Published On: 21 Shtator, 2016

Dilema intelektuale: A më mirë heshtak (provincial), apo altoparlant idesh e procesesh (nacionale)?


Dr.Fadil Maloku

1. Intelektualët e vêrtetë shqiptar, në situatën e tanishme, kur kombi dhe shteti kanë filluar të shkërmoqën nga aferat korruptive, madje edhe të stërkeqen nga iluzioni i hedonizmit të elitave aktuale politike… nuk duhet të synojnë aq shumë; as fuqi, as nam e as prestigj por, reformë, ndryshim, dhe emancipim të njëmendët për kombin, shtetin dhe vendin e vet.

2. Ata nuk duhet të posedojnë mendje dhe imagjinatê përvetêsuese e analitike (siç bënë zakonisht intelegjenca!), por sish kritike, imagjinative e kreative…Madje, edhe pragmatike e praktike. Ata në fakt, duhet të angazhohen dhe t’i transformojnë proceset jetike për kombin, e shtetin. Ngase, e kanë liçencën arsimore, e njohin “frymarrjen” e (pa)natyrshme të shoqërisë, e kanë si më thjesht, njohjen dhe “dosjen” e dobësive për vetën tonë!

3. Pra, ata do të duhej të paktën të “preknin” dhe matnin pulsin funksionalizus të çështjeve dhe temave largëpamëse, që ekspertët dhe menagjerët e innxhinieringut s’i nuhasin dot.

4. Me një fjalë, inxhinieringu intelektual shqiptar, edhe në ditët e sotme të kingburgerit,,,, do të duhej të kenë mision të qartë, të; identifikimit, definimit, analizës, interpretimit dhe të dhënies së përgjigjeve rreth problemeve kruciale për vendin dhe kombin.

5. Por, ku të gjenden dhe si t’i gjejmë kalibrin e këtij profili dhe natyre ndërgjegjësuese? Pse, shumica nga ata edhe pas gjithë kêtyre viteve të brishta demokratike, mrizojnë dhe vetëkënaqen me statusin e vetëmjatueshmërisë së tyre sociale, politike e kulturore?

6. Panorama e sotme e katandisjes intelektuale shqiptare, duhet adresuar kryesisht, kah mungesa e guximit qytetar, virusi i injektuar mediokër, kah vetëkënaqësia me statusin dhe “ekspertizën” lokale sociale, kah hedonizmi material, kah pamjaftueshmëria e kompetencës personale, kah lakmia sociale e privilegjeve, kah depersonalizimi i vetëvehtës në diskurset publike, kah …etj.

7. Konformizmi hipokrit në qarqet intelektuale dhe ato akademike, po na del si mjaft profitabil, edhe për shkakun se; pozicionimi i tillë, si i “pari i katundit” në provincën ambalazhuar dhe me një kafshore pushteti “moral” e institucional në “dorë” ai, s’e sheh të arsyeshme të fajësoj askënd (!) Madje as pushtetin as mediet, as partite politike…! Fitohet bindja, se ky tip “intelektuali” (padyshim) servil, shumë mirë e ka nuhatur “peshën e vet specifike”! Ngase, nê ditêt e sotme shumë më tepër po i shpaguhet mbetja në vetmi me heshtjen. se sa të bëhet një iniciator idesh, synimesh, e procesesh nacionale!

 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. fery thotë:

  A me mire heshtak ( provincial )..apo me mire ….i nderuar Maloku…!

  ” … Kriza ( e heshtakeve ) fillon ateher , kure ata fillojne me te te adaptohen ”

  D.Mencinger

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 2. fery thotë:

  …edhe Anglia dikur kur gjendej ne krize edhe me te thelle se Kosova sot, ne skenen politikr doli.nji njeri i cili Anglise dheEuropes ia nderroi krejtesidht pamjen dhe , vetem kunder te gjitheve triomfoi.
  Ai ishte ish kryeministri i Anglise ,i madhi Vinston Churchile.
  Ai per arsyr te Anglise ishte detyruar ta ndrroje partin e tij te vjeter dhe te formije nji parti te re rrethe te ciles ,per nji kohe te shkurter kushte arritur te grumbullaj nji mase kritike dhe shume antar.
  Kur gazetaret e kishin pyetur se perse kishte marre vendim ta ndrroje partine e tije te vjeter , ai ishte pergjegjur se :..
  ” disa njerez ne Angli , partite nuke i nderrojne por , parimet s kane problem ti ndryshojn. Disa njerez tjere te tjere , si psh.une , partite i ndryshojne por parimet , posaqerisht kur eshte Anglia ne pyetje , si ndryshojne kurre ”
  Keshtu kishte thene dikur Vinston Churshile , z.Maloku….se a mund ta perseris kete suksesin e tij ndonji shqiptar , nuk e dije por , e dije se edhe z.Churchile , po te kishte qene ne mesin e shqiptareve e jo te anglezeve , nuk besoje se do te kshte qene kaq i popullarizuar edhe 50 vite pase vdekjes se tije….ndoshta , ndoshta…?

  Përgjigjiuni
  Pelqej(8) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...