Published On: 18 Tetor, 2016

Dikush po punon fshehurazi me Rusi e Serbi

RRETHË DEKLARATAVE TË KRYEMINSTRIT SHQIPTAR, EDI RAMËS

Qazim Bajgoraliu
Rrethë deklaratave të kryminstrit shqiptar Edi Rama, rrethë Kosovës, gjatë vizitës së tijë në Serbi, kemi lexuar deklarata e prononcime të ndryshme (pro dhe kundër), nga zyrtarë e përfaqësues partishë, analistë e “super” analistë, nga dy anët e kufirit ndarës të shqiptarëve.
Reagimi i ministrit të punëve të jashtëme Hoxhaj, se nuk kemi nevojë për ndihmën e Shqiprisë në dialogun me palën Serbe, se kemi miqtë Amerikan dhe ata Europian që na ndihmojnë në këto negociata dhe kundërpërgjigjëja e kryeminstrit Rama, se ka të drejtë të flasë për Kosovën, por nuk ka të drejtë të flasë në emër të Kosovës, shtron pyetjet:
Pse ndodhë kjo dhe çfarë është duke ndodhë? Mosbesim? Dyshim?
Për ne, që nuk kemi informatat e dorës së parë, krijohen paragjykimet:
A po e ditëkan këta, (udhëheqësit e Kosovës), çfarë paska folë kryeministri Rama dhe ne nuk e dijmë? A kanë shenja, nga ata që ndihmuan çlirimin dhe pavarësinë e Kosovës, se Rama po punon kundër strategjisë së tyre dhe interesave të Kosovës? Cili është pazari dhe cila është fuqia e tijë? A nuk kan arritur të pajtohen dy qeveritë tona, për ndërtimin e një strategjie të përbashkët në raport me Serbinë dhe pse nuk ndodhë kjo?
Presidenti Rugova, prej fillimit diplomacisë së tijë, për ndërkombëtarizimin e çështjes së Kosovës, kishte kërkuar dhe shfrytëzuar, për aq sa kishte mundësi, kanalet diplomatike të Shqiprisë, por gjithëmonë i vetëdijshëm për kapacitet e shtetit shqiptar.
Pra, nga presidenti Rugova, i gjithë sensibilizimi dhe kërkesa për ndihmë, ishte koncetruar drejtë SHBA.
Njëri nga ish-ministrat e punëve të jashtëme të Gjermanisë, i kishte thanë presidentit Rugova, se Kosova duhet të orientohet vetëm drejt Amerikës për përkrahje. Ministri kishte thanë se, Gjermania është shumë e interesuar ta ndihmoj Kosovën, por rrethanat në Europë nuk janë të mira për unitet rrethë përkrahjes për Kosovën. Por, edhe nëse të gjitha shtetet e Europës bien në ujdi për Kosovën, por që kjo nuk ka me ndodhë kurrë, nëse Amerika thot jo, ka me mbetë jo, por nëse të gjitha shtetet e Europës thonë jo dhe Amerika thotë po, ka me mbetë po. Ashtu edhe ndodhi.
Edhe Behxhet Pacolli, gjatë vitit 98, kishte kërkuar të mënjanohet faktori Amerikan dhe në marrëveshje me Millosheviqin, punonte që negociatat të bëheshin pa ndërmjetësimin Amerikan dhe pa garancën Euro-atlantike, por që presidenti Rugova nuk kishte pranuar.
Në vitin 2005, DIKUSH, kishin ftuar presidentin Rugova dhe e kishin pyetur nëse një “vizion i tillë”, ishte vizion i tijë (fjala ishte për ndryshim të kufijëve dhe ndërrim të teritoreve). Presidenti Rugova u ishte përgjigjë, se, nuk është në dijeni dhe nuk është vizion dhe strategji e tijë. Edhe ata, i thonë, se, nuk jan për atë vizion dhe njëri që udhëheq, njërin nga institucionet më të rëndësishme të Kosovës, është duke punuar prapa shpinës së tyre dhe të Presidentit.
Pas kësaj informate, presidenti Rugova, kishte filluar përgaditjet për shkarkim, por që sëmundja ia pamundëson të realizoj atë ndërrim në udhëheqje të institucionit, i cili ndodhi pas vdekjes së tijë. Këtë e thotë (e vërteton) edhe ish-kryministri Haradinaj në një intevistë të dhënë më vonë, në gazetën Zëri, se, ai (Haradinaj) vetëm ka përmbushur një marrëveshje që kishte me presidentin Rugova për ndryshime në udhëheqjen e institucioneve të Kosovës, për shkak se presidenti Rugova kishte konstatuar se punët janë bllokuar dhe nuk po shkonin mirë. Pra, çdo anashkalim i këtij faktori determinues të egzistencës së shtetësisë së Kosovës, është një vetëvrasje, e cila Kosovën e kthenë mbrapa, aty ku përsëri e dëshiron Serbija dhe miqtë e sajë të kahmotëshëm.
Kosovës dhe Shqipërisë, pra Shqiptarëve, më shumë se kurrë u duhet mençuri dhe strategji, për të tejkaluar kurthat e Serbisë dhe të përkrahësve të sajë.
Fatëkeqësisht, përshtypje ime, (qofsha i gabuar), është se, Kosova ka në krye disa udhëheqës të dyshimtë dhe të shantazhuar, të cilët, edhe në kohët e sensibilizimit 90-99, e edhe më vonë, kishin punuar me të gjitha mjetet, për të peguar dhe për të bllokuar, proceset e shtetëndërtimit. Pra, edhe atëhere punonin për të quar ujë në mullirin e Serbisë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...