Published On: 29 Shkurt, 2016

Dora e djathtë e Thaçit C-Karda

Në artikullin e publikuar më 23/01/2011, të autorëve Matthias Zenger dhe Ursula Halbeis, në bashkëpunim me D. Gropengiesser të titulluar “THAÇI’S RIGHT HAND, C-CARD”/Dora e djathtë e Thaçit C-Karda (C-kard, leje qëndrimi) me nëntitull” Ex-news editor of Kosovo still has a Swiss residence permit”/ Ish- editori i “Lajm” të Kosovës ka ende leje qëndrimi zvicerane janë sqaruar pothuajse në hollësi ngjarjet pasuese deri në zgjedhjen e Thaçit president, nga koalicioni PDK-LDK dhe LS. Ata kështu edhe një here shtyn agoninë e të ardhmes së Kosovës. Akshun nuk ka pritur një zhvillim të tillë të ngjarjeve, duket se shoqëria civile, mediat, por shpeshherë edhe opozita ka qenë e mashtruar verbërisht në atë si quhet “shtet-ndërtimin”. Sigurisht që gabimet e së kaluarës në mes të grupeve ushtarake institucionale-jo institucioonale kanë hasur në gozhd edhe pas luftës, falë koketimit të njerëzve të zgjedhur në parlament me një të kaluar të dyshimtë, por edhe të atyre që u shitën lire, kinse duke ruajtur vendin nga kaosi. Kaosi nuk mbyllet duke pranuar bashkëpunimin me individ për krimet e të cilëve ka shkruar shtypi vendor dhe ai i jashtëm.
Zurich / Pristina Dy nga figurat më me ndikim në shtetin e ri të Kosovës ende kanë një leje qëndrimi në Zvicër. Këtë e konfirmon për herë të parë, Zyra Federale për Migracion (FOM). Azem Syla dhe Kadri Veseli takojnë rrethit më të afërt të kryeministrit Hashim Thaçi. Syla ishte dikur ministër i mbrojtjes dhe pastaj është zgjedhur në parlament. Të dytë janë pjesë e skenës politike në Prishtinë dhe paraqiten rregullisht në mediat e Kosovës. Leja e qëndrimit u lejon atyre udhëtimin pa viza në mbarë Evropën. Dhe kështu të dy mund të aplikojnë për natyralizim.
Solothurn do të merr parasysh tërheqjen e miratimit për Sylën

Kjo shkon në kundërshtim me rregullat e Ligjit për të Huajt: Artikulli përcakton se një i huaj ka të drejtë vetëm për një leje qëndrimi të përhershme, nëse qendra e interesave jetike është në Zvicër. Cila është përpjekja për C-card, duhet të paraqes prova të shumta në zyrën kantonale të migrimit ose nga BFM.
Syla është e lejuar të qëndrojë në kantonin Solothurn. Zyra kantonale e migrimit tani ka nisur hetimet: “Ne do të ndjekim informacionin që Azem Syla ka qenë kohët e fundit i zgjedhur në parlament”, tha drejtori i departamentit Peter Hayoz. Konfirmimi i informacionit është i nevojshëm për të shqyrtuar nëse ligji është në përputhje me qëndrimin e tij në Zvicër. “Kjo është një pyetje themelore “, thotë Hayoz.
Gjatë hetimeve autoritetet e Solothurnit përveç mandatit parlamentar në Prishtinë do të ndeshen me hollësi të mëtejshme që flasin kundër tij, se Syla kishte qendrën e jetës në dhjetë vitet e fundit në Biberist Solothurn. Syla nuk ka qenë vetëm shefi i shtabit të ushtrisë rebele në luftën çlirimtare të shqiptarëve të UÇK-së në Kosovë. Banori i Biberist atëherë ishte ministër i mbrojtjes në qeverinë e parë Thaçi, i cili deklaroi se pas bombardimeve të NATO-s tërheqja e ushtrisë serbe në verën e vitit 1999 është bërë vetë. Sot Syla i uluri në Kryesinë e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës doli nga partia e Thaçit, PDK-së. Në mediat ndërkombëtare, ai është quajtur zakonisht “dora e djathtë” e Thaçit, të vet quajtur tani kryeministër. Për më tepër Syla vepron si president nderi i konferencës ndërkombëtare të biznesit dhe punësimit të mbajtur në Pejë dhe të financuar nga institucionet -financiare të Kosovës, http://www.fes-prishtina.org/al/lajme/19112004.htm. Vlen të theksohet se në biografinë e tij të publikuar po në atë konferencë qëndron se ai përveq gradës bachelor të kimistit ka edhe gradën Phd ne menaxhment, të kryera online në SHBA. Emërimi i tij në këtë detyrë nga Udhëheqja e Konferencës tregon që Syla “kurrë nuk ka pushuar të marr pjesë aktive në jetën politike në Kosovë.”
Kadri Veseli gjithashtu ka leje qëndrimin C në një kanton veri-perëndimore zviceran. Njeriu u shfaq në luftën e Kosovës, si shef i shërbimit sekret të UÇK-së. Atëherë sekreti reciprok i kësaj (SHIK) të PDK-së dhe poashtu të qeverisë Thaçi. Veseli ka mbetur shef iSHIK-ut. Ai u mburr publikisht se ai kishte spiunuar qeverinë serbe të periudhës post-Millosheviqiane. Vetëm pak para pavarësisë së Kosovës në shkurt të vitit 2008, Shik u shpërnda. Veseli, i ulur në zyrën e tij në kreshtë të fshehtë, kalonte kohën zyrtarisht në televizionin e Kosovës.
Që atëherë Veseli konsiderohet si eminenca gri e qeverisë. Ai ka shprehur disa herë opinionet e tij në mediat lokale, pasi që ishte fajësuar, se ai ishte urdhëdhënësi kryesor i vrasjeve të rivalëve të Thaçit. Tash Veseli jeton në Prishtinë, në gjysmën e bardhë të qytetit. Ai është një mysafir i rregullt në restorante. Para zgjedhjeve parlamentare, media spekulonte për Veselin si një kandidat të ardhshëm në udhëheqjen e vendit.
Philipp Müller (CDU) i emron pasojat
Syla dhe Veseli të dy shfaqen në raportin e Dick Marty për trafikimin e mundshëm të organeve, të raportuesit të Këshillit të Evropës. Ata janë akuzuar për këtë, se janë “kapur” në shitjen e dyshuar të organeve dhe se kanë kanë qenë të përfshirë të vrarë në vrasjen e kundërshtarëve më 1999. Nga shërbimi gjerman i zbulimit BND, 2005, Veseli dhe Syla janë klasifikuar si figura kryesore në krimin e organizuar në Kosovë. Agjencia e BE-së EULEX, i cili do të forcojë sistemin ligjor në Kosovë, ka vënë Sylën ngushtë para zgjedhjeve të dhjetorit, për shkak të hetimeve të vazhdueshme në lidhje me vrasjet e kontratuara të mos kandidojë. Ambasadori i SH.B.A. në Prishtinë dhe përfaqësuesi kryesor i BE-së në Kosovë, paralajmëroi javën e kaluar fituesin e zgjedhjeve Thaçi, të mos sjellë në qeverinë e re askend nën hetim aktualisht për të cilët dhe të tjerët ka referuar Gazeta “Koha Ditore.
Për FDP National Philipp Müller është e qartë se nuk duhet të tolerohet, që të mbajnë C-kartën njerëz si Syla dhe Veseli. Ai nxit autoritetet kompetente kantonal të migracionit për të vepruar: “. Personi në fjalë ka kundështuar një vendim deklarativ tani duhet të dorëzohen” Suksese për papërgjegjësi nuk ka, ata do të dalin jasht me zgjidhjen përfundimtare të lejeve të tyre.
E përshtati dhe përpunoi Jimmy Hotz

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...