Published On: 29 Janar, 2016

Dogana e Kosovës mbush arkën e shtetit për 951 milionë euro në vitin 2015

Ministri i Financave, Avduallah Hoti dhe drejtori i përgjithshëm i Doganës së Kosovës, Lulzim Rafuna, në një konferencë për media kanë paraqitur raportin e punës për vitin 2015, si dhe planin vjetor për vitin 2016.

Ministri Hoti tha se ministria e tij ka filluar vitin 2015 me disa vështirësi, megjithatë, sipas tij, viti është përmbyllur me sukses, pasi janë realizuar të hyra prej 951 milionë eurove.

Sipas tij, të hyrat e vitit të kaluar kanë shënuar rekord duke e tejkaluar planin vjetor të vitit paraprak.

Ministria i Financave ka thënë se ky është viti i parë që doganat e Kosovës kanë tejkaluar planifikimin e për të hyrat vjetore.

Përveç rritjes së të hyrave doganore, gjatë këtij viti Hoti tha se ka rënë edhe numri i ankesave për 30 për qind.

Sipas tij, në Kosovë ekziston klimë e përshtatshme për zhvillimin e aktiviteteve biznesore.

Sa i përket planit për vitin 2016, Hoti thotë se është shumë ambicioz dhe të hyrat që do t’i mbledhin doganat do të kalojnë shumën prej 1 miliardë eurove.

Ndërsa, sa i përkët sfidave që do t’i përcjellin Doganat e Kosovës gjatë vitit 2016, Hoti tha se ministria e tij do të prezantojë një plan të detajuar për veprimet që Dogana duhet t’i ndërmarrë për të plotësuar përgjegjësitë që dalin nga Marrëveshja për Stabilizim Asociim me BE-në.

Drejtori i Doganës së Kosovës, Lulzim Rafuna, në prezantimin e punës për vitin 2015, ka treguar se për herë të parë pikat doganore kanë kaluar projeksionin e të hyrave. Megjithëse doganat planifikuan të mbledhin 946 milionë euro, të hyrat në fund të 2015-ës, rezultuan me shumën prej 951 milionë eurove.

E për këtë Rafuna tha se që nga viti 2009, asnjëherë dogana nuk ka arritur që të dal 100 për qind,ndërsa gjatë vitit 2015-të ka dal 101 për qind.

Ndërsa, sa i përket menaxhimit fiskal, Rafuna tha se Doganat e Kosovës kanë arritur standardin botëror të menaxhimit. Sipas tij, nëse Qeveria e Kosovës investon një centë, dogana kthen 99 cent të hyra.

Rafuna, tha se objektivi i Doganës për vitin 2016 është zhvillimi i një sistemi modern e efikas në mbledhjen e të hyrave, mbrojtjen e qytetarëve nga importi i mallrave të ndaluara si dhe objektivat tjera ku synohet të arrihet projeksioni me mbi 1 miliardë euro.

Ministri Hoti dhe drejtori Rafuna potencuan gjatë kësaj konference se sfidë për vitin 2016 do të jetë edhe ndryshimi në sistemin e pagesave në bazë të Marrëveshjes për Stabilizim Asociim, të arritur vitin e kaluar mes Kosovës dhe BE-së. /KosovaPress/

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...