Published On: 3 Prill, 2016

Dhoma e burgut të Hetuesisë në Prishtinë

 

  • A ishin demonstratat e ’81-shit ë organizuara dhe kush ishin organizatorët? (7)
  •                       (Fletë të shkëputura nga Ditari im)    

 Sinan Kastrati

Dikund pas orës 2, 3 të pasmesnatës, në mes të enjtes dhe të premtes, më 27 mars 1981 më kanë dërgua nga zyrat e hetuesisë të SHSSH-së, në dhomat e burgun të hetuesisë në Prishtinë që ishte prapa ndërtesës së SPB-së.

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/tmerr-sabit-geci-ne-e-kemi-vra-kolonel-ahmet-krasniqin-dhe-enver-malokun-deshmia-imerit/

http://www.shqiptari.eu/anton-quni-i-kunderpergjigjet-thacit-vula-presidenciale-e-rugoves-e-paprekshme-2/

gjykata23

Burgu i hetuesisë në Prishtinë, ishte një ndërtesë dykatëshe e ngjitur për SPB-në dhe gjykatën, afër stadiumit të Prishtinës. Kishte formën e një këndmatësi. Gjysma e ndërtesës ishte e rrumbullakët dhe gjysma tjetër e drejtë. Në zyrat e hetuesisë, në ndërtesën e SPB-së ku më merrnin në pyetje spiunët jugosllavë, erdhën dy gardianë të burgut të hetuesisë, që i kishin thirrur, sigurisht ata që më pyetnin mua dhe më morën. Gardianët, më së pari mi lidhën duart, për me qenë më të sigurt dhe u nisëm. Shkuam nëpër disa kthesa, kthina, dyer e deriçka duke i hapur dyert e hekurta që bënin një zhurmë të [uditshme kur hapeshin e mbylleshin sikur donin të thoshin se edhe ato janë lodhur me ta, derisa hymë në ndërtesën e burgut. Aty mi zgjidhën duart e më thanë që të mos flas e as të shikoj anash por vetëm të eci. Njëri gardin më printe, e tjetri më vinte pas. Gardianët asnjëherë nuk më  kanë rreh e as me gisht të dorës. Kanë pas sjellje korrekte dhe kanë punuar sipas “rregullave” të burgut e ligjeve në fuqi.

Një detaj i vogël që s`mund ta harroj. Në korridoret e burgut e në oborr të burgut… nuk kemi pas të drejtë me pi duhan. Kur erdhi një djalë i ri, në dhomën tonë, në ditën e parë që na qitën me shëtit, ai i kish pas dhez cigaren. Gardiani i tha: “Shyme se ta shti në B…. !” Kjo ishte sjellje e keqe por as që  pritej më shumë nga ta .Drejtor i burgut ishte Raif Gashi që flitej mirë nga të burgosurit, por edhe ai nga presionet politike, u largua me fillimin e demonstratave.

Kur më kane dërgua në dhomën e burgut, kam qenë krejt “k`putët”, i lodhur “e i banë llum” llum, i rraskapitur nga plagët që kisha në kokë e në trup, nga të ramet e policisë speciale, të policëve civilë e të agjentëve që më merrnin në pyetje. Teshat i kisha të shqyera dhe isha i ënjtur në fytyrë e veshët me pikonin gjak. Kurrfarë ndihme mjekësore nuk më kanë ofrua edhe pse kam pasur nevojë dhe kam kërkua ndihmën nga ata.

Në dhomën e burgut kishin qenë edhe dy të burgosur të tjerë. Ata ishin të moshuar. Njëri e kishte pas emrin Rexhep Dobërdoli, i cili në janar të vitit 1981 e kishte mbyt me thikë në një kafene të Prishtinës një punëtor, inspektor të lartë SPB-së të Prishtinës, nga fshati Obri i Drenicës, me mbiemrin Smakiq dhe tjetri e kishte pas emrin Tahir, nga një fshat i rrethit të Llapit (apo Gollakut). Të dytë e pritnin vendimin për ekzekutim dhe tërë kohën i mbanin në duar fotografitë e fëmijëve të tyre. Rexhepi e kishte pasur vetëm një djalë dhe gruan kurse Tahiri nuk më kujtohet sa fëmijë i ka pasur. Pasi më dhanë ujë me pi, më pyetën ngadalë, me zë të butë, përkëdhelës e prekës sikur kur të lutët: për çka je burgosur?

Për UDBASH-in me mbiemrin Smakiqi, unë kisha dëgjuar nga Skënder Gashi sepse kur ai e ka dhënë provimin e Mjekësisë Lighore, te profesor Fadil Batalli, kufomën e Smakiqit e kishin pas në tavolinë, në sallën e operacionit, për obdukcion.

Rexhep Dabërdoli, një pjesë të burgut e kishte mbajtur në Dubravë të Istogut … Atje e kishte takuar Ibrahim Nikqin. Rexhepi i kish thënë Ibrahimit se me Sinanin kemi qenë në një dhomë, në burgun e Prishtinës. I kishte treguar, gjithashtu se kur na qonin me u la, njëherë në javë, unë nuk mundesha me u pastrua, me i lajt flokët e kryet sepse më dhimbnin veshët! Këto fjalë të Ibrahim Nikqit i kam mbajt në mend. Ibrahim Nikqi ia kishte thënë një të burgosuri e ai më tregoi mua amanetin dhe selamin e Ibrahimit.

Orari dhe rregullorja e burgut që e kishim të vjerrur në murin e dhomës, për neve që u burgosëm në Mars, nuk vlente, siç është koha e gjumit etj. Për çdo ditë dhe natën vonë më merrnin në pyetje dhe më rrihnin, kur ishte koha e gjumit, sipas orarit dhe rregullores së burgut. Kjo ka zgjat deri me 2 apo 3 Prill të vitit 1981, kur më kanë transferua në burgun e Ferizajit. Shkaku pse më larguan nga burgu i Prishtinës në burgun e  Ferizajit, ishte se filluan demonstratat e reja, të 1 e 2 Prillit 1981 dhe burgu i Prishtinës ishte stërmbushur me demonstrues prandaj duhej lirua dhomat për të burgosurit e tjerë të rinj.

Për demonstratat e 1 dhe 2 Prillit të vitit 1981, nuk dija asgjë. Në burg nuk na lejonin gazetën, radion, apo TV-në, gjithashtu nuk kishim të drejtë me pas as orën e dorës, rripin e pantallonave e as tojat e këpucëve. Përveç lojës së shahut dhe të dominove, tjetër “aktivitet” në dhomën e burgut të hetuesisë në Prishtinë, nuk kishim.

Brohoritjet, këngët, parullat … e demonstruesve më 1 e 2 Prill dëgjoheshin nganjëherë por nuk merreshin vesh përveç zhurmës që vinte valë-valë dhe gazit lotsjellës që hynte në dritaren e vogël të qelisë së Burgut, e kam kuptua se ka demonstratat. Iu thash edhe Rexhepit e Tahirit se paskan fillua demonstratat e reja. Dritaren e vogël të dhomës e kam mbyll që të mos hynë gazi. Dritarja ndodhej në mes të dy krevatëve, hapësirë e vogël aq sa mundet me hy një njeri.

Dy ditë para se me më transferua në burgun e Ferizajit e kanë pru në burg një djalë ri, për vjedhje. Ai na tregonte se si i a kanë rreh policët këmbëve për me tregua ku e [ka ka vjedh. Në shputat e këmbëve më rrihnin me pendrek, na tregonte djaloshi i ri. Këtë se kisha dëgjuar kurrë edhe pse metoda çnjerëzore si me ujë të ftoftë, voe të ziera nën sjetulla, gjilpëra në thoj,  kisha dëgjuar por jo edhe me e rreh të burgosurin këmbëve e në shputa.

Dhoma e burgut hetues në Prishtinë ishte e vogël, afërsisht dy metra e gjerë dhe tri metra e gjatë dhe kishte dy krevete feder, në dy kate. Ditën nuk guxonim të uleshim në krevet por uleshim  ne tokë ose rrinim në këmbë. Dy herë në ditë nga 10-15 minuta na qonin në VC-e dhe shëtisnim në oborrin e burgut që nuk ishte më i madh se sa një fushë e tenisit, 20, 30 metra.  Që të mos shihemi me të burgosurit e tjerë të demonstratave, nuk i lenin bashkë me një dhomë të burgosurit e demonstratave por i përzienin me të burgosur të tjerë që ishin të dyshuar (kishin kryer) për vepra të tjera, së pakut kështu ishte më 26 Mars dhe me mua. Gjatë kohës së shëtisë, na qitnin vetëm të burgosurit e një dhome. Gjatë shëtisë në oborrin e burgut nuk guxonim të flisnim në mes vete e as të shikonim lart e as anash por me sy ulur dhe duart e lidhura pas shpine ecnim në heshtje, pa zë. Trajtoheshim shumë keq, më keq se shtazët edhe nga personeli i burgut që veten e mbanin si të pushtetshëm karshi neve, jo te gjithë. (Shtazët, në Suedi trajtohen më mirë se sa ish të burgosurit politik dhe të tjerët në Kosovë e Jugosllavi. Nëse një zog është i lënduar në Suedi, në ballë të mureve të ndërtesave, është numri i telefonit ku mund të thirr shoqatat për mbrojtjen e shpezëve dhe shtazëve, ndërsa të burgosurit në Suedi, thuhet se kanë ushqimin e fjetjen të mirë, sikur  në hotel …).

Burgu i Ferizajit  

Derisa në Burgun e Prishtinës ishte shumë ftoftë e domat e vogla, në burgun e Ferizaj më vendosën në një dhomë të madhe, 5 me 4 metra e ku ishim afro 35 të burgosur. Dhoma kishte dy dritare që ”shikonin” në korridor. Dielli nuk hynte në dhomën ku isha unë dhe në disa dhoma të tjera që e ishim afër dhomës sonë.

Dritën e Diellit e as “dritën e ditën” nuk e shihnim fare në burgun e Ferizajit.

Burgu i Ferizajit nuk ishte i madh. Ishte një shtëpi e vjetër dykatëshe. Në katin e dytë kishte disa dhoma plot me të burgosur ndërsa në të parin nuk e di çka ka pas. Burgu dhe oborri i burgut të Ferizajit, ishin afërsisht të njëjtë me atë të burgut të Prishtinë. Ndërtesa e SPB-së dhe e gjykatës ishin të ngjitura me muret e burgut.

Të burgosurit ishin të dënuar, kryesish për hajni dhe vepra të tjera, prej një muaj deri në 2 vjet por ishin shumë kavalierë.

Mbaj mend emrat e këtyre të burgosurve në burgun e Ferizajit: Sadik Dullajt, një problematik i njohur, trim dhe shumë i shoqnueshëm, i Ferizajit, më vonë i dënuar politik disa vjet, Sadik Balajn, punëtor i Fabrikës së gypave, Enver Mehmetin (Shaqirin) student i mjekësisë nga Shtimja, tash mjek në Ferizaj. Enveri erdhi në burg pas demonstratave të 1 e 2 prillit 1981 dhe na tregoj se Mahmut Bakalli, kryetari Komitetit Krahinor të LK-së të KSAK ka dhënë dorëheqje dhe Nebih e Tahir Meha nga Prekazi kanë luftua në Prekaz të Drenicës më datën 13 Maji 1981 dhe kanë rënë dëshmorë, mu në ditën e policisë jugosllave  … Enveri krenohej që e kishte emrin “Enver” dhe emrin e babës, “Mehmet”, sikur Enver Hoxha e Mehmet Shehu. Pasi ka dal nga Burgu Sadik Blakaj, vetëm me Enverin kemi ndejt e kemi fol. VIJON – SHQIPTARI.EU

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...