Published On: 18 Qershor, 2016

Doni të jetoni apo doni të vdisni! Jo drogës

Nga Hysen Kica

Besoj se njerëzit dinë të kuptojnë drejt pse shtrohet kaq hapur pyetja kur bëhet fjalë për drogën sepse është plotësisht e vërtetë se droga të shkatërron jetën dhe të vret. Këte të vërtetë kriminale droga e ka vërtetuar me fakte të shumta. Na vjen shumë keq kur dëgjojmë se vdiq një figurë e njohur publike apo një i ri në lagjen tonë por është tragjike kur të vdes fëmija, vëllau, motra, një anëtar familje dhe… nuk shpëtojmë dot as një tjetër njeriun tonë të dashur që po i afrohet vdekjes.
Qajmë, ankohemi, lutemi dhe kërkojmë ndihmë duke dashur të mos i humbim shpresat por vdekja e pamëshirëshmë nuk e njeh mëshirën. Ajo afrohet çdo ditë e më tepër drejt viktimës ku është mbjellë, i shtërngon zemrën, i shkatërron qelizat e jetës, i paralizon rrjedhën e gjakut dhe… Fundi është fatal. Një ditë ja këput shpresat, ja këput ëndërrat, ja këput dëshirat dhe ja merr jetën.
Ky vrasës i pamëshirëshëm ka një emër të tmerrëshëm! Quhet DROGË.
Të dhënat e përafërta thonë se në vendin tonë përdoruesit e drogës arrijnë në shifrat 30-40 mijë ndërsa ato që trajtohen klinikisht janë vetëm rreth njëqind pacientë. Përdoruesit janë përgjithësisht nxënës shkollash dhe adoleshentë. Tregtarët që e mbjellin, e përgatisin dhe e shesin barin e vdekjes janë të pamëshirëshëm ndaj shoqërisë. Interesi për para ua ka atrofizuar plotësisht ndërgjegjien dhe janë gati të shkelin mbi kufomat e fëmijëve tanë të pafajshëm . Fëmijët janë jo vetëm shumë kuriozë por edhe të papërgjegjëshëm për jetën e tyre. Përgjithësisht nxënësit u shmangen detyrave shkollore apo kërkesave të prindërve dhe mashtrohen me slloganet se droga të heq mërzitjen, se droga të jep kurajo dhe plot budallëqe të tjera por të gjitha këto janë vetëm gënjeshtra.
Përdorimi i drogës ka pasoja të rënda ekonomike e sociale për gjithë shoqërinë por pasha kryesore bie mbi individët. Përdorimi i drogës ka efektin kryesor të prishjes së ekuilibrit të mëndimeve dhe veprimeve.
– Si pasojë e efektit të drogës një shofer e humbet vetkontrollin dhe mund të shkaktoje aksidente deri me pasoja vdekjeprurëse.
– Përdoruesit e drogës janë problematikë në prishjen e rregullit dhe disiplinës kolektive, krijojnë zhurma e incidente dhe shpesh here arrijnë në zënka të rrezikshme që mund të degjenerojnë në tragjedi.
– Përdoruesit e drogës kur kryejnë marrëdhënie seksuale jan të papërgjegjëshëm për mbrojtje dhe mund të transmetojnë sëmundjet infektive të pashërueshme dhe të rrezikshme për jetën e tyre e të partnerit.
– Përdoruesit e drogës janë të pavemendëshëm në punë dhe në marrëdhëniet me njerëzit kështuqë mund të krijojnë problem që të humbasin vendin e punës apo të përjashtohen nga rrethet miqësore e shoqërore.
– Përdorimi i drogës është edhe me pasoja të rënda ekonomike dhe i çon përdoruesit në humbjen e shumë vlerave monetare. Si pasojë e shpenzimeve të mëdha krijohen edhe problem deri në shkatërrimin e familjeve.
– Përdorimi i drogës krijon varësinë biologjikë dhe psikologjike të individit ndaj saj me një përndjekje të rrezikëshme. Droga të pushton e të skllavëron dhe nuk të ndahet deri sa të merr edhe jetën.
Si mund të shpëtojmë prej Drogës!
A – Në rradhë të parë duhet të forcohet puna për njohjen e rrezikut të saj nga prindërin dhe shkollat. Njohja e plotë i bën prindërit dhë mësuesit jo vetëm më të përgjegjëshëm por edhe më këmbëngulës në punën e tyre për të shmangur fëmijët dhe nxënësit nga përdorimi i drogës.
B – Së dyti duhet bashkëpunuar me organet shtetërore të policisë dhe antikrimit për të kontrolluar, parandaluar dhe bllokuar ata që prodhojnë dhe shesin drogë.
C – Së treti duhet rritur puna për propagandimin, informimin dhe sensibilizimin masiv të njerëzve për rrezikun që paraqet përdorimi i drogës. Përgjegjësia e kësaj pune duhet marrë me më shumë seriozitet nga mediat e shkruara dhe vizuale sepse puna e tyre është jo vetëm më efektive por edhe e pazevendësueshme.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...