gjenocid të pashembullt flet edhe relacioni i kryepeshkopit francez në Tivar, Gulialm Adamit (më 1332), i cili vinte në dukje se arbërit (shqiptarët) ishin të shtypur keq nga zgjedha e padurueshme dhe tepër e rëndë e sunduesve të “urryer dhe të vështirë sllavë”. Edhe kardinali Guida da Padova në një letër që ia drejtonte mbretit të Hungarisë (1450) e vinte atë në dijeni për gjendjen e rëndë të katolikëve arbërorë që, si rrjedhojë e dhunës që ushtrohej mbi ta u detyruan të kalonin në ritin ortodoks serb.
4.Shqiptarët duhet t’i mbrojnë vlerat e tyre kombëtare edhe në Shkup
Pse kanë të drejtë morale dhe kombëtare që shqiptarët të vihen në mbrojtje të historisë dhe trashëgimisë së tyre edhe në Shkup. Kjo e drejtë e ligjshme mund të provohet me argumente që nga lashtësia dhe më tej ndër shekuj deri sot. Askush nuk mund ta kontestojë faktin se Shkupi banohej prej kohësh më të lashta nga dardanët. Sipas gjuhëtarëve shqiptarë e studiuesve të tjerë rezulton se emri i Shkupit (Skupi) qëndron mbi bazën e zhvillimit fonetik të gjuhës shqipe. Gjithnjë sipas tyre evoluimi fonetik i emrit Skup në emrin e sotëm Shkup është në pajtim me fonetikën e gjuhës shqipe. Nëse është kështu, atëherë rezulton vet se emri i këtij qyteti flet për atutoktoninë dhe lashtësinë e shqiptarëve si banorë të tij dhe të trevave lindore. Andaj rropatjet e ndonjë studiuesi si fjala vjen ish-profesori në Universitetin e Shkupit, Stjepan Antoljak (që ne e konsideronim per antiserb, pasi ka qenë edhe ministër në Kroacinë e Ante Paveliqit, 1941-1945), për të nxjerrë etimologjinë e emrit Shkup nga fjala Skopia është i paqëndrueshëm. Qesharake është përpjekja e një studiuesi tjetër për ta nxjerr emrin e këtij qyteti nga fjalët “so kopje” Pra “me heshtë”, me të cilën gjoja sllavët e pushtuan Shkupin dhe ia vunë atij emrin(So kopje+Skopia). Ndërkaq argumentet flasin se kur këta pushtues iu afruan qytetit të Shkupit, banorët e tij, për t’iu shmang dhunës dhe terrorit të padëgjuar që bënin këta pushtues mbi popullsinë vendëse, u strehuan në malet e afërta. Dhe fati deshi që kohën kur pushtuesit barbarë te tmerrshëm ende nuk kishin mbërri në qytet, ndodhi tërmeti i parë katastrofat (518), i cili rrafshoi atë për tokë dhe disa qytete te tjera të provincës së Dardanisë.
Shkupi mbeti kryeqytet i Mbretërisë Dardane (shek. I V-I, p. e. r) e cila njohu një dinasti mbretërish dardanë, të cilët luftuan me sukses kundër pushtimit maqedonas dhe më pas kundër atij romak. Dardania dhe Shkupi janë trojet e fundit ilire që ranë nën sundimin romak në Ballkan. Dardania më shumë së çdo mbretëri ilire, e pushtuar dhe, e shndërruar në provincë nga romakët, ruajti më me xhelozi etninë e saj .Prandaj me të drejtë disa studiues kanë mbështetur edhe prejardhjen e emrit shqiptar nga emri Shkup ( që do të thotë shqiptoj, flas). Studiuesi Petar Skok ka ardhur në përfundimin se “shqiptarët kanë ruajtur emrin e tyre Shkup, dhe se tingull për tingull ky emër mbulohet me formën latino-dardane Scupid, dhe se ky emër nuk mund të gjejë mbështetje në gjuhën sllave apo thrrakase. Në këtë kuadër ky studiues e zbërthen trajtën antike të fjalës Skup dhe kalimin e këtij emri që ka sot.
Edhe studiuesja Fanulla .Papazogllu, e thotë se dardanët më pak se gjithë fiset tjera ilire njohën asimilimin përgjatë sundimit romak dhe se ata, mund të ishin pararendësit e shqiptarëve të sotëm. Për praninë në vijimësi të shqiptarëve në këtë qytet jep një shembull shumë domethënës studiuesi i mirënjohur, më përmasa evropiane Konstantin Jireçek. Ky e thotë se përkundër përpjekjeve të perandorit Justinian I, me origjinë ilire ( 527-556),i cili kur u rrënua Shkupi nga tërmeti i vitit 518 rindërtoi qytetin dhe, me shpresë që të përjetësohej emri i tij i vuri emrin e vet Justijana Prtimat. Por ky emërtim nuk zuri vend ngasi emri i përjetshëm i Shkupit ishte mishëruar jo vetëm tek banorët e tij por edhe në popullin e të krahinave e vendeve (iliro-arbërore. shqiptare), dhe jetoi si i tillë deri në fund të sundimit osman (dhe më tej) me formën shqipe Shkup. Këtë e pohon edhe historiani serbomadh Jovan Haxhi Vasileviq e ndonjë tjetër.
Shkupi mbeti qendër e provincës së Dardanisë gjatë gjithë sundimit romak; qendër ndër shekuj e Ipeshkvisë shqiptare) me katedralen e saj; në të cilën u shquan disa ipeshkëv me veprat e tyre madhore, siç ishte më i madhi i arbërëve të atyre kohërave, Pjetër Bogdani.
Udhëpërshkruesi osman, Evlia Çelebi, pasi e vizitoi Shkupin (gjysma e parë e shek. XVII) shkruante se arbërorët (shqiptarët) në Shkup përbënin shumicën e popullsisë, rrjedhimisht gjuha e tyre ishte gjuha kryesore e komunikimit në atë qytet. Vite më vonë edhe burimet austriake flasin për Shkupin si qytet shqiptar, ndërsa perandori austriak, Leopoldi shprehej se “Pjetër Bogdani është ipeshkëv i Shqipërisë”, se “Shkupi dhe Peja janë në Shqipëri”, etj. Kjo ishte koha në prag të ashtuquajturës shpërngulje të serbëve në veri dhe të gjoja vendosjes së shqiptarëve nga malet e Shqipërisë në fushat e gjëra të Kosovës, Pollogut ,Shkupit etj.
Shkupi ishte bastion i kryengritjes së Dërvish Carës, drejtues ky i shquar popullor i kryengritjes antiosmane të viteve (1843-1844), i cili pas e çliroi qytetin vendosi në Kalanë e Shkupit Shtabin e kryengritjes, prej nga kërkoi autonominë e Shqipërisë.
Duhet të vihet në dukje fakti se Shkupi ishte synim dhe mishërim i jo vetëm i shqiptarëve të këtij qyteti por edhe të viseve të tjera të Shqipërisë Verilindore përgjatë gjithë periudhës së pushtimit osman. Kjo del edhe nga shumë raporte te konsujve të huaj që flasin për Shkupin dhe për strukturën etnike të banorëve të tij,si qytet i Shqiperise..
Dega e Lidhjes Shqiptare e Prizrenit në Shkup ishte njëra nga më aktivet që gjithë kohës së veprimit të kësaj organizate politike-ushtarake. Edhe dega e Lidhjes së Pejës në këtë qytet, ishte ndër tri degët më aktive të saj. Është me vend të përmendet fakti se Shkupi në harkun kohor midis viteve 1585-1912 njohu çlirimin e tij 5 herë radhazi nga kryengritësit shqiptarë. Në Shkupin e çliruar më 14 gusht 1912 u ngrit flamuri shqiptar, më parë se në asnjë qytet tjetër shqiptar para shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë. Është shumë domethënës fakti se po ai flamuri u ngrit edhe në 9 shtator 1944 në pjesën veriore të Shkupit nga veprimtarët e Lidhjes së Dytë të Prizrenit; por u hoq më 11 tetor të po atij viti pas qëndresës së fortë që i bënë vullnetarët shqiptarë kundër ushtrisë bullgare dhe partizanëve maqedonas,të cilën e ripushtuan Shkupin dhe më pas e shpallën kryeqytet të Maqedonisë.

5. Një shembull absurd i projektit “Shkupi 2014”
Pjesë e Projektit “Shkupi 2014” rezultuan të ishin edhe shtatoret e dy “intelektualëve” shqiptarë, të ngritur për rreth Urës së Gurit. Këta dy ‘intelektualë” :Adem Gajtani (“Gojko”) dhe Murteza Peza janë shpallur nga institucioni përkatës bashkëpunëtor të Sigurimit Shtetëror Jugosllav. Ndërkaq, është për t’u vënën në dukje me këtë rast paradoksi se derisa këta ish bashkëpunëtorë u shpërblyen pas vdekjes. Sipas kësaj logjike do të pasonin edhe shtatoret e bashkëpunëtorëve të tjerë shqiptarë (tani të gjallë),pas vdekjes së tyre .Mbase duhet pritur që numri i “përmendoreve” të këtilla do të shumëfishohet!.

6. Shkupi i Nobelistes Nënë Tereza
Pikërisht në truallin arbëror, të stërmbushur me monumente të “personaliteteve në funksion të falsifikimit të historisë”, të quajtur “Shkupi 2014”, lindi Nobelistja shqiptare Nënë Tereza (Gonxhe Bojaxhiu) e cila është personaliteti me i popullarizuar dhe më i dashur në botë për shkak të veprimtarisë së saj humaniste dhe shpërndarëse e dashurisë dhe paqes për të varfërit dhe bonjakët e mbarë botës. Buzë këtij sheshi jetonte në truallin e të parëve familja e saj dhe qindra familje të tjera shqiptare të besimit katolik dhe mysliman. Aty ishte edhe kisha jonë katolike e u pagëzuar “Nënë Terezë”. Po aty ishte edhe Burmali xhamia, ndër xhamitë më të vjetra dhe më të bukura në Ballkan. Kjo xhami me metodat e Car Dushanit u grabitë nga pushtetarët e rinj serbe dhe u shndërrua në Shtëpi të Armatës vrastare jugosllav. Prandaj një gazetë prestigjioze gjermane pat shkruar nga për këto krime në vazhdimësi , dhe Vardari ishte skuqur nga gjaku i shqiptarëve.
Në fund është e nevojshme të vihet në dukje së Lufta Çlirimtare e vitit 2001 ka dhënë prova për dinjitetin shqiptar, për lirinë e prosperitet, për të qenë ata të lirë e të barabartë me të tjerët në Maqedoni dhe mbi të gjitha për të qenë faktor me peshë edhe më rastin e “Shkupit 2014” dhe për të mos lejuar të nëpërkëmbet historia e jonë; që edhe për këtë projekt të merret mirëfilli mendimi i ekspertëve shqiptarë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...