Published On: 10 Shkurt, 2016

Drejtori i Zbulimit Amerikan, institucionet e dobëta të Kosovës, mbeten kërcënim

  • Nacionalizmi etnik dhe institucionet e dobëta mbeten kërcënime për qendrueshmërinë në rajonin e Ballkanit, sipas komunitetit amerikan të zbulimit.

Vlerësimi, është pjesë e raporti të përvitshëm rreth kërcënimeve ndaj sigurisë kombëtare të Shteteve të Bashkuara, që u paraqit të martën në Kongres nga drejtori i Agjencisë Kombëtare të Zbulimit, James Clapper.

Sipas raportit, Kosova ka bërë përparim drejt demokracisë së plotë, shumetnike, edhe pse tensionet në mes të shqiptarëve dhe serbëve mbeten.

Në Maqedoni, vazhdimi i krizës politike dhe shqetësimet në lidhje me radikalizimin mes shqiptarëve muslimanë rrezikojnë të përkeqësojnë marrëdhëniet tashmë të tensionuara ndërmjet shumicës etnike maqedonase dhe të pakicës shqiptare, pesëmbëdhjetë vjet pas konfliktit të dhunshëm ndëretnik mes dy grupeve.

Në Bosnje Hercegovinë, sipas raportit, 20 vjet pas përfundimit të luftës, vendi vazhdon të jetë i ndarë nga ana administrative dhe kulturore, me një situate të rënduar nga burokracia e pa-efektshme, pothuajse jo-funksionuese. Bosnja ka ndër papunësitë më të larta në botë mes të rinjve me rreth 60 për qind.

Komuniteti amerikan i zbulimit po ashtu tërheq vëmendjen se vërshimi i një numri të madh emigrantësh në Ballkan mund të acarojë më tej tensionet shoqërore atje.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...