Published On: 31 Mars, 2016

Disa reflektime për pagëzimet dhe “provokimet”

 

Nga Prend Buzhala

 

1.Pagëzimet gjithmonë kanë qenë publike ndër ilirë, arbërorë e shqiptarë, qe dymijë vjet… ashtu si janë të tilla kudo në botë… ani pse për këta dymijë vjet e kanë paguar edhe me kokë miliona njerëz (prej Perandorisë romake për 300 vjet rresht, prej Serbisë së Car Dushanit, prej Perandorisë otomane për 500 vjet dhe prej Serbisë së shek XX për një shekull rresht)…
Ndër dokumentet e para të shqipes, njohim Formulën e Pagëzimit të Pal Engjëllit, e shkruar dihet se në çfarë rrethanash. Ajo formulë e radhiti shqipen ndër gjuhët e civlizuara…
Dikur, nën Perandorinë romake (kur ata kishin fe zyrtare paganizmin), për 300 vjet i vranë, i ngulën në hunj dhe ei masakruan ata që pagëzoheshin! Dëshmi janë emrat e shenjtorëve ilirë, Florit e Laurit (Martirë të Ulpianes, afër Prishtinës), Sipas librit “Shenjtët e krishterë shqiptare” albanologu kanadez Robert Elsie, ishin edhe shen Ashti (apo shen Asti), gjithashtu peshkop i Durrësit, i martirizuar ne vitin 117, pastaj shën Maksimi e shumë të tjerë… Janë thjesht, emra që dëshmojnë martirizimin për shkak të pagëzimit…
Këso gjenocidesh pati edhe nën Serbinë e Car Dushanit, me Kodin a “Zakonik”-un e tij, “Feja e shqiptarit” (si e quanin katolicizmin serbët), e detyroi në Mesjetë Car Dushanin ta nxjerrë “ZAKONIK”-un e vet kundër arbërorëve, kundër “arbanaška vera” (feja arbërore, “feja shqiptare”), si shkruan ky “ZAKONIK” serb (për të cilën fe “heretike-katolike-latine” flet ky ZAKONIK… deri te marrja e pronave, djegia e shtëpisë vrasjet… e masat tjera drakonike kundër “herezisë latine”, me të cilën konsideroheshin arbërorët, që duhet të kthehen “në krishterim”, dmth në ortodoksë)…
Për pesëqind vjet gjenocid fetar të perandorisë otomane as të mso flasim… Mjafton të përmendet vetë dëshmia e otomane, libri “Kronika e Tursun Beut”- Kronikan i Sulltan Mehmetit te II, pushtuesit te Konstantiopojes, Ballkanit dhe Shqiperise Ky liber, eshte burimi kryesor i informacioneve per menyren si erdhen otomanet nder shqiptar, si vrane dhe prene cdo gje shqiptare, si e perdhosen nje popull te tere, duke djegur e be tym e hi cdo gje. Ky kronikan thote nder te tjera se: ” prej kufomave te shumta, lugina te thella ngjasonin si te ishin kodra. Prej gjakut te derdhur, rrafshina te gjera tani ngjasonin si Amudarja qe rridhte”…Ky libër është perkthyer ne shqip nga Edvin Cami dhe eshte botuar nga IDK.
Prandaj, nëse dikush e dëshmon publikisht besimin që e përqafon, nuk është kërcënim ndaj dikujt…2.
Edhe ceremonitë fetare janë ceremoni publike, pa televizion a me të…
Edhe një ndeshje sportive, kur sportistët falen arabisht, apo në fenë “e tyre”, janë veprime publike… pa a me TV…
Liria e besimit është çështje individuale, por manifestimi ceremonial i saj, është veprim publik…
Edhe një koncert që jepet para një publiku, është veprim publik…
Edhe një fjalim politik, në institucione, demostrata etj, është veprim publik… ani pse mua nuk më pëlqejnë…sespe nuk kam të drejtë ta ndaloj publiken, si po kërkon dikush-dikushi që të ndalohen transmetimet publike, sikur këtu ligjin e bën SHERIATI!
Publikja nuk është pronë e një individi a e një grupi!
Publikja qëndron edhe pa TV, edhe me tv…
Publikja është LIRIA THEMELORE e civilizimit evropian.
Ndoshta (ndoshta) do apsur parasysh qtë që e ka thënë Papa, që për pagëzimet a (ri)shpalljet e besimit, nuk ka nevojë të organizohen spektakle…

3.
Nëse shihet si kërcënim pagëzimi publik, atëherë të tillët kanë defekte tejet të mëdha ME TË KUPTUARIT “e lirisë”!
Fatkeqësisht!
Për shkak se koncepti i lirisë mugon në disa civilizime, sidomos në Azi…
Se atëherë do të duhej, së pari, ta mohoje aziatikisht FORMULËN E PAGËZIMIT të Pal Engjëllit, që ishte ndër diplomatët më të ditur evropianë, në qeverinë e Skënderbeut! Sepse mësimi i saj publik, sipas logjikës sate aziatike, “është keqpërdorim”, mbasi ka të bëjë me një formulë fetare nën gjenocidin otoman!
Do të duhej të ndaloheshin veprat e Marin Barletit në shkolla,sespe mësojnë Historinë e Skëderbeut kundër fesë së pushtuesit!
Do të duhej të ndalohej komplet letërsia shqipe e bvjetër, që nga Buzuku, Budi, Bogdani, Bardhi, Kazazi, për gjithë ata shekuj, sepse është një veprim publik arsimor, me proveniencë edhe fetare…
Do të duhej të ndalohej edhe Flamuri i Skënderbeut, .. sepse “fyen shumicën aziatike”, kur dieht se si ishin të konfronmtuara edhe fetarisht palët e saj periudhe!!!
E drejta për ta shprehur mendimin publik, si këtu, është e drejtë jotja… por nuk e ke të drejtën që Tjjetrit t’ia ndalosh manifestimin fetar publik…

4.
KONCEPTI PËR LIRINË individuale e publike,si të tillë, është dëshmuar edhe me vepra. Orlando Paterson, një dijetar amerikan, në librin e tij filozofik, të përkthyer edhe shqip me titullin “Liria në formimin e kulturës perëndimore”, thotë se liria ka formuar modelin kulturor të Perëndimit, ka qenë vlera thelbësore e kulturës perëndimore gjatë gjithë historisë së saj; ndërsa fjala liri te popujt e vendeve joperëndimore nuk ekziston, ato vende e popuj nuk kanë ndonjë fjalë a term të barasvlershëm që do ta shprehte konceptin për lirinë. Dhe nënvizohet: Liria qëndron e pasfiduar si vlera më madhore e botës perëndimore; liria lindi nga përvoja e skllavërisë, nga vizioni i përbashkët për lirinë.

5.
Nëse identitetin e evropian e përbëjnë tri shtylla: bota antike greko-romake, krishterimi dhe Epoka Moderne që nisi nga Renesanca e këndej; atëherë edhe ndërtimi i vizionit e konceptit për lirinë qëndron mu në thelbin e në qenësinë e këtyre shtyllave (“Aty ku është shpirti i Zotit, aty është LIRIA”, thotë një verset biblik).
Gjatë gjysmës së parë të shek. XX Evropa Perëndimore quhej botë e lirë, kurse ajo e Lindjes quhej botë-jo-e-lirë. Edhe shqiptarët, që nga kohët e mugëta ilirike, kanë qenë pjesë e universit evropian. Prandaj, edhe fjalori i modelit tonë kulturor, qoftë për konceptet e fjalëve liri dhe luftë, qoftë për nocionin estetik të fjalës këngë, burojnë dhe mbështeten nga modeli kulturor evropian. Përfundimisht, edhe Kosova tashmë ka hyrë në hapësirën e botës së lirë.
Në Botën perpëndimore kudo haptas e lirshëm predikohen Ungjilli, Kurani, e librat e besimeve tjera, se në thelb të Botës Moderne, është LIRIA E BESIMIT dhe liritë tjera…deri aty ku nuk preket liria e tjetrit…

6.
Përçartjet aziatike, me të cilat po kërkohet që t’i mvishet identitetit shqiptar, nuk janë kontribut për civilizim evropian… as për identitet evropian të shqiptarëve…
Asnjë e mirë shqiptarëve nuk u ka ardhur nga Lindja ruso-aziatike-otomane. Dhe kurrë Lindja nuk ka ndërhyrë për ta çliruar kombin shqiptar.
Një Evropë e krishterë perëndimore, dhe një Amerikë e krishterë, e bombardoi Serbinë e krishterë, për ta shpëtuar një Kosovë çfarë është… Dhe sigurisht, këtë e ka bërë në emër të humanizmit dhe lirisë, e jo në bazë të ligjeve të sheriatit…
Pa ndërhyrjen e Evropës perëndimore e SHBA-ve, nuk do të krijiohej as Shqipëria më 1912 e as Kosova më 1999…
Merr e zgjidh!

7.
Kur një kombi (a shteti) i mungon vetëdija (koncepti) për LIRINË, atëherë ajo përdhoset në të gjitha përmasat e saj: në fushën e lirisë së mendimit, të ndërgjegjes dhe të fesë. Më kot hartohen kushtetuta moderne për këto liri, nëse ajo nuk bëhet pjesë e kësaj ndërgjegjeje.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...