Published On: 28 Gusht, 2016

Disa persiatje mbi një intervistë të I. Kadaresë

FB më kujton këtë shkrim timin 28 gusht 2014

Maksim Rakipaj

Para disa ditësh lexova një intervistë të shkrimtarit dhënë gazetës Zëri në Kosovë, intervistë që u botua edhe te gazeta Panorama në Tiranë. Në pjesën e parë të intervistës merret me Gjergj Kastriotin dhe Evropën. Nuk do të merrem shumë me këtë pjesë. Këtu shkrimtari thotë se arbëreshët e quajnë Skënderbeun të (pafan) “të pafat” sepse sipas tij “ngaqë nuk arriti dot të tërhiqte plotësisht Evropën, për të luftuar në Ballkanin Perëndimor”… Gjithmonë pra, fajin e kemi ne, shqiptarët, jo Evropa e shkretë që priste ta tërhiqnim ne. Asnjë fjalë që Evropa dhe Vatikani e la në baltë Heroin tonë, e la krejt vetëm para hordhive turke qindramijëshe. Siç duket për një që ka kaq vite që ëndërron të marrë çmimin Nobel është një luks të hedhë ndonjë fjalë kundër “kurvës së motit”. Asnjë fjalë se qe kjo Evropë, në Kongresin e Berlinit, konferencën e Ambasadorëve, që e shqeu Shqipërinë e ngratë për të kënaqur orekset e “klyshëve të Rusis'” siç thoshte i madhi Fishta. Intervista vazhdon me debatin për standartin e gjuhës shqipe. Nuk e prisja një qëndrim të tillë prej shkrimtarit tonë më të njohur në botë….Jo, thotë Kadareja, komunizmi nuk e ndaloi gegnishten, Kongresi i 1972 qe kongres drejtshkrimi, jo standartizimi dhe na jep si shembull për këtë që nuk u ndalua Migjeni dhe Ndre Mjeda, pa na thënë se ata të dy patën vdekur para se të vendosej komunizmi në Shqipëri… përmend edhe disa përkthime monumentale të Dantes, Virgjilit, Homerit në gegnisht, por harron të thotë sepse kjo ndodhi ngaqë ato përkthime u bënë prej autorësh gegë dhe fati i atyre autorëve s’qe aspak për t’u lakmuar, sepse e paguan erudicionin e tyre me vite të gjata burgu, asnjëri prej tyre nuk u bë deputet apo n/kryetar i nexhmije hoxhës në Frontin Demokratik. Zhurmën që bëhet për gegnishten, që ajo të ketë vendin e merituar në standartin e shqipes Kadareja e quan marrëzi, sepse një pjesë e polemizuesve janë amatorë, që kanë bërë ndonjë kurs tremujor në Kalabri, e shumta në Napoli. E bezdisin Kadarenë teoritë e Kamardës? Edhe një tjetër gjë e bezdis shkrimtarin e madh, për çudi. E bezdis emërimi i shqipes si “nëna e gjuhëve” evropiane dhe na jep kumtin e madh se shqipja qenkësh në 10-12 gjuhët themeltare të Europës, kur dihet nga botimet më të fundit në shtypin botëror se gjuha shqipe është ndër 2-3 gjuhët më të vjetra në Europë….Në botimin te gazeta Zëri e Kosovës Kadareja merret edhe me paskajoren. Jep një spjegim interesant. Luftën e fituan toskët thotë ai (paska qënë luftë civile toskët kundër gegëve ajo që Malo Kadareja me kompani e quanin qëpari “epopeja e lavdishme”???) dhe sakrifikimi i paskajores nuk qënka ndonjë hata. Është një humbje e pranueshme, thotë Kadare. Unë për vete jam tosk dhe për mua sakrifikimi i paskajores qe një akt armiqësor kundër gjuhës shqipe. Me paskajoren u sakrifikua edhe pasuria e madhe e gegnishtes. Por ka ende mundësi për ndërgjegjësimin  atij gabimi të madh që u bë në vitin 1972. Duke lexuar këtë pjesë të intervistës së tij m’u kujtua një fjalë e vjetër shqip, në latinisht shkruhet “coitus”, në të folmen e sotme dardane ruhet ashtu si ka qënë para mijra vjetësh dhe më vjen të ulurij në dardanisht pasi lexova këtë intervistë: Hej bre…koja nanën! Ka ndryshuar Kadareja, nuk është ai që ka shkruar “Autobiografi e popullit në vargje” kur e përshkruante gjuhën shqipe “si zonjë të rëndë dhe gjuhët e tjera si shërbyese jevga”….hej koja nanën, si ndryshon njeriu kur plaket.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...