Published On: 16 Janar, 2016

Drenica e Sami Lushtakut nuk duron përkrahës të Rugovës e LDK-së

 

Shkruan: Xhevat Rexhaj

 

Riza Çitaku, nipi i Hasan Dajakut, inxh.SHKALLA- MASTER I XEHËTARISË vetëm s’është LDK është largue nga puna në Skenderaj. REPUBLIKA E KOSOVËS MINISTRIA E ARSIMIT-REGJIONI I MITROVICËS

ANKESË Unë, Riza Çitaku isha i punësuar si mësimdhënës në ish-gjimnazin “Ramiz Sadiku” tash shkolla e mesme teknike “Anton Çetta” që nga viti 1989 në lëndët fizik dhe matematik.

Dihet mirë se në çfarë kushte kemi punue, pa paga, por gjithnjë kemi menduar që fëmijët tanë mos të mbesin jashtë procesi mësimor. Krahas punës kemi pasur edhe frikën dhe presionet e lloj- llojshme nga ana e pushtetit të atëhershëm por për asnjëherë nuk e kam vue në dyshim punën dhe angazhimin tim në rrugën për punë me nxënësit e shkollës sonë. Edhe unë si çdo njeri që e ka lëshue Kosovën kam mund ta lëshoj e te shkoj në perëndim e të kënaqem për veti dhe ti k’naqi edhe fëmijët por asnjë herë nuk e kam mendua këtë.

Në vitet e 90 -ta kam mbajt jo vetëm orët në normë, por edhe përtej norme pa kursyer asgjë, vetëm e vetëm që nxënësit mos të humbin në mësim. Në vitet 1998/99 edhe pse kam qenë i angazhuar në formacionet e UÇK-së prapë se prapë në procesin mësimor kam qenë i pa mungueshëm edhe për asnjë orë. Edhe pas lufte pa hezitim jam angazhue në procesin mësimor nga dita e parë Pas lufte kam pasur mundësi që të punësohem si inxhinier i xehetarisë në miniera të Kosovës, por me arsimin u dashurova edhe u mëshirova pa mendue pasojat. Në këtë vit shkollor mbeta pa u përfshi në procesin mësimor padrejtësisht. Orët që i kam mbajtur fizike-matematikë që nga viti 1989 iu kanë dhënë kolegëve për të cilët kam respekt, por unë mendoj se kjo ka ndodhur në mënyrë jo të drejt, sepse ata nuk kanë përvojë pune as sa 1/3 ime edhe këto lëndë nuk i kanë mbajtur asnjë herë.

Nga drejtorati për arsim në Skenderaj arsyetohet, se unë nuk jam i diplomuar etj, çka vërtetohet me dëshminë e bashkangjitur kësaj ankese. Kërkoj nga organi-titulli i lartë-shkruar që kjo çështje të shqyrtohet në mënyrë të sinqertë, të drejtë dhe orët të cilat i kam mbajtur për 25 vite, t’i mbaj prapë. Mbetem me shpresë dhe dua të besoj sinqerisht që kjo ankesë e imja të shqyrtohet në mënyrën më të mirë të mundshme. Me 23.09.2014. Paraqitësi i ankesës NË MITROVICË, ING.SHKALLA- MASTER I XEHETARISË © 2015 DIFERENCIMET NË KOMUNËN E SKENDERAJ-IT, NË ARSIM, SI NË VITET E 80-TA -SI NË MONIZEM KOMUNIZËM.

Politikat diferencuese dhe izoluese në jetën shoqërore që u zhvilluan në Kosovë gjatë viteve 80-ta ishin në shënjestër intelektualet shqiptare të cilët nuk pranuan me asnjë çmim të maskonin realitetin që ndodhke në atë kohe. Ishte koha e qarjeve të mëdha dhe mohimi-cenimi i të drejtave të shqiptarëve në përgjithësi. Ishte koha për goditjen dhe shkatërrimin e personaliteteve që punonin në të mirën e shoqërisë shqiptare, në fushat e ndryshme të jetës shoqërore, si në arsim, kulturë, shëndetësi etj. Persekutimet dhe diferencimet ideopolitike bëheshin nga ish-anëtarët e ish-komiteteve ekzekutuese të LKJ -së për Kosovë, ku në mesin e tyre përveç serb kishte edhe shqiptar. “Ata”, duke i mbështetur këto veprime që i kishte ndërmarr vete Serbia, i bënin me të vetmin qëllim që të gradohen për punën e tyre. Këto diferencime, izolime, gjykime e përndjekje u bënë edhe në komunën e ish-Serbica tash të Skenderaj-t. Këto diferencime u bënin sidomos në arsim me parullën e famshme, “Prishësit e shoqërisë”, i pa përshtatshëm politikisht”.

Një rast i tillë ka ndodhur edhe me pishtarin e shkollës shqipe në këtë anë, dramaturgun, shkrimtarin Hasan Dajaku, i cili asnjë çast nuk u ndal në shërbim të shkollës shqipe. Hasan Dajaku, në atë kohë ishte shembull i mësimdhënies në shkollën shqipe në Drenicë. Edhe pse pati suksese në vepra letrare, në lëmin e dramaturgjisë shqipe, ku veprat e tij u vlerësuan lart dhe u shpërblyen me çmime të para në ato vite në Kosovë, ai kurrë nuk pranoj të ndahej nga detyra e shenjt e mësimdhënësit por kontribuoj në fshatin e tij të lindjes.

Largimin e tij nga puna ia përgatitën disa nga ish -anëtarët e LKJ-së në Skenderaj, ku me urdhër të tyre komisioni disiplinor i përbërë nga katër anëtarë, ku në mesin e tyre ishte edhe një serb, morën vendimin me nr.1275 me të cilin largohet nga puna Hasan Dajaku. Nuk ishte atëherë thjeshtë një largim nga puna, por ishte një izolim, përndjekje, gjykime, ku edhe fëmijët e tij më nuk i gëzonin të drejtat e tyre si fëmijët e tjerë në shoqërinë e asaj kohe.

Duhet theksohet, se “ata” të cilët ishin në përgatitjen e shkatërrimit të figurave më të ndritura në atë kohë, edhe sot janë ose vetë ose fëmijët e tyre të kyçur në strukturat udhëheqëse sot në Kosovë si në komunale edhe në ato qendrore. D.m.th.persekutuesit dhe të persekutuarit fatkeqësisht prapë janë të njëjtit, si është rasti me Riza Çitakun, nipi i Hasan Dajakut, inxhinier i diplomuar, mësimdhënës më 25 vite pune, në kohërat më të vështira të viteve të 90 -ta. U la i pa punë për arsye qesharake, vetëm e vetëm nuk e pranoi realiteti që mbretëroi në komunën e Skenderajit dhe nuk është pjesë e partisë në pushtet në këtë komunë të cilët kanë qenë puthadorët e partisë komuniste të asaj kohe të Skenderajt.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...