Published On: 25 Shkurt, 2016

Dita nisë me frikën?

 Shkruan: Engjëll I. Berisha

Merrni me mend, në ditën kur pritet të nominohet Presidenti i Kosovës së Lirë, shikohet si dita më e frikshme e këtyre viteve të pas luftës. Hajde qëlloja, a është Presidenti i frikshëm, a jemi ne të trazuar së koti, apo dikush po na mban në regjimin e frikës. Kryesore, kah ta sillesh, fjala frikë po dominon në publik. Edhe, nëse nuk ndodhë asgjë, e dhashtë Zoti të mos shohim asgjë të keqe, kjo ditë do të mbahet mend për frikën. Kosovës, pas luftës së fundit, zjarri i ka mbetur në gji, nga ironia politike e strukturave udhëheqëse, dhe atyre që pretendojnë të jenë vazhdimisht në politikë, duke e krijuar hartën e re të ndarjes si me thikë të shqiptarëve, në taborre që zë fill me luftën për Lirinë, dhe nuk mbaron as sot me luftën për pushtet. Historia shqiptare kishte një hartë tjetër, të bredhjes së pa fund pas erës së bukës dhe pas strehës dyerve të botës, bedel nëpër shekuj. Tani prapë të ndarë! Prapë me bedel? Turmat nuk kanë të ndalur, prapë pamjet nëpër sheshet me emra të heronjve grumbullohen shpirtra të bezdisur, para syve të politikës urbane të qytetërimit ndërkombëtar, dhe kërkojnë liri shtesë, siç e thotë slogani i tyre. Këto pakë vite në liri, nuk po mund ta ndryshojnë historinë shqiptare, duke u përsëritur në të qenit e saj, ta amshojë mallin dhe lirizmin e dramave. Pikërisht në kohën kur në një hapësirë të mirë të Ballkanit, mund ta dëgjosh fjalën shqip, në rrugë e në institucione dhe me dozë të shtuar të demokracisë. Kjo edhe u bë frika e një pjese të politikës ndërkombëtare, përderisa mençuria e tyre, diplomaci më e pjekur se ajo e jona, e transformoi rriten shqiptare, në trazim të shpirtrave ndërmjet veti deri në urrejtje ndaj njëri tjetrit. Në çdo shkrim të mediave, ka për syzhe, fjalën kryesore , – Frikë! Katarsisët e zhgënjimit, nuk janë vetëm iluzione të rinjve shqiptarë, të cilët nëpër intervista në shtetet e perëndimit thonë se Atdheu i tyre po i kërcënon. Botës ia kemi falur rininë dhe gjakun e ri të saj, duke u zbrazur vazhdimisht nga pastrimi i saj etnik? Edhe sot, nënat i ushtrojnë ndjenjat t’i akordojmë si telat e çiftelisë, kur u ikin fëmijët, për t’i bërë ngushëllimit tonë lirikë të dhembshme, nga braktisja e vendit. Pse braktiset vendi? Kush ka frikë nga Atdheu? Situatën e krijuar në vend, shumë po vazhdojnë ta shikojnë si një aksident, përballje e strukturave politike, në këtë rast pozitë-opozitë. Ka diçka më shumë se kaq, mendoj se jemi të aksidentuar edhe më gjerë. Ta shikosh në aspektin komb-shtet, ka një rënie të nacionalizimit tradicional, që në shqip i bie atdhetarizëm, sepse, balanca e pushtetit është e pasigurt kur garojnë që të gjithë me çdo kusht për pushtet. Në opinion humbja e funksioneve publike dhe rënia e influencave, po shikohet si rënie e pasurive dhe përfitimeve, sepse edhe shikuar nëpër histori, kur fisnikët humbnin privilegjet, shikoheshin si parazitë më pastaj. Teoritë kanë vërtetuar se historia përbëhet prej shumë grupeve, por për disa arsye një grup veçohet. Në këtë rast, kemi çfaqje spektakulare e urrejtjes së dhunshme me një rebelim, që analistët po e nxjerrin abuzimin e pushtetit, shkak të kësaj situate. Dhe, deshëm apo nuk deshëm që të gjithë jemi në aksident zingjiror, pra jemi të aksidentuar. Nëse nuk i referohemi situatës, në këtë rast si viktima të pafajshme, as që do të përfshihemi në debatet e nesërme. Shikoni rastet terroriste, kur rrallë herë qëllohet caku, por zgjidhen viktima të rastit, sepse nuk merret kush me ta pastaj, përderisa mesazhet përcillen aty ku e kanë qëllimin. Pra, Kosova nuk guxon ti lihet rastit, as aksidentit politik, ngase që të gjithë jemi meritor për të sotmen e lirë, dhe asnjëri nuk ka të drejtë absolute, të vejë veto për ta djegur apo për ta mbajtur të frikësuar shtetin tonë. Shteti është territori dhe qenësia e popullatës në te. Andaj, që të gjithë përfshihemi në faj.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...