Published On: 13 Shtator, 2016

Dr. Drazen Jurkovic: AHMET KRASNIQI është hero i mohuar i luftës atdhetare kroate të vitit 1991

 

Image result for Drazen Jurković

Ish shefi i Shtabit të krizës për Gospić, dr. Drazen Jurković

Kështu e cilësonte, përfaqësuesi i luftës i qeverisë së Republikës së Kroacisë dhe shefi i Shtabit të krizës për Gospić, dr. Drazen Jurković, me rastin e vrasjes në Tiranë, tetëmbdhejetë vjet më parë të ministrit të Mbrojtes dhe themeluesit të FARK-ut, Ahmet Krasniqit. Por, siç thotë dëshmitari i gjallë, për sherbimet dhe armatosjen e Ushtrisë Kroate, në Likë, në prag të agresionit serb, Gjykata ushtarake e Kroacisë e shpalli fajtor. Megjithatë, Ahmet Krasniqi u lirua me urdhër të Presidentit Tuxhman pas 3 muaj e 7 ditë nga dita e arrestimit në Gospić (23 korrik 1992 – 30 tetor 1992).

sefedin krasniqi

Përgatiti: Sefedin Krasniqi

Pas dëshmive të dëshmitarëve kroatë për konributin e Ahmet Krasniqit në armatosjen e ushtrisë kroate në Gospić, tashmë të botuar ditë më parë, në ditët në vazhdim do të publikojmë pse u burgos Ahmet Krasniqi nga Policia Ushtarake e APJ në Rjekë dhe u mbajt në burgun ushtarak të Jugosllavisë në Beograd (13 shtator 1991 – 21 nëntor 1991). Pastaj, lirimin e tij me kusht dhe dërgimin me dhunë nga ushtria serbe në frontin e luftës në Baranje nga, si dhe dezertimin e tij nga APJ dhe kthimin në Kroaci.
Pastaj, rrëfimin personal të Ahmet Krasniqit derisa qëndoi në burg pas arrestimit nga PU e Kroacisë me urdhër të SIS dhe kalimin nëpër rrugën labirinth prej Prishtine, Tirane, Vjene, Zagrebi deri në Gospić.

Ministria e Mbrojtjes
Shërbimi Informativ i Sigurisë
Klasifikimi: 804-01/92-01/27
Nr: 2140-18-92-2
Në Gospić, më 22.0.1992

Prokurori ushtarake

Subjekti: Ahmet Krasniqi, i lindur më 15.01.1948 në Zhilivodë, komuna Vushtrri, me gradën nënkolonel i APJ, ndaj të cilit ushtrohet padi penale. I pandehuri ka jetuar në Gospić prej datës 29.03.1984 dhe deri sot nuk është çlajmëruar. Në Gospić ka punuar prej datës 23.08.1991,pastaj është transferuar në Rjekë, ku pas pak kohe është privuar nga liria nga ana e APJ, pastaj është transferuar në burgun ushtarak në Beograd.
Sipas dokumenteve të gjetura te i përmenduri, prej nëntorit të vitit 1991 e tutje, jo vetëm që ka qëndruar në të ashtuquajturat JNA, por sipas detyrave të ndryshme komanduese në zonën e Baranjës ka marrë pjesë në luftimet kundër forcave të kroate.
Pasi i përmenduri ka jetuar tetë vjet në Kroaci dhe pas disa kohe me dokumente të rreme të udhëtimit është kthyer në Kroaci me qëllim që të vazhdojë të jetojë në Kroaci, pasi padyshim është fjala për një shtetas kroat, i cili në fund të vitit 1991, si dhe në vitin 1992 ka qenë në shërbim të ashtuquajturës JNA, me çka ka kryer veprën penale sipas nenit 119 të Kodit Penal të Kroacisë.

Në aneks të raportit:

– Shënime zyrtare
– Certifikata e vendbanimit
– Letërnjoftimi i ushtrisë
– Licenca e shoferi
– Karta kreditore
– Kartela e kursimeve
– Pasaporta në emër të Avdi Grajqevci
– Bileta e udhëtimit me emër të njëjtë
– Urdhëresa n° 5-41
– Raporti i dorëzimit të detyrës
– Urdhëresa n° 7.230
– Vendimi i KV n° 149/91
– Vendimi i KV n° 157/91
– Vendimi i KI, n° 921/91
– Kontrata për huamarrje
– Vendimi i Ki n° 921/91
– Vendimi i KR, n° 310/91
– Shënime personale
– Certifikata që i përmenduri është lajmëruar në Gospić me datën 29.03.1984 dhe nuk është çlajmëruar asnjëherë. Certifikata i lëshohet të përmendurit me kërkesën e Shërbimit Informativ të Sigurisë dhe është e nënshkruar nga Shefi i Policisë së Drejtorisë policore në Gospic-Ivan Dasovic.
– Raporti lidhur me marrjen në pyetje të pandehurit, Ahmet Krasniqi, i datës 23 korrik 1992, i hartuar nga Gjyqi Ushtarak i Karllovcit

Fillimi seancës dëgjimore: 13h30

Në pyetjet e shtruara i pandehuri jep këto të dhëna personale:
Emri dhe Mbiemri: Ahmet Krasniqi, i lindur më 15.01.1948, në Zhilivodë të Vushtrrisë.
Emri i prindërve: Hajriz dhe Zihrije Krasniqi.
Gjendja familjare dhe profesioni: oficer i papunë, i martuar, baba i dy fëmijëve të mitur, mosha 17 dhe 15 vjeç.
Shkollimi: Akademia Shtabore në Beograd, ish oficer i APJ, i dekoruar me medaljen për shërbim ushtarak, nuk është dënuar deri tash, por është nën hetime nga Gjyqi Ushtarak i Beogradit sipas Kodit Penal të Jugosllavisë sipas nenit 121 dhe 224 nga Gjyqi Ushtarak i Beogradit.
Para se të japim rrëfimin e Ahmet Krasniqit para organeve të PU të Kroacisë në Gospić, do të shohim se çka shkruante, në version të shkurtër dy vendimet e Gjyqit ushtarak të Beogradit. I pari për ngritjen e padisë sipas nenit 121 dhe 224 të Kodit Penal të Jugosllavisë dhe i dyti, vendimi i lirimit nga burgu për tu mbrojtur në liri, e në fakt dërgimi i tij me dhunë në Front në zonën luftarake të Baranjes.

– Nga vendimi i Gjyqit ushtarak i Beogradit, nr. -221/91, i datës 29.10.1991, dëshmohet që kundër të akuzuarit është lëshuar vendimi për hapjen e hetimeve për veprën penale sipas nenin 121, faqja një, Kodi Penal i Jugosllavisë.
Këtë vendim ia kishin konfiskuar SIS-i i Ushtrisë Kroate.
– Nga vendimi i Gjykatës ushtarake nr. Kr-310/91, i datës 22.10.1991, dëshmohet se një urdhër për paraburgim kundër të akuzuarit llogaritet që nga data 20. 10. 1991.
Bazuar në atë që u tha më sipër pa diskutim dëshmohet se i pandehuri ka kontribuar në marrjen e kazermës dhe armëve në Gospić. Kështu thuhet edhe nga mbrojtja e të akuzuarit, si dhe dëshmitë e dëshmitarëve që ishin drejtpërdrejt ose tërthorazi të përfshirë në këto veprime.

Në ditët në vazhdim do të fillojmë botimin ekskluziv të rrëfimit të Ahmet Krasniqit dhënë organeve të SIS të PU të Kroacisë, me rastin e arrestimit dhe hapjen e hetimeve.

SHQIPTARI.EU

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Sinan Kastrati thotë:

  Shume i nderuari Sefedin Krasniqi, te falenderoj nga zemra per keto shkrime qe po i publikon ne Shqiptari. Ti fhe “Shqiptari” po beni pune te madhe e te ndershme. Sefe, jane te pakte historianet si ata romake, Tit Livi apo osman, Qelebia qe aq bukur e parawesin gjendjen e kohes, sikurse edhe ti qe po shkruan per Kolonel Ahmet Krasniqi, qe ishte nje kohe e erret, tammsn si nevkoherat qe i permenda edhe tash kishivdhtypshkronha, gazeta, televizion e … kamera por ata deshen qe Ahmeti dhe arti i tij luftarak, aftesite e tij ushtarake te mjehullohen.
  Je nder te paktetvqe e njeh dhe je objektiv, i pasnshem ne shkrime. Te uroj shendet, jete te gjate e te lumtur dhe suksese edhe me te medhe e shkrime edhe me te mira!
  Ish shoku i studimeve dhe dhenderri!
  Sinan Kastrati, Suedi
  Malmö, 2026-09-23
  sinan.kastrati@hotmail.com

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...