Published On: 2 Qershor, 2016

Donald Lu godet sërish: Shqiptarë, politikanët ju trajtojnë si “dele”

“Këtë javë pata një diskutim me një politikan që pretendonte se populli shqiptar nuk e kupton dot debatin për reformën në drejtësi”, kështu u shpreh Donald Lu sot në konferencën për korrupsionin, duke vazhduar se “sinqerisht, kjo është tipike për arrogancën e politikanëve dhe të elitës shqiptare që besojnë se vetëm ata janë boll të zgjuar sa të kuptojnë çfarë ndodh në shoqërinë shqiptare”, tha Lu.

Më tej numri 1 i diplomacisë amerikane, tha se qytetarët shqiptarë e shohin problemin e korrupsionit tek udhëheqësit e partive politike, prokurorët, gjykatësit dhe doganierët. Kjo sipas tij, tregon se shqiptarët në fakt, e kuptojnë më së miri këtë problem.

Duke iu referuar të dhënave të sondazhit që u publikuan sot nga USAID, ambasadori i SHBA tha se “problemet më të mëdha të korrupsionit mbeten tek udhëheqësit e partive politike, prokurorët, gjykatësit dhe doganierët. Nuk habitem aspak nga ky përfundim që tregon se populli shqiptar e kupton vërtet se çfarë ndodh me korrupsionin në vendin e tij. Ka ardhur koha që politikanët të fillojnë ta dëgjojnë”, u shpreh ai.

Në studimin “Korrupsioni në Shqipëri: Perceptime dhe Eksperienca”, pothuajse 89% e qytetarëve mendojnë se korrupsioni është ose “i përhapur” ose “shumë i përhapur” mes zyrtarëve publik. Pothuajse 1 në 3 qytetarë mendojnë se korrupsioni është rritur krahasuar me 3 vjet më parë, ndërsa 37% mendojnë që korrupsioni ka mbetur i njëjti krahasuar me tre vjet më parë.

Në këtë sondazh janë pyetur 1 mijë persona në të gjithë vendin nmbi moshën 18 vjeç në muajt janar dhe shkurt 2016.

Por kush shihen si më të ndershmit e më të korruptuarit?

Mësuesit e Shkollave Publike, Drejtuesit Fetarë, Presidenti i Republikës dhe Mediat renditen mes institucioneve të cilat konsiderohen si më të ndershmet nga qytetarët shqiptarë. Ndërkohë, Punonjësit e Doganave, Gjykatësit dhe Prokurorët, shihen si më të korruptuarit.

Pavarësisht faktit se vazhdojnë të shihen si ndër institucionet më pak të korruptuara, Presidenti i Republikës, Drejtuesit Fetarë dhe Media, janë përkeqësuar në pozicionim krahasuar me sondazhin e 2010. Më specifikisht, rezultati i shënuar për Presidentin e Republikës është rritur me 13 pikë në (nga 30 pikë në 2010 në 43 në 2015) ai për Drejtuesit Fetarë me 11 pikë (nga 30 në 41 ne 2015) dhe ai per Mediat me 5 pike (nga 42 ne 47 pike) një shkallë nga 0-100 ku 0= “shumë i ndershëm” dhe 100=”shumë i korruptuar”.

Ndërkohë, perceptimi mbi Policinë e Shtetit dhe Mësuesit e shkollave publike është përmirësuar. Specifikisht, perceptimi i qytetarëve për Policinë e Shtetit përsa i përket korrupsionit tregon një përmirësim të konsiderueshëm prej 16 pikësh (nga 66 në 2010 në 50 në 2015), ndërsa për Mësuesit e shkollave publike, të dhënat tregojnë për një përmirësim me 7 pikë në shkallën e perceptimit të korrupsionit (nga 46 në 39 në 2015).

Ryshfeti

Megjithëse perceptimi i përgjithshëm mbi korrupsionin si fenomen të përhapur gjerësisht në vend mbetet i pandryshuar mes qytetarëve, krahasimi mes sondazheve të 2010 dhe 2015 tregon një rënie të përvojave personale të tyre me korrupsionin. Specifikisht, ndërsa pothuajse 3 nga 5 (57%) intervistuar në 2010 deklaronin se kishin pasur përvoja me korrupsionin, vetëm rreth 2 në 5 (44%) qytetarë deklarojnë të njëjtën gjë në 2015.

Gjithashtu, vetëm 13% e qytetarëve të intervistuar raportojnë se ju është dashur të paguajnë më tepër për të marrë dokumente zyrtare ( regjistrim biznesi, liçensë, leje ndërtimi), krahasuar me 20% në 2010.

 
Displaying 3 Comments
Have Your Say
 1. elma bala thotë:

  Si nje qytetare shqiptare edhe une jam e prekur nga pershkrimi I zotit Lu ne lidhje me politikanet shqiptare. Me vijne te hidhura shume fjalet. Po a nuk e kemi ne tonen shprehjen popullore se “e verteta eshte gjithmone e hidhur” ? A nuk jemi ne qe fajin e quajme jetim?
  Na kane pushkatuar familjare, na kane ndryshuar rrjedhen e jetes, na komandojne te paedukate dhe te pamoralshem, jane individe qe I kultivojne vetes individualizem te theksuar.
  Individi perben shoqerine. Ti japim hakun atyre te rinjve qe kane vlera edhe pse nuk jane femijet tane.
  A nuk shkelqejne shqiptare ne shkencen e mjesise, fizikes, ne arte, sporte etj. jashte Shqiperise?
  Ata kerkojne mbeshtetje nga ne “atdhedashesit” qe prekemi kur na “cenokan” ne shtetesine tone!
  Gjoba shkelesve te rregullave ne cdo fushe dhe gjoba maksimale mosbatuesve te detyres, deri ne humbjen e ushtrimeve te profesioneve te tyre.
  Kthimi I pronave te konfiskuara nga rregjimi I meparshem pronareve te ligjshem, rregjistrime pronash qe shteti I disponon.
  Te mos presim “bumerangun” per ata qe qe mbollen te keqen,sepse KOHA ESHTE FLORI.

  Mbase nuk I lidh qarte mendimet e mia, qe ne keto momemte po me bucasin ne koke, po ne pamundesi per te shkruajtur volume librash shpreha disi mendimin tim.
  Uji qe nuk rrjedh, qelbet.

  Ju faleminderit per mundesine

  me konsiderate
  Elma BALA

  Përgjigjiuni
  Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)
 2. petrit thotë:

  keta sot nuk lene te vjedhin me para kesh por me dokumenta e tendera,pra eshte perqendruar korrupsioni te nivelet e larta.Sa per mesuesit e mjeket ata tani punojne ne nje institucion shtet e 2 privat

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 3. petrit thotë:

  keta sot nuk lene te vjedhin me para kesh por me dokumenta e tendera,pra eshte perqendruar korrupsioni te nivelet e larta.Sa per mesuesit e mjeket ata tani punojne ne nje institucion shtet e 2 privat

  Përgjigjiuni
  Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...