Published On: 14 Janar, 2016

Dialog për normalizimin e marrëdhënieve, apo për kantonizimin e Kosovës…?

Shkruan: Agim Vuniqi

Nuk duhet harruar asnjëherë se Serbia me politikën e saj hegjemoniste shkatrrojë ish federatën Jugosllave dhe mban përgjegjësin e drejtpërdrejt për të gjitha luftërat e përgjakshme në Ballkan, e cila humbi kontrollin ushtarak mbi Kosovën në vitin 1999 kur atë e bombardoi NATO për të ndalur vrasjen e shqiptarëve në një luftë dy-vjeçare.

Kosova u vendos nën administrimin e OKB-së dhe NATO-s, pas një lufte ajrore të udhëhequr nga NATO, ndali goditjet e ish-udhëheqësit jugosllav Sllobodan Millosheviç, i cili kishte shtrirë aktivitetin ushtarak jo vetëm kundër UÇK-së (qëllim politik i së cilës ishte dekolonizimi nga Serbia), por edhe kishte planifikuar shkatrrimin fizik itë popullatës shqiptare. Në vitin 1999 qe aprovuar edhe rezoluta 1244 e Këshillit të Sigurimit dhe administrata e përkohshme e OKB-së deri te zgjidhja e statusit të saj përfundimtar.

Pas nëntë vjet të protektoratit ndërkombëtar, Kosova shqiptare, e mbështetur nga Shtetet e Bashkuara dhe shumica e vendeve anëtare të BE-së, shpalli pavarësinë më 17 shkurt 2008. Kosova e cila ka mbështetjen e shteteve më të fuqishme në botë ka arritur në numrin afër 100-it të njohjeve, që herë pas herë lëkundet, tash për tash numër i pamjaftueshëm për t’u anëtarësuar në OKB, po sfidohet nga diplomacia Serbe me një draft të ri-rezolutë, platformë, për të penguar njohjet e reja. Si duket përpjekjet e saj kanë shqetësuar diplomatët perëndimor. Britania ka paralajmëruar vazhdimisht Serbinë se çdo përpjekje për të minuar pavarësinë e Kosovës do të nxisë një ballafaqim me ato vende që kanë njohur Kosovën, vërejtje që shkakton qortim të fortë nga Rusia. SHBA është shprehur për mbështetjen e plotë për Kosovën, diplomatët amerikanë konsiderojnë se pavarësia e saj është e pakthyeshme, kufijtë e saj janë të pacenueshëm.

Goditjen e fuqishme që përjetoi diplomacia serbe në përpjekjet e Serbisë për t’a mbajur peng territorin e Kosovës, kur Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë e tha të veten më 22 korrik, 2010 në një vendim jo të detyrueshëm se shpallja 2008 e pavarësisë së Kosovës nga Serbia nuk e shkel ligjin ndërkombëtar. Vendimi u mor pas kërkesës së Serbisë për një opinion këshillimor dhe referohej në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë e formuar nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së në lidhje me deklaratën e pavarësinë së Kosovës të vitit 2008

Më 17 shkurt 2008 përfaqësuesit e popullit të Kosovës, që vepronin jashtë kornizës së IPVQ-UNMIK-ut (që nuk përfaqësonte Kuvendin e Kosovës ose ndonjë tjetër prej këtyre institucioneve) “The identity of the authors of the declaration of independence, ICJ ruling, par.102-109” http://www.icj-cij.org/docket/files/141/15987.pdf, kanë shpallur deklaratën e pavarësisë duke themeluar Republikën e Kosovës. Më 22 korrik 2010, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë vendosi se shpallja e pavarësisë të 17 shkurtit 2008 nuk shkel ligjin themelor ndërkombëtar, rezolutën e Këshillit të Sigurimit 1244 (1999) apo Kornizën Kushtetuese, për shkak se autorët e deklaratës, të cilët janë “përfaqësues të popullit të Kosovës, “nuk janë të detyruar nga këto dokumente. Shpallja e pavarësisë ishte e ligjshme. “Advisory Opinion of 22 July 2010”. The Hague, The Netherlands: International Court of Justice. Retrieved 19 August 2012. http://en.wikipedia.org/…/International_Court_of_Justice_ad…
Një argument kyç në anën e Kosovës ishte se Neni 1 i Aktit Final të Helsinkit bën që integriteti territorial është vazhdimësi e sovranitetit të shteteve të kushtëzuara me vullnetin e tyre dhe aftësinë për të garantuar të drejtat themelore të njeriut të përcaktuara edhe në Aktin Final. http://www.icj-cij.org/docket/files/141/15987.pdf

Në përputhje me të drejtën ndërkombëtare të shpalljes së pavarësisë së Kosovës, lidhur me këtë, ishte një kërkesë për një opinion këshillimor i referuar në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së, në lidhje me deklaratën e pavarësinë së Kosovës të vitit 2008. Territori i Kosovës ishte subjekt i një debati midis Serbisë dhe Republikës së Kosovës e themeluar nga deklarata. Ky ishte rasti i parë që lidhej me shpalljen e pavarësisë, e sjellur para gjykatës.

Gjykata dha mendimin e vet këshillëdhënës më 22 korrik 2010; me një votim 10-4, dhe deklaroi se “shpallja e pavarësisë së 17 shkurt 2008 nuk e ka shkelur ligjin e përgjithshëm ndërkombëtar, sepse e drejta ndërkombëtare nuk përmban asnjë ndalesë në deklarimet ‘e pavarësisë’ ” i referohet: Tanner, Adam; Stevenson, Reed (22 July 2010). “Kosovo independence declaration deemed legal”. Reuters. Retrieved 2010-08-03 shiqo: http://www.reuters.com/…/us-serbia-kosovo-idUSTRE66L0172010…; as shpallja e pavarësisë nuk shkel Rezolutën 1244 të OKB-së [Këshilli i Sigurimit të Kombeve të Bashkuara Rezoluta 1244, e miratoi më 10 qershor 1999, i pasuar pas rezolutave 1160 (1998), 1199 (1998), 1203 (1998) dhe 1239 (1999), i autorizuar për një prani ndërkombëtare civile dhe ushtarake në Kosovë (atëherë pjesë e Serbisë, pasardhës i Serbisë dhe Malit të Zi, e cila u quajt “Republika Federale e Jugosllavisë” (pas shpalljes së referendumit dhe votave të qytetarëve pro pavarësisë në Mal të Zi, kjo federatë nuk ekziston më v.a.) dhe themeloi Misionin e Përkohshëm Administrativ të e Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK). Ai pasoi pas marrëveshjes nga presidenti i RFJ-së Millosheviqit (i akuzuar pë krime lufte dhe gjenocid, nga Gjykata e Hagës, vdiq turpsisht prapa grilave të burgut në Den Hag) në kushtet e propozuara nga Presidenti Ahtisaari dhe Chernomyrdin më 8 qershor, duke përfshirë tërheqjen e forcave serbe nga Kosova (Aneksi 2 i Rezolutës). Rezoluta u miratua në bazë të Kapitullit VII të Kartës së Kombeve të Bashkuara, e cila bëri të detyrueshme dhe të plotfuqishme.]; meqenëse kjo nuk ka përshkruar statusin përfundimtar të Kosovës, e as Këshilli i Sigurimit nuk kishte rezervuar për vete vendimin për statusin final… i referohet botimit “Churchill, Ward. A Little Matter of Genocide. San Francisco: City Lights Books, 1997”. Pati shumë reagime ndaj vendimit, shumica e vendeve që tashmë e njohin Kosovën kanë përshëndetur vendimin duke thënë se ai ishte “unik” dhe nuk paraqet një precedent, ndërsa shumë vende të cilat nuk e njohin Kosovën thanë se ata nuk do të bëjnë, ngase vendimi mund të krijojë një precedent miratimi për shkëputja në vende tjera.

Pas debaklit në GJND Serbia kishte dërguar një projekt-rezolutë për të 192-vendet në Asamblenë e Përgjithshme që kundërshtonte pavarësinë e Kosovës; dhe përpiqej me çdo kusht të sfidonte pavarësine saj, duke bllokuar anëtarësimin e Prishtinës (term që përdor në komunikimet zyrtare) në organizmat ndërkombëtarë dhe, duke ndalur mallrat dhe njerëzit me dokumente të Kosovës të hyjnë në territorin e vet, në veriun e Kosovës, por edhe në pjesën lindore të territorit, që administrativisht, pa vullnet politik, i është bashkangjitur Serbisë, për qëllime politike të krijimit të baraspeshës etnike në kufijt ekzistues të Kosovës, mbajtjen nën tension të veriut të saj, dhe shkeljen e vazhdueshme të të drejtave kolektive të shqiptarëve në komunat ku jeton një shumicë dominante shqiptare, Kosova Lindore, e shkëputur institucionalisht nga Kosova. Kështu nëse Serbia vazhdon në këtë mënyrë mund të rrezikojë progresin drejt objektivit të bashkimit me Bashkimin Evropian, jo vetëm të sajin, por rrezikon edhe rajonin të ngecë mbrapa në integrimet evro-atlantike. Çdo përpjekje për të inkurajuar ndarjen e Kosovës, apo kantonizimin e saj, dhe bisedimet mëtejme për statusin e rregullimit brenda territorit të Kosovës, do të janë kundër interesave afatgjata të qytetarëve të të dy vendeve Kosovës dhe Serbisë. (Shkruar me 2013-01-13)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...