Published On: 30 Janar, 2016

Dr.Shputa’: Shqiptarët, shputat me karakteristika egjiptiane (Video)

Ka sëmundje dhe deformitete nga më të ndryshmet në trupin e njerit, tani në Kosovë specialisti ortoped, Ernest Irha, tek pacientët ka hasur në deformimet të theksuar të shputave. Nga kjo problematikë preket çdo e treta femër, ku deformimet nuk vijnë vetëm nga kozmetika por edhe nga problemet e biomekanikës.

Specialistit ortoped në Spitalin Royal Medical, në Prishtinë, dr. Ernest Irha, në një intervistë për KosovaPress ka treguar se dallojmë tipe të ndryshme të shputave, si ato egjiptiane, romake, greke, shputa klete, e të tjera.

Irha tha se tek pacientët në Kosovë ka vërejtur karakteristika të ndryshme të shputës, por lloji më i shpeshtë i shputave tek pacientët kosovar janë ato me karakteristika egjiptiane.

Ky deformim në përqindje më të madhe haset tek gjinia femërore, por nuk përjashtohen edhe gjinia mashkullore, gjithashtu ky deformimet i prek edhe fëmijët, e tek disa është edhe i lindur.

Specialisti ortopedik nga Kroacia tha se nuk duhet të durohet dhimbja e shputës, dhe se për të mos mbërritur në stazat e padurueshmërisë së dhimbjes atëherë është e rekomanduar që të bëhen kontrolle mjekësore.

 

Karaktarestikat e shputave 

 

“Kam vërejtur se këtu është tipi ndryshe i shputave nga tipet e shputave në vendet e tjera pasi që dallojmë disa lloje të shputave. Shputat mund të jetë të formave dhe tipave të ndryshme dhe iu kemi dhënë emra si egjiptiane, romake, greke, shputa kelte etj. Këto tipe dallohen përmes proporcioneve në mes të gishtave dhe pjesës tjetër të shputave dhe proporcioneve tjera në shputa. Kështu që në Kosovë kemi vërejtur që janë shputa me karakteristika egjiptiane. Çdo shputë karakteristike apo e tipit të ndryshëm ka problem të ndryshme. Unë kam vërejtur shputat me karakteristikat që janë në Kosovë, ku ashti i gishtit të madh është pak më i theksuar, më i zgjatur dhe ajo i jep emrin e këtij tipi të shputës ka edhe problem që i bartë me vete”, tha Irha për KosovaPress.

Dr.Irha tregon se dhimbja shkaktohet pasi gishti i madh për shkak të madhësisë së tij merr edhe një presion më të madh në atë pjesë, nga ku edhe nisin problemet, dhe presioni që merr ai gisht me peshën që e bart shkakton probleme. Njëri prej këtyre problemeve njihet me emrin Hallus Vallgus, që është një deformim në pjesën e gishtit të madh.

Doktori kroat, specialist ortoped, Irha tha se në shumicën e rasteve duhet të intervenohet në pjesën e gishtit të madh. Ai tha se problemet të cilat shfaqen në shputë, nuk shërohen me barna por duhet ndërhyrje operacionale.

Irha: Deformimi i shputës nuk shërohet me barna

 

“Në shumicën e rasteve duhet të intervenohet vetëm në atë pjesë të gishti të madh në krahasim me tipat e tjerë ku duhet të intervenohet edhe në gishtat tjerë. Për këtë arsye edhe shfaqen problemet e mëdha në lëvizje të shputës apo në tërë organizmin për shkak të shtypjes dhe presionit të madh që shkaktohet në atë gisht. Në këto deformitete nuk munden në mënyrë konservative, me barna me u shëndosh po duhet të shëndoshesh me mënyrë operacionale”, tha Irha.

Për intervenim të këtij lloji, dr Irha tha se duke iu falënderuar shkencës dhe teknikave të reja që përdoren dhe impianteve më të reja moderne, në vitet e fundit suksesi për të shëruar këtë deformim është 90 për qind.

Irha tha se femrat janë më të prekurat nga problemi me shputat, ku thotë se meshkujt këtë problem e përballojnë më lehtë. Probleme më shputën kanë edhe fëmijët, ku tek një pjesë e këtyre fëmijëve është edhe e lindur dhe çdo presion që i bëhet shputës, dhimbja do të jetë edhe më e madhe. Por ky problem mund të jetë edhe për shkak të ndonjë traume apo sëmundje tjetër.

Irha: Femrat më të prekura me problemin e shputës

“Më së shpeshti janë femrat po ka të njëjtin problem edhe te meshkujt. Problemi është shumë i shfaqur në përqindje të femrat se sa te meshkujt, mirëpo është edhe problem tjetër se meshkujt më lehtë e përballojnë këtë problem se sa femrat. Shfaqet edhe te fëmijët. Në një pjesë te fëmijët është e lindur dhe për çdo punë që punohet në të ardhmen apo bie presioni I shputës atëherë dhimbja do të jetë edhe më e madhe. Mund të jetë edhe për shkak I ndonjë trauma apo sëmundje tjetër. Shkaktari kryesor është biomekanika e shputës, mënyra e ecjes dhe presioni që bie në atë pjesë të ashtit të gishti të parë dhe praktikisht kjo është më e shpeshta” tha Irha për KosovaPress.

Ky problem i shputës është i padurueshëm dhe si i tillë nuk duhet që të injorohet, sqaron Irha duke treguar se ky problem shërohet lehtë.

Irha: Nuk duhet t’i durojmë dhimbjet e shputë s

 

“Duhet të kemi kujdes se nuk duhet t’i durojmë dhimbjet e shputës, shputa nuk duhet të ketë dhimbje, duhet shpesh të kontrollohen shputat dhe biomekanika e tyre dhe shputat nuk duhet të ketë dhimbje sepse nëse ka dhimbje komplet biomekanika e eshtrave tjera mundet të ndërrojë, për faktin se duhet me ecë ndryshe për shkak shputës me dhimbje. Këto problem të dhimbjeve dhe deformiteteve duhet ta dinë njerëzit se munden shumë lehtë dhe më një përqindje të madhe të suksesit të shërohen. Pacientët duhet të jenë të informuar për mundësinë për rregullimin e këtyre dhimbjeve dhe deformiteteve që i shkaktojnë këto”, tha ai.

Specialistit ortoped në Spitalin Royal Medical, në Prishtinë, dr. Ernest Irha tha se njerëzit tek doktori nuk duhet që ti dërgoj vetëm momenti final i dhimbjeve, për këtë ai jep alarmin që njerëzit duhet të jenë më të kujdesshëm sa i përket shëndetit të tyre, e në veçanti ecjes së lirë dhe të shëndoshë. Irha tha për KosovaPress se shumica e njerëzve nuk ia kanë pasur idenë e këtyre deformiteteve dhe tek spitalet e klinikat njerëzit deri tash i ka dërguar vetëm dhimbja e madhe. Kujdesi është mbi të gjitha, dhe këtë duhet ta bëjë secili njeri me trupin e tij, thotë Irha. /KosovaPress/

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...