Published On: 4 Shkurt, 2016

Dielli artificial po bëhet realitet: Energji e pashtershme

Vetë kancelarja gjermane, Angela Merkel ishte e pranishme për të shtypur butonin.

Fizikantja, tashmë politikane, i dha rrugë në Greifswald të Gjermanisë, një eksperimenti të rëndësishëm: përgatitjes së një fuzioni bërthamor, bëhet fjalë për një burim të pashtershëm të energjisë.

Projekti Wendelstein 7-X ka kushtuar mbi 1 miliardë euro dhe ka për qëllim që të krijojë një diell artificial.

Njësoj si në Diell, qëllimi është që të krijohet plazma nga fuzioni bërthamor.

Sipas Spiegel, në dhjetor, në këtë reaktor ishte prodhuar plazma e heliumit.

Tani ata kanë arritur të krijojnë plazmën e hidrogjenit.

Në këtë mënyrë shkencëtarët janë një hap më pranë qëllimit final: krijimit të një burimi energjie që do të zgjidhë problemet e njerëzimit, duke ofruar energji të pashtershme.

Kancelarja Merkel u zotua se do e mbështesë financiarisht deri në fund këtë projekt.

Wendelstein 7-X është mjaftueshëm i madh sa për të studiuar fushat komplekse magnetike, me të cilat studiuesit duan të mbajnë plazmën e nxehtë në gjendje pluskuese.

Plazma është një gjendje e materies, gjatë së cilës elektronet shpërndahen nga atomet e hidrogjenit.

Me fjalë të tjera, bëhet fjalë për një supë ekstremisht të nxehtë me elektrone dhe bërthama atomike.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...